Pogačar med mlajšimi člani do 20. mesta, Penkova 30.

• Pogačar med mlajšimi člani do 20. mesta, Penkova 30.

Tadej Pogačar je na kolesarskem svetovnem prvenstvu v norveškem Bergnu na cestni dirki med mlajšimi člani osvojil 20. mesto. Svetovni prvak je po 191 kilometrih postal Francoz Benoit Cosnefroy, ki se je veselil pred Nemcem Lennardom Kämno in Dancem Michaelom Carbelom Svendgaardom.

Dirka v kategoriji 23 let se je odločila v zadnjem krogu. Kämna je napadel na vzponu 13 kilometrov pred ciljem. Glavnino je hitro pustil za seboj, tudi ubežnike je le bežno pogledal. S stisnjenimi zobmi je Nemec premagal Lososov hrib, na spustu pa je dobil družbo Cosnefroya. Skupaj sta drvela proti cilju in na koncu sprintala za prvo mesto, zadaj pa je sprint glavnine s tremi sekundami zaostanka dobil Svendgaard. V glavnini je do cilja prišel Pogačar, ki je čez dan storil vse, kar je lahko, v sprintu pa iztržil največ, kar je dalo.

Prva sprinterja slovenske reprezentance mlajših članov nista zdržala ritma glavnine. Žiga Jerman je bil 43. (+1:04), Gašper Katrašnik pa 48. (+1:50). Tik za njim je končal Izidor Penko, Matic Grošelj je ciljno črto prečkal na 79. mestu.

“Dirka je bila zahtevna šele po petem krogu, ko je vsak klanec šlo ‘na polno’. Šel sem zraven, ampak na koncu v zadnjih treh kilometrih plačal s krči. Nisem najbolj zadovoljen z rezultatom. Bilo bi veliko lepše, če bi bil deset mest nižje. Ampak treba se je sprijazniti in z dvignjeno glavo naprej,” je nekaj minut po prihodu v cilj razmišljal Pogačar, ki je v četrtek dopolnil 19 let.

S predstavo Pogačarja je bil zadovoljen selektor mlajših članov Martin Hvastija: “Opravil je svoje, bil je v prvi skupini. Več kot to ni zmogel. To je bil njegov domet. Odpadla sta oba sprinterja. Dirka je bila težka. Jermanu je zmanjkalo 10 metrov na vrhu klanca. Na prvih petih mestih so bili profesionalci, nas pa ni bilo zraven.”

Jerman je stik z najboljšimi držal do vrha zadnjega vzpona na dirki, v cilju pa ni bil najbolj zadovoljen. Čeprav je prvo leto v kategoriji mlajših članov, se starejših in izkušenejših kolesarjev ni ustrašil, verjel je v visoko uvrstitev. “Celotno dirko smo bili solidni, v odločilnih trenutkih smo bili zraven. Na koncu vzpona je Italijan pred mano še ujel skupino, meni ni uspelo in sam sem nadaljeval do cilja. Takšen je naš šport,” je dejal.

Kapetan ekipe Katrašnik je nastopil na zadnjem SP v tej starostni kategoriji in je gotovo pričakoval več, a je športno priznal poraz. “Dirka je bila zelo težka. Mokre ceste na začetku so naredile dirko še težjo. Za kategorijo U23 je 190 kilometrov res veliko, ampak mislim, da je prav, da je dirka težka in zmaga najboljši.”

Karin Penko je dopoldan med mladinkami osvojila 30. mesto. Po naslovu svetovne prvakinje v vožnji na čas je na 76,4 kilometra dolgi cestni dirki še drugo zlato osvojila Italijanka Elena Pirrone.

Drugo mesto v sprintu zasledovalne skupine je z zaostankom 12 sekund je osvojila Danka Emma Cecilie Norsgaard Jorgensen, tretjega pa Italijanka Letizia Paternoster. Obe kolesarki sta na teh mestih končali tudi na avgustovskem evropskem prvenstvu na Danskem.

Penkova je ritem z najboljšimi izgubila v tretjem krogu na vzponu na Lososov hrib, tam je odločilen napad sprožila Pirronejeva, ki je nato unovčila moč iz vožnje na čas in sama premagovala skoraj polovico dirke. Penkova je na koncu zanjo zaostala štiri minute in 12 sekund.

“Sem zadovoljna. Malo mi je bilo težko, ker sem bila sama, druge reprezentance so imele po štiri, pet tekmovalk. Ostala sem sama, skušala sem pokrivati Italijanke, ki so delale dirko. V tretjem krogu sem žal morala izpustiti skupino 12 kolesark. Ostale smo štiri, smo sodelovale, ampak nas je od zadaj ujela skupina petnajstih,” je dirko opisala Penkova, ki je v Bergnu nastopila že v vožnji na čas in je bila 34.

“Več ali manj je naredila, kar je bilo treba. V tretjem krogu je sreče zmanjkalo oziroma ni bila na pravem mestu v pravem času, da bi pokrila napad. Lahko pa bi se vse skupaj zgodilo v drugem krogu, odpeljala bi se s skupino in bila med prvih 15,” je pripomnil selektor mladink Martin Krašek.

(vir: STA)