Polanc v velikem slogu dobil 4. etapo Gira na vulkanu Etna

Polanc v velikem slogu dobil 4. etapo Gira na vulkanu Etna

Jan Polanc je v velikem slogu dobil 4. etapo Gira s ciljem na vrhu vulkana Etna na Siciliji. V beg se je podal že po 2 km in v ospredju zdržal neverjetnih 179 km. Tako je tudi nadaljeval vsakoletne zmage slovenskih kolesarjev na italijanski pentlji, saj je to že četrta po vrsti (Mezgec 2014, Polanc 2015, Roglič 2016).

Četverici ubežnikov s Polancem (UAE Emirates), v kateri so bili še Eugenio Alafaci (Trek-Segafredo), Jacques Janse Van Rensburg (Dimension Data) in Pavel Brutt (Gazprom-Rusvelo), je glavnina pustila že prek 8 min prednosti. Polanc se je že po 2 km vzpona na ognjenik Etna (1892 m, 18 km) ostresel sotrpinov v ubežni skupinici in do konca stiskal zobe ter poskrbel za največji uspeh svoje kariere.

V ozadju je sicer glavnina pričela ciljni vzpon s 4 minutnim zaostankom za Slovencem in po nekaj napadih (Tiralongo, Rolland) so se v ospredje postavile ekipe favoritov (Orica, Sky, FDJ, Bahrain Merida). 12 km pred vrhom je imel Polanc še 3 min prednosti in zdelo se je, da imajo pomočniki favoritov vse pod kontrolo. Noge je pretegnil le Nibali, vendar so ga ostali konkurenti hitro pokrili, nato pa so, verjetno zaradi nasprotnega vetra, bolj pazili eden na drugega kot pa lovili Polanca. Ta je imel, vidno v velikih bolečinah, 2 km pred ciljem le še minuto naskoka in ko je iz skupine favoritov pospešil Rus Ilnur Zakarin, se je njegova prednost vse prehitro topila. A Rus je pod vrhom, ko se je naklon ceste malenkost znižal, malce omagal, Polanc pa do cilja zdržal 19 sekund prednosti. Skupina s favoritni za končno zmago je ciljno črto prečkala 29 sekund za junakom dneva.

Neverjetno, izjemno vesel sem. Verjetno nihče ni pričakoval, da bo beg uspešen, saj pred zadnjim vzponom nismo imeli veliko prednosti. Štirje smo bili in bilo je težko. Vzpon je bil zelo zahteven, imeli smo še nasprotni veter, to je bil najtežji dan v moji karieri,” je po etapi povedal 25-letni Kranjčan, ki je prevzel tudi vodstvo v točkovanju gorskih ciljev in bo v prihodnjih dneh nosil modro majico.

Polanc-Giro2017-Etna-3

Polanc-Giro2017-Etna-4