Po padcu Gavirie v rumenem Sagan

Po padcu Gavirie v rumenem Sagan

La Roche-sur-Yon, 8. julija – Tudi druga etapa letošnje dirke po Franciji je bila namenjena šprinterjem, a tudi tokrat brez padcev in drame v zaključku ni šlo. Težave konkurentov je izkoristil Peter Sagan, ki je v šprintu odbil napad Sonnyja Colbrellija in se ob zmagi razveselil tudi rumene majice.

Po kaosu v zaključku prve etape je bilo tokrat vseeno nekoliko bolj mirno, v pobegu dneva se je sam znašel Sylvain Chavanel, ki je predstavljal barve lokalne ekipe Direct Energie in navdušil navijače. Chavanel je bil brez možnosti, nato pa so padci in nesreče v zaključku spet krojili razplet etape. Najprej je imel slabih deset kilometrov pred ciljem defekt Marcel Kittel, Nemcu je bilo takoj jasno, da je možnost za etapno zmago splavala po vodi in nato se je le še razočarano odpeljal ciljni črti naproti.

Še slabše jo je odnesel Adam Yates, ki se je spet znašel na tleh, a je uspel vsaj ubežati resnim poškodbam, to pa ne velja za Luisa Leona Sancheza, ki je z zlomljenim komolcem in poškodovano ramo že končal s Tourom. V zaključku je največ dela spet opravil vlak QuickStepa, nato pa je slaba dva kilometra pred ciljem padel Heinrich Haussler in s seboj na tla potegnil nekaj največjih šprinterskih imen, tudi Fernanda Gavirio v rumeni majici in Michaela Matthewsa. V ospredju je ostalo dobrih deset kolesarjev, Arnaud Demare je s šprintom začel prezgodaj, Sagan pa ga je tempiral perfektno in se po sobotnem drugem mestu razveselil etapne zmage in rumene majice.

Slavje pred družino je najlepše

»Pričakoval sem lažji zaključek, toda ves čas je šlo gor in dol, tako da ni bilo lahko. Demare je zgodaj začel sprintati, kar ni bilo najbolje, pognal sem se za njim, na koncu pa imel nekaj sreče, da me Colbrelli ni prehitel. Zelo sem zadovoljen, da sem tudi oblekel rumeno majico, pa čeprav le za en dan. Stvari se v življenju ponavljajo. Pred 80 leti, ko je bil na Touru zadnjič cilj tu v La Roche-Sur-Yonu, je zmagal svetovni prvak, zdaj pa spet. Zmago posvečam sinu, vesel pa sem, ker sem jo dosegel prav v času, ko je na dirki tudi moja družina,« je po zmagi, svoji 107. v profesionalni karieri, povedal svetovni prvak. Primož Roglič in Kristijan Koren sta tudi drugo etapo končala v varnem zavetju glavnine in nista izgubljala dragocenih sekund.

V ponedeljek karavano že čaka prvi odločilni dan v boju za zmago v skupnem seštevku, na vrsti je ekipni kronometer, kjer bosta Richie Porte in Chris Froome želela nadoknaditi zaostanek iz prve etape.