Pogačarju dirka po Valencii

• Pogačarju dirka po Valencii

Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) je skupni zmagovalec dirke po Valencii. Potem ko je dobil tako drugo kot četrto etapo, je v peti etapi od Paterne do Valencie, ki jo je dobil Nizozemec Fabio Jakobsen (Deceuninck – Quick Step), zadržal rumeno majico vodilnega in slavil tretjič v karieri na enotedenskih dirkah.

9. februar

pogacarvalenicaDrugi je bil v skupnem seštevku Avstralec Jack Haig (Mitchelton-Scott) z zaostankom šestih sekund, tretji pa je bil z istim časom Britanec Tao Geoghegan Hart (Ineos). Od preostalih Slovencev je Jan Polanc, sicer moštveni kolega zmagovalca dirke po Valencii, v skupnem seštevku zasedel 14. mesto, Matej Mohorič (Bahrain – McLaren) je bil 24., Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) pa je bil na koncu 77.

“Po vsem trudu, ki smo ga vložili pozimi, da se pripravimo na novo sezono, mi ta zmaga pomeni ogromno. To je res nekaj izjemnega,” je sprva dejal 21-letni Pogačar. Ponudil pa je še zanimivo primerjavo pripravljenosti z začetka te sezone ter lanskim septembrom, ko je na dirki po Španiji dobil tri etape in jo zaključil na skupno tretjem mestu za zmagovalcem in rojakom Primožem Rogličem ter Špancem Alejandrom Valverdejem.

“Če bi moral primerjati, kako sem pripravljen, bi dejal, da dobro. Še zdaleč pa ne tako dobro, kot sem bil na Vuelti,” je dodal Pogačar, ki ga v nadaljevanju tega dela sezone čaka nekaj zahtevnih spomladanskih testov. “Dirka po Združenih arabskih emiratih je cilj konca tega meseca. Potem pa prihaja dirka Pariz-Nica, dirka po Baskiji ter seveda severne klasike,” je bil kratek in jedrnat zmagovalec preizkušnje po Valencii, preden je razkril še načrte pred veliko francosko pentljo.

“Pripravljal se bom na višinskih pripravah svojega moštva, pred Tourom pa bom nastopil na kriteriju Dauphine,” je še zaključil kolesar, ki je prvo zmago na prvi dirki sezone tlakoval v drugi etapi dirke po Valencii, ko je v ciljnem sprintu navkreber ugnal eno največjih imen kolesarstva ta hip, Španca Valverdeja.

Prva zmaga za Ale BTC Ljubljana

Kolesarke na novo združene ženske kolesarske ekipe Ale BTC Ljubljana so v Španiji zabeležile prvo zmago sezone. Na dirki Vuelta CV Feminas, ki se je začela v Paterni, po 97,7 kilometra pa končala v Valencii, je bila v sprintu glavnine najboljša Marta Bastianelli. Italijanka, prvo ime slovensko-italijanske ekipe, je bila močnejša od rojakinje Barbare Guarischi in Teniel Campbell iz Trinidada in Tobaga. Ekipa Ale BTC Ljubljana je bila na pestri ravninski dirki izjemno aktivna, mlada Urška Bravec je bila v dobrem begu, ki ga je skupina nevtralizirala le dva kilometra pred ciljem. Eugenia Bujak je dirko končala na 40. mestu, Bravčeva na 48. in Urška Žigart na 71. mestu.

KZS/STA
    Foto: Bettini Photo