Penko po novi smoli končal v ozadju

Penko po novi smoli končal v ozadju

Innsbruck, 25. septembra – Prvi dan svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu v avstrijskem Innsbrucku slovenski reprezentanci ni prinesel reultatskega presežka. V vožnji na čas sta mladinki, sicer debitantki na SP, Vita Movrin in Nika Jančič zasedli 32. in 37. mesto, mlajša člana Jaka Primožič in Izidor Penko pa 41. oziroma 64. mesto.

Že dopoldan so kronometer opravile mladinke. S progo med Hall-Wattensom in Innsbruckom v dolžini 20 kilometrov sta se spopadli tudi dve Slovenki, obe debitantki na SP. Boljša od obeh je bila Movrinova na 32. mestu z dvema minutama in devetimi sekundami zaostanka. Jančičeva je osvojila 37. mestu, zaostala je 2:31 minute.

Slednja resno kolesari šele dva meseca, pred tem se je ukvarjala z atletiko in s teki na srednje proge. Movrinova prihaja iz gorskega kolesarstva, je državna prvakinja v olimpijskem krosu. »Imela sem zelo veliko treme, to je bila moja prva tovrstna dirka v karieri, nisem se najbolje znašla pred štartom. Potem sem na progi uživala, a je bilo res težko, bil je dolg kronometer, ta izkušnja mi bo prišla še kako prav«, je povedala Jančičeva.

Tudi Movrinova je bila zadovoljna: »Zelo sem uživala na progi, edina taktika je bila na polno od štarta do cilja. S tem kolesom za kronometer sva se že kar dobro spoprijateljila, a bomo videli, na kaj se bom osredotočila v prihodnje. Predvsem sem vesela, da sem prvič nastopila na cestnem SP.« Naslova se je razveselila Nizozemka Rozemarijn Ammerlaan, sedem sekund je bila počasnejša Italijanka Camilla Alessio, 18 sekund pa Britanka Elynor Backstedt.

Smola za Penko, Primožič soliden

Več upov je slovenska reprezentanca polagala v popoldanska nastopa Primožiča in Penka, ki sta se morala spopasti s 27,8 kilometra dolgo progo med Wattensom in Innsbruckom. Primožič je prišel do cilja brez večjih težav, 2:33 minute za novim-starim prvakom Dancem Mikkelom Bjergom. Precej več težav je imel Penko, ki je po težavah s kolesom trčil v avtomobil, padel in moral zamenjati kolo.

»Na začetku sem težko našel ritem. Nato sem se ustalil in vse je šlo nekako v redu. Poskušal sem iztisniti vse, kar se je dalo. Vmes sem imel težave s kolesom. Skušal sem jih sam odpraviti. Na spustu v zadnjem ovinku, kakšna 2,5 kilometra do cilja, me je malo zgrabila panika. Zaletel sem se v avto in padel,« je nazorno dan opisal Penko.

Letos je bil na EP drugi in na sredozemskih igrah tretji, obakrat v uri resnice, zato je na SP ciljal visoko. »Ne vem, kaj naj rečem. Ciljal sem visoko. Zgleda, da mi SP ni usojeno,« je bil razočaran Penko, ki je od padca do cilja prikolesaril na cestnem kolesu.

poko

S tem nekako štafeto v reprezentanci mlajših članov predaja Primožiču, ki ob slovesu Tadeja Pogačarja – ta je napovedal, da se ob selitvi v svetovno serijo k UAE Emirates poslavlja od konkurence U23 – stopa v velike čevlje. »Računajo name, da bom nadomestil oba. Upam, da mi bo to uspelo. Stopam v velike čevlje. Dal bom vse od sebe, da ne razočaram druge in sebe. Lani sem nekaj izgubil z boleznijo. Letos se popravljam, sem na takšni ravni, kot bi moral biti lani. Eno leto sem izgubil, časa je še precej,« je povedal Primožič.

Srebrn med mlajšimi člani je bil Belgijec Brent van Moer s 33 sekundami zaostanka, bronast pa še en Danec Mathias Norsgaard, ki je zaostal še pet sekund več.

Murn edini Slovenec v torkovem programu

Na mladinskem kronometru je bil Boštjan Murn edini nastopajoči, končal je na 40. mestu: »Zame je bilo to nekaj posebnega, vesel sem bil že tega, da sem se uvrstil na svetovno prvenstvo. Prisotne je bilo tudi kar nekaj treme, težko je bilo od štarta do cilja, dal sem vse od sebe in moram biti zadovoljen. Upam, da bom v naslednjih letih še boljši, če se bom še bolj posvetil kronometru, vsekakor pa je bila to dragocena izkušnja.«