Po igri stotink je Roglič osvojil Tirreno Adriatico

Po igri stotink je Roglič osvojil Tirreno Adriatico

San Bendetto del Tronto, 19. marca – Dirka od Tirenskega do Jadranskega morja je bila ena najbolj tesnih v zgodovini kolesarskega športa, Primož Roglič jo je po podatkih prirediteljev dirke v skupnem seštevku dobil za vsega 0,31 sekunde. To je bila njegova osma zmaga na večetapnih dirkah, s katero si zdaj deli šesto mesto med aktivnimi kolesarji.

Kot so izračunali prireditelji dirke dveh morij, je Roglič Britanca Adama Yatesa po 1048,5 kilometra ugnal za pičle 0,31 sekunde. Yates je v zadnji kilometer današnjega kronometra prišel s sedmimi sekundami prednosti pred Rogličem, na koncu mu je do največjega uspeha v karieri zmanjkala manj kot sekunda.

“Sploh ne morem opisati vseh čustev, ki me v tem trenutku prevevajo, gre za eno najlepših zmag. Bilo je zelo tesno in napeto, vedel sem, da lahko v drugem delu ob vetru v prsa precej pridobim, zato sem tam še dodatno stopil na pedala in na koncu se je izšlo. Do zmage ne bi prišel brez ekipe, ki je cel teden delovala fantastično, za vse nas je to velika vzpodbuda pred naslednjimi cilji sezone, predvsem pred Girom,” je po veliki zmagi povedal Roglič.

Roglič že pri številki osem

Največj skupnih zmag na etapnih dirkah med aktivnimi kolesarji ima Španec Alejandro Valverde – 23. Pri 16 zmagah je Britanec Chris Froome, pri 14 Kolumbijec Nairo Quintana, pri 13 Italijan Vincenzo Nibali in pri 10 Nemec Tony Martin. Po osemkrat so slavili Norvežan Edvald Boasson Hagen, Danec Jakob Fuglsang in Avstralec Richie Porte. Od danes Rogliču v hrbet gledata Valižan Geraint Thomas in Belgijec Philippe Gilbert.

Rogličeva statistika zadnjih sedmih etapnih dirk je nadvse impresivna. Od lanske zmage na dirki po Baskiji je nanizal prvi mesti na dirki po Romandiji in Sloveniji, četrto mesto na dirki po Franciji, tretje mesto na dirki po Britaniji ter dve letošnji prvi mesti na dirki po Združenih arabskih emiratih in na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja.