Nizozemka razred zase, Bujakova 45.

• Nizozemka razred zase, Bujakova 45.

Nizozemska kolesarka Annemiek van Vleuten si je s samostojno akcijo nekaj več kot 100 kilometrov pred ciljem cestne dirke na svetovnem prvenstvu v Yorkshiru privozila zlato kolajno. Eugenia Bujak je bila 45.

28. september

IMG_7268Nizozemski uspeh je s srebrom dopolnila lanska prvakinja Anna van der Breggen, ki je za rojakinjo zaostala za 2 minuti in 15 sekund. Bron je osvojila Avstralka Amanda Spratt z 2:28 minute zaostanka. Preostale kolesarke so si sledile druga za drugo, Bujakova pa je čez cilj prišla v glavnini na 45. mestu. Zaostala je 5:46 minute. Preostali Slovenki, Urša Pintar in Urška Žigart, dirke nista končali.

“Malo me je zmanjkalo. Zaključni krog je zahteven. Najdaljši klanec na krogu je bilo zelo težek, na njem sem trpela. Zadovoljna sem, da sem sploh tu. Marca nisem vedela, da bom končala sezono tukaj, na SP, saj sem bila poškodovana. Hvala ekipi za podporo,” je povedala Bujakova, ki je januarja lani poljski potni list zamenjala za slovenskega. O zaključnih nekaj 100 metrih pa je dejala: “Bila sem spredaj. Skušala sem biti v dobrem položaju. Zmanjkalo je moči. Morda je bil zame en krog preveč. Noge niso bile slabe.”

IMG_7256Pintarjeva, ki je v zadnjih dneh zbolela, je po dirki razmišljala takole: “Vsekakor je proga zelo zahtevna, nabralo se je čez dva tisoč višinskih metrov, za ženske vsekakor zelo težka dirka. Hitra je bila od samega začetka. Že takoj na prvi klanec je bil tempo kar visok. Sama sem se zadnja dva dneva slabo počutila, malo me je bolelo grlo. Že od štarta sem imela težave. Nekako sem zdržala nekje do 70. kilometra, potem pa sem videla, da v tako močnem tempu ne bom mogla zaključiti dirke.” Žigartova je na prizorišče prvenstva prispela naknadno in nastopila le na cestni dirki. “Svetovno prvenstvo je nekaj posebnega, seveda nisem čisto zadovoljna s svojim nastopom. To bo treba popraviti. Organizatorji so se res potrudili. Proga je tehnično zahtevna, dodali pa so še dva strma klanca. Svoje je dodal še veter. Tudi zaključni krog je težak, res zahtevna proga,” je dejala najmlajša med slovensko trojico.

V nedeljo se bo prvenstvo zaključilo s cestno vožnjo članov.

Cestna dirka, ženske, Bradford – Harrogate (149,5 km):
    1. Annemiek van Vleuten (Niz) 4;06:05
    2. Anna van der Breggen (Niz) + 2:15
    3. Amanda Spratt (Avs) 2:28
    4. Chloe Dygert (ZDA) 3:24
    5. Elisa Longo Borghini (Ita) 4:45
    6. Marianne Vos (Niz) 5:20
    7. Marta Bastianelli (Ita)
    8. Ashleigh Moolman (Jar)
    9. Lisa Brennauer (Nem)
    10. Coryn Rivera (ZDA) vse isti čas