OLOMOUC_cestna dirka moški U23-zmaga v Belgijo_Pibernik deseti

• OLOMOUC_cestna dirka moški U23-zmaga v Belgijo_Pibernik deseti

Pozdrav,
    Evropsko prvenstvo v Olomoucu se danes zaključuje s cestni dirko moških U23 in mladink.
    Fantje v kategoriji do 23 let so že zaključili svojo preizkušnjo. Na petnajst krogov oziroma 165 km dolgo dirko se je podalo 192 kolesarjev, med njimi sedem Slovencev.
    Zmaga s Seanom De Biem v Belgijo, drugi Čeh Peter Vakouc, tretji Latvijec Toms Skujin. Luka Pibernik deseti. Naš glavni favorit Jan Polanc padel že v prvem krogu in po osmih krogih odstopil, kakor tudi ostalih pet Slovencev na izjemno težki trasi.

Kljub temu, da so vedeli, kaj jih čaka, so kolesarji že od starta vozili na polno in točno na istem mestu, kot včeraj med mladinci, se je tudi danes zgodil strahovit padec. Več kot polovica skupine je bila na tleh, nekaj z zelo hudimi poškodbami. Na veliko smolo so bili med udeleženci masakra tudi trije Slovenci Marko Pavlič, Pavel Gorenc in naš glavni adut Jan Polanc. Jan Polanc je sicer nadaljeval z vožnjo, vendar je potrošil ogromno energije, da je ulovil skupino. Najbolj zaskrbljujoče pa je bilo, da je krvavel s hrbta. Zgodaj tempa ni zmogel niti Simon Pavlin. Posamezne poskuse pobegov je pokrival Andrej Rajšp, dobro pa se je držal še Jaka Borstner. V osmem krogu je Jan končno omagal in vsa taktika je bila potem podrejena Luku Piberniku, ki je vozil zelo suvereno. Ob sebi pa je imel zgolj še Borstnerja, saj so, potem, ko je izpolnil naloge selektorja Martina Hvastije tudi Rajšpu pošle moči.
    Ko je dirka prišla v zaključno fazo (4 kroge pred ciljem) je najprej napadel Francoz, Italijani pa so vzdrževali primerno distanco. Kljub temu se je na vzponu Francozu priključila sedmerica. Žal v njej ni bilo Luke Pibernika, ki je zadaj organiziral lov za vodilnimi. Ker so bili v ospredju zastopane skoraj vse kolesarske velesile, je bilo jasno, da bo osmerica obračunala za zmago.
    Največ moči je zbral Belgijec Sean De Bie, srebro je pripadlo domačinu Petru Vakoucu, bron pa Latvijcu Tomsu Skujinu. Luka Pibernik je še enkrat več dokazal, da je v težkih zaključkih odličen in z drugim mestom v zasledovalni skupini osvojil končno deseto mesto.
    Trener Luke Pibernika Andrej Hauptman je povedal:
    »Škoda, kar se nam je dogodilo danes, saj bi imeli z Janom dva močna aduta za zaključek. Luka je vozil zelo skoncentrirano in ko sem ga spremljal s pogledom na vrhu odseka s kockami, se mi je zdel zelo svež. Ker je bil edini od Slovencev v zaključku, je bilo zadeti pravi pobeg loterija. Vem, da je Luka razočaran, saj je bil danes pripravljen na medaljo. To je dokazal tudi ob sprintu zasledovalne skupine, ko sta bila z Italijanom deset metrov pred ostalimi.«
    Naslednja priložnost bo že septembra v Toskani na svetovnem prvenstvu.
    Slovenci na startu nismo imeli nobene mladinke, tako, da se fantje že odpravljajo domov.

Lep pozdrav,

Aleš Kalan