Pobeg spet prekrižal slovenske načrte

Pobeg spet prekrižal slovenske načrte

Cerilly, 22. avgusta –  Zadnja »ravninska« etapa na dirki Tour de’l Avenir je bila spet zelo zahtevna, v prvi uri dirkanja je bila povprečna hitrost kar 52 kilometrov na uro. Nato je pobeg uspel močni skupini kolesarjev, kjer so prevladovali trije Danci, glavnina jim je dihala za ovratnik tudi po zaslugi slovenskega lova, a so bili na koncu za las prekratki.

Razgibana šesta etapa je bila dobra priložnost za Žigo Jermana, tudi zaključek, kjer se je cesta nekoliko vzpenjala, mu je šel na roko. Slovenci so si zato želeli, da bi o zmagovalcu odločil pobeg, a se žal še enkrat ni izšlo.

Prva ura dirkanja je bila peklenska, do drugega gorskega cilja so se vrstili napadi, a so bili vsi neuspešni, tempo v glavnini pa posledično ni upadel. Ko je končno ušla enajsterica kolesarjev, je začel zvoniti alarm v ekipah s šprinterji, saj je bila kombinacija v ospredju zelo močna, ob Dancih so bili tam še Francoz, Italijan, Španec … skratka nacije, ki bi morale sodelovati v lovu na ubežnike.

Zmanjkala je le peščica sekund

Tako so veliko dela morali opraviti tudi slovenski kolesarji, glavnina je bila za ubežniki cel čas okrog dveh minut, v zadnjih 20 kilometrih pa je prednost začela padati. Pet kilometrov pred ciljem jih je glavnina na dolgi ravnini že videla, nato pa so se nekoliko ustavili in ravno to je bilo dovolj, da so se lahko ubežniki pomerili za zmago, najboljši je bil Italijan Covi.

Žiga Jerman je na koncu v šprintu dosegel 16. mesto, a to ni bilo tisto, kar si je od te etape obetal. Zdaj bo v ospredju Tadej Pogačar, karavana se je že preselila pod vznožje Alp, kjer bodo v naslednjih štirih dneh odločali o skupnem zmagovalcu. »Najbolj pomembno je, da smo brez večjih poškodb in z vsemi šestimi kolesarji prišli v Alpe, zdaj pa bomo videli, kje stojimo. Etape so sicer zahtevne, a vzponi niso zelo strmi, zato mislim, da bo odločilen zadnji dan, ko bo etapa res težka. Seveda pa se bomo potegovali za etapne zmage, če se bo pokazala priložnost,« pred hribi pravi selektor Martin Hvastija. Pogačar je v dobri formi, do gora je zdržal brez nepotrebnih izgub časa, zelo dobro se pelje tudi Jaka Primožič, ki bi bil lahko močan adut slovenske reprezentance pri kovanju taktike za prihodnje dni.

Jutri kolesarje čaka le 35 kilometrov dolga etapa z dvema vzponoma, končala se bo pod smučiščem v Meribelu.