Pedersen svetovni prvak, Pogačar 18.

• Pedersen svetovni prvak, Pogačar 18.

Svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu v Yorkshireu v Angliji se je zaključilo s cestno dirko članov. V izjemno težavnih razmerah se je naslova prvaka razveselil Danec Mads Pedersen. Edini Slovenec v cilju je bil mladi Tadej Pogačar na 18. mestu.

29. september

2019 09 SP Yorkshire RR_ME-28Tudi zaradi obupnega vremena je odstopila kopica kolesarjev, tudi sedmerica Slovencev. Zaradi poplav skrajšano 261-kilometrsko preizkušnjo od Leedsa do Harrogatea je tako končal le Tadej Pogačar, ki je zaostal minuto in 18 sekund za zmagovalcem. Kot rečeno je to postal Danec Pedersen, ki je bil v ciljnem šprintu trojice močnejši od Italijana Mattea Trentina in Švicarja Stefana Künga.

Primož Roglič, Jan  Tratnik, Matej Mohorič, Grega Bole, David Per in Luka Pibernik so odstopili. Kot še mnogi drugi. Kolesarje je namreč ves čas dirke močil dež, bilo je mraz (10 stopinj Celzija), prireditelji so morali dirko zaradi poplavljenih cest skrajšati za 24 kilometrov. Na spolzkih cestah je bilo nekaj padcev (padel je tudi Tratnik), a k sreči nobenih večjih poškodb.

Mladi up slovenskega kolesarstva Pogačar je na svojem prvem SP v članski konkurenci in na prvi tako dolgi dirki pokazal, da je velik talent tudi za enodnevne dirke, ne le za etapne. Tretji z nedavno končane dirke po Španiji je le na ciljni ravnini ostal brez moči, sicer pa je ves čas dirkal ob boku najboljšim na svetu. “Res je bila brutalna dirka. Vreme je naredilo težko dirko, s poplavami v prvem delu dirke. Na koncu je šlo na izpadanje. Bil sem zraven, ampak na koncu me je zmanjkalo,” je v cilju dejal vidno izmučeni in premraženi 20-letnik.

Takoj po startu sta nase z napadi opozorila Roglič in Polanc, ki sta bila v begu skoraj od prvega kilometra, spredaj pa sta vztrajala 160 kilometrov oziroma do prvega od devetih zaključnih krogov v Harrogatu.

Selektor članov Andrej Hauptman je po tekmi povedal: “Res so bile katastrofalne razmere. Še dobro, da so skrajšali uvodna klanca, drugače bi bil to triatlon. Za vse je bilo enako. Na začetku sta Primož in Jan poskušala s pobegom, ker smo pričakovali veter in da bo na ozkih cestah kakšna od večjih ekip skušala narediti selekcijo. Ni nam uspelo. Na kroge smo prišli z Mohoričem, Pogačarjem, Boletom in Pibernikom. Nekaj časa je odlično kazalo. V težkih razmerah je žal začelo Mateja zaradi mraza in dežja tresti. Bila je dirka na izpadanje. Tadej je pri 21 letih dokazal, kakšen borec je. Lahko smo veseli, saj bo ta generacija slej ali prej dobila kolajno!”

Prihodnje leto bo svetovno prvenstvo konec septembra v Švici.

Izidi, člani, Leeds – Harrogate (261 km):

1. Mads Pedersen (Dan) 6;27:28
    2. Matteo Trentin (Ita)
    3. Stefan Küng (Švi) + 0:02
    4. Gianni Moscon (Ita) 0:17
    5. Peter Sagan (Slk) 0:43
    6. Michael Valgren (Dan) 0:45
    7. Alexander Kristoff (Nor) 1:10
    8. Greg Van Avermaet (Bel) isti čas
    9. Gorka Izagirre (Špa) isti čas
    10. Rui Costa (Por) isti čas

18. Tadej Pogačar (Slo) 1:14

Preberi še: Nizozemka razred zase, Bujakova 45.

KZS/STA