Od Jeruzalema do Rima tudi trije Slovenci

Od Jeruzalema do Rima tudi trije Slovenci

Jeruzalem, 3. maja – S petkovim kronometrom se začenja 101. Giro, ki bo v marsičem zgodovinski. Dirka po Italiji bo prva tritedenska dirka v zgodovini, ki se bo začela izven Evrope, »Grande Partenzo« bo gostil Izrael.

Izbira Izraela je sprožila veliko polemik in vprašanj glede varnosti, a je organizator RCS Sport za izkazano zaupanje prejel zajeten kup denarja – 10 milijonov dolarjev. Po besedah Izraelcev gre za največji športni dogodek v njihovi zgodovini, za organizacijo treh etap bodo skupaj porabili vrtoglavih 34 milijonov evrov.

Začelo se bo s petkovim kronometrom v Jeruzalemu, nato bosta v Izraelu še dve šprinterski etapi. V ponedeljek bo na dirki prvi dan premora, ko se bo karavana preselila na Sicilijo, tam se bo dirkanje začelo zares. Prvi pravi gorski preizkus kolesarje čaka v šesti etapi, ko se bodo povzpeli na Etno, kjer je lani slavil Jan Polanc. Tokrat naj bi šlo za obračun med favoriti za končno zmago, kjer pa pred dirko ni izstopajočega favorita.

Froome, Dumoulin, …

Največ pozornosti sta pričakovano požela Chris Froome in lanski zmagovalec Tom Dumoulin, a imata oba za seboj zelo slab prvi del sezone. Froome se bori v dopinškem primeru salbutamol, kar mu je pobralo ogromno energije in tudi osredotočenosti, za nameček je moral spremeniti tudi ustaljeni spomladanski program. Šele na nedavni dirki po Trentinu je pokazal, da se njegova forma vzpenja, v boju za rožnato majico pa je ne glede na okoliščine še vedno glavno ime. »Vem, da veliko tvegam z nastopom na Giru, a sem v Italiji vedno rad dirkal. Zameril bi si, če ne bi poizkusil dobiti še Gira, to je dirka z izjemno zgodovino,« je pred štartom rožnate pentlje povedal Froome.

Cycling - 101st Giro d'Italia - Pre-race news conference, Jerusalem – May 2, 2018 - Team Sky rider Chris Froome of Britain during a news conference. REUTERS/Ammar Awad

Cycling – 101st Giro d’Italia – Pre-race news conference, Jerusalem – May 2, 2018 – Team Sky rider Chris Froome of Britain during a news conference. REUTERS/Ammar Awad

Prireditelji so se najbolj bali, da bi se jim ponovil primer Alberta Contadorja, ki so mu zmago iz sezone 2011 naknadno odvzeli, direktor dirke Mauro Vegni pa je na predvečer dirke zatrdil, da je s strani predsednika UCI Davida Lappartienta dobil zagotovilo, da ne glede na razplet dopinškega primera Froomu morebitne zmage ne bodo odvzeli.

Slabo pomlad ima za seboj tudi lanski zmagovalec Tom Dumoulin, ki se je moral najprej spopasti z vlogo favorita, zato je pozimi preveč treniral, spomladi se je moral najprej »resetirati«. Na dirkah je preživel le 12 dni, a je na Liege-Bastogne-Liege pokazal, da se vrača v pravo formo, zato ga zagotovo ne gre kar tako odpisati. Nevarni bodo še Kolumbijec Miguel Angel Lopez, Italijana Pozzovivo in Aru, Francoz Thibaut Pinot … Kolesarji bodo od Jeruzalema do Rima premagali 3562,9 kilometra. Med 21 etapami sta dva posamična kronometra, šest je gorskih etap, šest srednje težkih, sprinterji bodo svoje priložnosti iskali v sedmih etapah. Med glavnimi sprinterskimi zvezdniki dirke bodo Italijani Niccolo Bonifazio, Elia Viviani, Sacha Modolo in Jakub Mareczko ter Irec Sam Bennett.

Mohorič in Polanc po etapne zmage

Giro tudi tokrat ne bo minil brez slovenske udeležbe, na štartu v Jeruzalemu bodo Jan Polanc, Matej Mohorič in Domen Novak. Polanc je v karieri že dvakrat slavil v etapah na Giru, tokrat bo njegova vloga malo drugačna. »Po dirki po Baskiji sem bil tri tedne doma, poskušal sem se sprostiti. Težko kaj povem okrog forme. Lani tak čas sem bil na dirki po Hrvaški, vedel sem, kako sem pripravljen. Treniral sem. Na dirki sem tokrat v drugačni vlogi. Fabio Aru je v ekipi. Ne bo toliko prostih rok kot lani, že zaradi svojih ambicij pa bi si želel, da bi me kdaj spustili v beg. Potem bo vse odvisno od razpleta etape,« pravi Polanc, ki ima za seboj slabo pomlad, vidnega rezultata v tej sezoni še ni dosegel.

Polanc-Giro2017-Etna-3

Povsem drugačna je zgodba Mohoriča, ki je spomladi blestel, Giro pa je glavni cilj prvega dela njegove sezone: »Zelo zadovoljen sem s svojo pripravljenostjo, komaj čakam, da se Giro začne. Letos sem imel srečo, izognil sem se poškodbam in smoli, med vsako dirko sem imel dovolj časa za trening in verjamem, da na štart prihajam dober. V šprintih bom pomagal Nicoli Bonifaziu, v etapah, ki mi ustrezajo, pa bom imel povsem proste roke.«

Mohorič si je že podčrtal tudi prvi cilj dirke: »Na oko nobena etapa ni najbolj pisana na kožo ubežnikom, všeč pa mi je deseta etapa, ki bo tudi najdaljša na dirki. Seveda bo veliko odvisno tudi od položaja v skupnem seštevku.« V ekipi Bahrain Meride mu bo družbo delal tudi Domen Novak, ki si želi predvsem priti do cilja v Rimu, vmes pa bo pomagal Domenicu Pozzovivu v gorskih etapah.

Najbližje Zoncolan

Giro bo najbližje Sloveniji v 14. etapi, 19. maja, ko bo cilj na Zoncolanu. Kraljevska etapa bo 19., ko bodo kolesarji premagali štiri gorske prelaze. Najprej bodo šli čez prelaz del Lys, nato čez prelaz delle Finestre, kjer jih v zadnjih devetih kilometrih čaka kolesarjenje čez peščeno podlago, tretji vzpon bo 2178 metrov visoki Cima Coppi, ki bo najvišja točka letošnje dirke. Sledi spust do Sestriera in za konec etape zahteven vzpon na Jaffereau, kjer bo cilj. Rožnata pentlja se bo zaključila s parado šampionov v Rimu.