Pogačar odbil napade in zadržal vodstvo, Mohorič blizu zmagi

Pogačar odbil napade in zadržal vodstvo, Mohorič blizu zmagi

Crest-Voland, 24. avgusta – Tudi osma etapa na dirki Tour de’l Avenir je bila vse prej kot enostavna, Tadej Pogačar pa je kljub temu uspel odbiti vse napade na zadnjem vzponu in zadržati rumeno majico. »Noge že kar dobro pečejo, a mislim, da je enako za vse,« je povedal v cilju, preden je spet stopil na oder za zmagovalce.

Dirka se je tokrat začela s hitrimi ravninskimi kilometri po dolini, kjer sta glavnino dela na čelu skupine opravila Nik Čemažar in Žiga Horvat, ki sta narekovala tempo in držala vse poizkuse pobega na varni razdalji. Izidor Penko je imel že nekaj dni težave z dihali, zato je po uvodnih kilometrih današnje etape odstopil, včeraj je odstopil tudi Žiga Jerman.

IMG_8815

Tadej Pogačar je tako ostal le še s tremi pomočniki, ko je skupina prišla do vznožja več kot 20 kilometrov dolgega vzpona na Col des Saisies, se je na čelo skupine postavil Jaka Primožič in dolgo pokrival pobege.

»Naša ekipa je dobro nadzorovala potek v prvem delu etape, pomagali so nam tudi Rusi in na vrh vzpona smo prišli vsi skupaj. Ko je na spustu napadel Gino Mader, mu nisem sledil, ker mi ni bil zelo nevaren v skupnem seštevku, moral pa sem paziti tudi na Kolumbijce. Na zaključnem vzponu je najprej napadel Ivan Sosa, takoj za njim še Brandon McNulty, a sem sledil obema in v cilj prišel z enakim časom kot onadva. Bilo je težko, a mi je tudi s pomočjo ekipe uspelo, čeprav je težko, Kolumbijci imajo še vseh šest kolesarjev. Noge so že utrujene, a mislim, da se prav vsi počutimo enako,« je opisal potek osme etape Pogačar, ki ostaja na čelu dirke.

Že jutri ga vnovič čaka težka naloga, etapa se že začne z vzponom prve kategorije, zato bo najbrž lahko računal le na pomoč Primožiča, ki dirka zelo dobro. Pogačarju ni treba napadati nikogar, bodo pa zagotovo vsaj Kolumbijci poizkusili s kakšnim daljšim napadom, saj jim ob več kot minuto velikem zaostanku pred zadnjima dvema etapama dosti drugega niti ne preostane.

Mohorič za las brez nove zmage

Na nemškem Touru, kjer je zasedba zelo močna, čeprav gre za dirko prve kategorije, je bil med najbolj aktivnimi kolesarji spet Matej Mohorič. Njegov prvi napad je glavnina še uspela nevtralizirati, nato pa se je skupina razbila in v ospredju je ostala le močna četverica. Mohorič se je v šprintu pomeril z Maximilianom Schachmannom, ki je bil za nekaj centimetrov hitrejši in oblekel tudi majico vodilnega, Mohorič pa je še enkrat pokazal, da je v izjemni formi. Dirka po Nemčiji se bo končala v nedeljo.