Pogačar na Dirki miru osvojil vse, kar se je osvojiti dalo

Pogačar na Dirki miru osvojil vse, kar se je osvojiti dalo

Jesenik, 3. junija – Slovenski reprezentanti do 23 let so na Dirki miru, ki šteje za Pokal narodov, dosegli nov velik uspeh v tej sezoni. Tadej Pogačar je v zadnji etapi napadel sam in bežal kar 25 kilometrov, v cilj je z dvignjemi rokami prišel minuto pred konkurenti in z rumeno majico na ramenih slavil tudi skupno zmago, eno največjih v karieri.

Pogačar je bil pred dirko v širšem krogu favoritov za skupno zmago, je v izvrstni formi, a ga je v prvi etapi najprej prelisičil Samuelle Battistella, včeraj je v zaključku poizkusil s pobegom, a ga je prvi favorit za zmago Marc Hirschi ujel in prehitel. Pogačar in cela slovenska reprezentanca niso vrgli puške v koruzo, pot do velike zmage je opisal selektor Martin Hvastija.

V slogu Frooma je bežal kar 25 kilometrov

»Danes je Tadej napadel kot Froome na Giru, uspelo nam je presenetiti konkurenco, ki na ta napad ni bila pripravljena. Pospešil je na najbolj strmem vzponu na dirki 25 kilometrov pred ciljem, nato na ravnini ni izgubljal, na dveh manjših vzponih pa je še pridobival sekunde in zdržal tudi zadnji klanec v Jeseniku. Odlično delo je opravila tudi ekipa, najprej je bežal Izidor Penko, nato pa sta mu pred odločilnim napadom z vožnjo v ospredju odlično izhodišče pripravila Žiga Horvat in Žiga Jerman,« je potek zmagovite etape opisal Hvastija.

Pogačar se je zadnji smejal

»Malo sem bil jezen nanj, najprej ga je prelisičil prijatelj Battistella, nato pa še drugi prijatelj Hirschi. Pred zadnjo etapo sem mu dejal, da je zdaj čas, da mi prelisičimo vse skupaj in Tadej akcije ne bi mogel izpeljati bolje. To je bila res lepa zmaga,« je zaključil selektor mlade reprezentance.

Pogačar pa ni osvojil le etapne zmage in rumene majice, za piko na i fantastičnemu dnevu slovenske reprezentance je osvojil še pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih in vijolično majico najboljšega mladega kolesarja na dirki, ki jo podeljujejo najboljšemu kolesarju, ki še ni dopolnil 21 let. Torej približno tako, kot bi kolesar v beli majici dobil tudi dirko po Franciji!

A__B823

Izjemni prvi del sezone za mlado reprezentanco se tako nadaljuje, začel ga je Žiga Jerman z zmago na dirki Gent Wevelgem, nato so se vrhunski rezultati vrstili iz dirke v dirko. Dirka miru na Češkem ima v Pokalu narodov precejšnjo veljavo, tokrat se domov najbolje razpoloženi vračajo Slovenci, ki so v Pokalu narodov trenutno najboljša reprezentanca na svetu! Po zmagi Pogačarja in dobrih uvrstitvah v vseh štirih dneh so se zavihteli povsem na vrh in oblekli bele majice najboljših v najbolj pomembnem tekmovanju za reprezentante do 23 leta!