Po spektakularnem napadu Pogačar le še korak od zmage

Po spektakularnem napadu Pogačar le še korak od zmage

Val d’Isere, 25. avgusta – Tadej Pogačar v Franciji še naprej blesti, na dirki Tour de’l Avenir je dan pred koncem dirke še povečal svojo prednost v skupnem seštevku! Na težki etapi v Alpah je napadel na zaključnem vzponu, zasedel tretje mesto, predvsem pa glavnim tekmecem za skupno zmago dokazal, da ga bo tokrat zelo težko premagati.

Etapa se je tokrat začela z dvema zahtevnima vzponoma prve kategorije, trije preostali pomočniki Tadeja Pogačarja Jaka Primožič, Nik Čemažar in Žiga Horvat so kmalu izgubili stik z vodilno skupino, kjer je bil tempo res peklenski. Napadi so se vrstili, nekaj pobegov je že imelo dvajset in več sekund naskoka, a so na vrh drugega vzpona skupaj prišli vsi najboljši.

Na spustu se je tempo nekoliko umiril, napadel je Španec Fernando Barcelo, zadaj pa je skupina okrog Pogačarja začela naraščati. Ko je že več kot 20 kilometrov pred ciljem napadel Luksemburžan Michel Reis, je šel Pogačar za njim, hitro ga je ujel, in glavnino, v kateri so bili Hirschi, Vlasov, Sosa in Arensman pustil za seboj. Ko je Reisa ujel, sta skupaj narekovala tempo in lovila Barceloja, ki je bil na koncu za osem sekund prehiter, da bi se Pogačar lahko pomeril še za etapno zmago.

Tudi Reis je bil v pomoč

Vseeno sta z Luksemburžanom na polno dirkala do črte in skupino prehitela za več kot minuto! V skupnem seštevku je prednost Pogačarja pred Reisom, ki je zdaj drugi, narasla na dobro minuto, kar je za zadnjo etapo že lepa prednost, a je še vedno mogoče vse, saj bo prav zadnja etapa verjetno tudi najtežja na dirki.

Začela se bo z vzponom ekstra kateorije na Col d’Iseran, spust z njega pa bo nevtraliziran, saj po novih francoskih zakonih dirkanje v nacionalnih parkih ni več dovoljeno, del spusta pa prečka park. Zato bodo sodniki čas pomerili na vrhu in po koncu spusta skupino ustavili, kolesarji pa bodo nadaljevali s takšnimi razlikami, kot so prečkali vrh Iserana. Veliko možnosti je, da bo prišlo do prave zmede, kljub vsemu pa to ne bo odločilen del etape, ključna bosta zahtevna in strma zadnja dva vzpona, kjer bo moral Tadej Pogačar odgovoriti na še zadnje napade v boju za rumeno majico na največji dirki za mlajše člane na svetu.