Pogačarju kraljevska etapa, Roglič tretji

• Pogačarju kraljevska etapa, Roglič tretji

Andorra la Vella – Nadarjeni slovenski kolesar Tadej Pogačar je zmagovalec zelo zahtevne devete etapi dirke po Španiji, ki je potekala v Andori. Za debitanta v svetovni seriji in na tritedenskih dirkah je to največji uspeh v karieri. V zaključku etape je strl odpor novega vodilnega Kolumbijca Naira Quintane in rojaka Primoža Rogliča.

pogacarVsega 94,4 kilometra dolga etapa s petimi kategoriziranimi vzponi je postregla z obračunom najboljših kolesarjev sveta, prav vse pa je v zaključku zadnjega vzpona dneva strl Pogačar. Ta je sledil Quintani, ko je Kolumbijec dobil pomoč takrat vodilnega moštvenega kolega Španca Marca Solerja, pa se je najmlajši kolesar letošnje Vuelte le odpeljal naprej in slavil velik uspeh.

“Celotna etapa je bila neverjetna. Ko sem izvedel, da je napovedan dež, sem bil vesel. To mi odgovarja. Čez dan sem skušal slediti napadom. Na makadamskem odseku sem šel na polno. Od takrat je šlo vse odlično,” so bile prve besede 20-letnika s Klanca nad Komendo.

Lanski zmagovalec dirke po l’Avenirju, največje etapne dirke za mlajše člane, je danes slavil šesto poklicno zmago, vse je zbral letos. Februarja je zmagal na etapi in skupno na dirki po Algarveju, maja je enako storil na dirki svetovne serije po Kaliforniji, danes pa je eksplodiral še na dirki po Španiji.

Pogačar, ki ga je iz avtomobila kot športni direktor spremljal Andrej Hauptman, na cilju pa njegovo dekle Urška Žigart, sicer kolesarka BTC City Ljubljane, je tretji Slovenec z etapno zmago na španski pentlji. Pred njim sta slavila Borut Božič in Matej Mohorič.

Quintana je na koncu zaostal 23 sekund in prevzel rdečo majico vodilnega. Roglič je na tretjem mestu zaostal 48 sekund in je drugi v skupnem seštevku.

Osmoljenec dneva je Kolumbijec Miguel Angel Lopez, ki je pred današnjo etapo od favoritov za najvišja mesta zasedal najvišje mesto. Na zadnjem vzponu je silovito napadel, izkoriščal pomoč moštvenih kolegov, a na koncu prišel na cilj kot deveti z minuto in sekundo zaostanka. Na vrh Cortals d’Encamp je prišel okrvavljen po levi roki, saj se je vmes znašel na tleh.

V torek kronometer
    Quintana ima pred dnevom premora šest sekund prednosti pred Rogličem, ki bo v torek na kronometru v Pauju prvi favorit za etapno zmago in rdečo majico vodilnega. Lopez je zdrsnil na tretje mesto, za rojakom zaostaja 17 sekund. Četrti je svetovni prvak Španec Alejandro Valverde, ki je bil četrti tudi danes. Zaostaja 20 sekund.

Pogačar je napredoval na peto mesto skupno, njegov zaostanek znaša 1:42 minute.

Roglič se je med današnjo etapo že znašel v težavah, iz katerih se je izkopal tudi ob pomoči moštvenih kolegov Nizozemca Roberta Gesinka in Američana Seppa Kussa. Kot je pojasnil slednji, je Zasavec padel na makadamskem odseku, ko se je izogibal enemu od motoristov, zato je izgubil stik s svojo skupino in je moral loviti.

Slovenski prvak Domen Novak je na začetku etape neuspešno poskušal priti v beg, na koncu je na 100. mestu zaostal 29:23 minute. Luka Pibernik, Novakov moštveni kolega pri Bahrain-Meridi, je prišel čez cilj na 105. mestu. Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) je bil 153., 33:09 minute za Pogačarjem. Skupno je Pibernik 115., Mezgec 116. in Novak 141.

Vir: STA