Ferenčak za uvod 33.

Ferenčak za uvod 33.

V kanadskem smučarskem središču Mont Sainte Anne se je pričelo 30. svetovno prvenstvo v gorskem kolesarstvu. Za Slovenijo, ki ima v Severni Ameriki pet predstavnikov, je prvi nastopil Urban Ferenčak. V olimpijskem krosu z e-kolesi je zasedel 33. mesto.

Ljubljana, 28. avgust

e-bike9Svetovna smetana gorskega kolesarstva se na jubilejnem 30. svetovnem prvenstvu  40 km od Quebeca do nedelje poteguje za žlahtna odličja. Mont Sainte Anne po letih 1998 in 2010 sicer že tretjič gosti svetovno prvenstvo.

Južnoafričan Hatherly razred zase
    Prvi dan prvenstva je od Slovencev nastopil Urban Ferenčak (na fotografiji), nekdanji tekmovalec v olimpijskem krosu. Skupaj s 46 kolesarji iz 17 držav je spisal zgodovino, saj je svetovno prvenstvo prvič gostilo olimpijski kros z e-kolesi. Kolesarji so morali štirikrat opraviti s 5,6 km dolgim krogom. Šestindvajsetletni Ferenčak je bil po polovici proge na 36. mestu, nato pa do cilja prehitel še tri tekmece in končal kot 33. Razred zase je bil Južnoafričan Alan Hatherly, ki je vodil od štarta do cilja in za minuto in 10 sekund prehitel srebrnega Francoza Jeroma Gillouxa. Ta je bil za 19 sekund hitrejši od rojaka, bronastega Juliena Absalona. Ferenčak je za zmagovalcem zaostal dobrih 12 minut. Med dekleti se je po izjemnem zadnjem krogu zlate kolajne veselila Švicarka Nathalie Schneitter, za veselje domačih navijačev je s srebrom poskrbela Maghalie Rochette, tretja pa je bila Nizozemka Anneke Beerten.

Preostala četverica Slovencev se bo v ogenj podala konec tedna. Najbolj izkušena Tanja Žakelj bo visoko uvrstitev v olimpijskem krosu napadala v soboto. Glavna kandidatka za zlato kolajno je sicer Švicarka Jolanda Neff, naslov prvakinje z lanskega prvenstva v Švici pa brani Američanka Kate Courtney. V petek se bodo v kvalifikacijah v spustu pomerili Monika Hrastnik (članice), Jure Žabjek (člani) in Žak Gomilšček (mladinci). Če bodo uspešni, jih boj za kolajne čaka v nedeljo.

Spored slovenskih nastopov:

sreda, 28. avgust:
    Urban Ferenčak (olimpijski kros, e-kolesa) – 33. mesto

petek, 30. avgust:
    Monika Hrastnik (spust, kvalifikacije)
    Jure Žabjek (spust, kvalifikacije)
    Žak Gomilšček (spust-mladinci, kvalifikacije)

sobota, 31. avgust:
    Tanja Žakelj (olimpijski kros)

nedelja, 1. september:
    Monika Hrastnik, Jure Žabjek, Žak Gomilšček