Obilica smole preprečila vidnejši rezultat

Obilica smole preprečila vidnejši rezultat

Lenzerheide, 10. septembra –  Slovenci so na svetovno prvenstvo v Švico odšli z visokimi pričakovanji predvsem po zaslugi Monike Hrastnik, a je najboljša slovenska spustašica po padcu končala v bolnišnici in izpustila finale. Tudi Jure Žabjek je ostal brez finala zaradi poškodbe, Tanja Žakelj pa je dosegla precej manjk, kot je pričakovala.

Britanska gorska kolesarka Rachel Atherton je na svetovnem prvenstvu v Lenzerheideju osvojila zlato medaljo v spustu. Na drugem mestu je z 9,983 sekunde zaostanka končala njena rojakinja Tahnee Seagrave, 10,676 je na tretjem mestu zaostala Francozinja Myriam Nicole. Finalni nastop v moški konkurenci je zaradi poškodbe rame odpovedal Jure Žabjek.

Slovenski up za odmeven rezultat v ženski elitni konkurenci Monika Hrastnik je petkove kvalifikacije končala s padcem in v bolnišnici. Hrastnikova je tako doslej njeno najboljšo sezono v svetovnem pokalu zaključila brez rezultatskega presežka na SP, a so letošnji izidi odličen obet za prihodnja leta, ko bo Hrastnikova spet lahko krojila sam vrh ženskega spusta.  Athertonova, zmagovalka svetovnega pokala v tej sezoni, je osvojila že svoje deveto odličje na SP, s čimer se je na vrhu lestvice izenačila s Francozinjo Anne-Caroline Chausson. Tridesetletnica je bila zlata petkrat, trikrat srebrna in enkrat bronasta.

Tudi Žabjek brez finala

Slovenija je imela predstavnika v mladinski konkurenci, Žak Gomilšček je končal na 28. mestu. Za novim prvakom, Britancem Kadom Edwardsom, je zaostal 15,637 sekunde.

V moški elitni konkurenci se je tretjega zlata v zadnjih štirih letih razveselil Francoz Loic Bruni. Srebro je osvojil Belgijec Martin Maes (+0,213), bron pa Britanec Danny Hart (+0,305). Finale je minil brez Slovenca. Jure Žabjek si ga je sicer zagotovil, a je v soboto na treningu padel in si poškodoval ramo, nastop pa danes odpovedal. Ljubljančan ima v tej sezoni obilico težav s poškodbami, saj je zaradi njih izpustil večino tekem.

Žakljeva razočarana

Tanja Žakelj je po zadnjem svetovnem pokalu v La Bressu v Franciji na SP odpotovala optimistično razpoložena, a je po prvih treningih opozarjala, da ji dirkanje na visoki nadmorski višini ne ustreza. Bržčas je bila to posledica slabega dneva nekdanje svetovne prvakinje med mladinkami in mlajšimi članicami, ki je z zaostankom enega kroga osvojila 37. mesto. To je njen najslabši rezultat na SP v ženski elite konkurenci.

“Zagotovo je bila to najslabša dirka v sezoni. Končala sem daleč od želenega rezultata, hkrati pa si nimam česa očitati. Priprave so bile dobre, vse sem naredila, da bi danes dosegla še en dober rezultat. Tudi obetala sem si ga, saj se je forma vzpenjala. Štirinajst dni nazaj v La Bressu sem se borila v deseterici. Počutje je bilo v redu, današnja dirka pa preprosto katastrofa. Nimam točnega razloga, vem pa, da je šlo narobe vse, kar je lahko šlo narobe,” je po dirki povedala Žakljeva.

“Bila sem prazna, nikamor ni šlo. Prehitevale so me ena za drugo, kljub temu pa sem skušala dirkati svojo dirko in se vsaj na spustih boriti za mesta. Ob tem sem enkrat tudi padla, a ni bilo nič hudega,” je še pojasnila 29-letnica.