Pantanu zadnja etapa, Polanc najboljši Slovenec


 • Pantanu zadnja etapa, Polanc najboljši Slovenec

  Pantanu zadnja etapa, Polanc najboljši Slovenec

  Kolumbijec Jarlinson Pantano je zmagovalec zadnje etape kolesarske dirke po Švici. Član ekipe IAM Cycling je imel po skrajšani etapi, dolgi 57 km, v Davosu nekaj več moči od Rusa Sergeja Černeckija in Španca Iona Izagirreja. Četrti je bil skupni zmagovalec Kolumbijec Miguel Angel Lopez iz Astane. Najboljši Slovenec je bil 13. Jan Polanc.

  Polanc, kolesar Lampre-Merida, je na 13. mestu zaostal 1:17 minute, toliko kot tudi Simon Špilak iz Katjuše na 21. mestu. Kristijan Koren (Cannondale) je bil 101., zaostal je 11:10 minute.

  Lopez je v skupnem seštevku za 12 sekund premagal Izagirreja in za 18 Francoza Warrena Barguila. Špilak je zadržal deveto mesto, Polanc pa je pridobil enega in končal kot 15. Koren pa je bil 74.

  Današnjo etapo si prireditelji skrajšali zaradi slabega vremena. Kolesarji bi morali premagati 117,7 km, a so jih na koncu le 57. A to ni nič zmotilo tekmovalcev. Kmalu so se začeli napadi, v zaključku pa so se med seboj udarili najboljši. Lopez je v zadnjih kilometrih imel ob sebi le enega moštvenega kolega in ko so njegovi tekmeci začeli napadati, se je Lopez postavil v ospredje. Sprva je bil med bolj aktivnimi lanski zmagovalec Špilak, ki je skočil 22,5 km pred ciljem, pridružila sta se mu Portugalec Rui Costa in Pantano, a stvari je v svoje noge vzel vodilni kolesar na dirki. Močno je pospešil, njegovemu ritmu so sledili Špilak, Costa, Američan Teejay van Garderen in Pantano, peterica je prikolesarila do nekaj sekund prednosti, a je med prvimi omagal Špilak.

  Lopez je 19 km do cilja napadel še enkrat in prišel na vrh Flüla prvi. Dobrih osem kilometrov do cilja so ga na spustu ujeli Van Garderen, Pantano, Izagirre in Černeckij. V ozadju sta bila vse bližje še Barguil in Costa, sedmerica pa je skupaj premagovala zadnje kilometre. Za napad se je odločil Pantano, ki je to storil v pravem trenutku in se veselil zmage.

  © STA 2016

  Comments are closed.