Polancu in Mohoriču ni veliko zmanjkalo

Polancu in Mohoriču ni veliko zmanjkalo

Montevergine, 12. maja – Na Giru je bil v 8. etapi pobeg prvič na pragu uspeha, tokrat sta priložnost za ubežnike začutila tudi Jan Polanc in Matej Mohorič, ki sta ujela pravo ubežno kombinacijo. Nihče ni bil nevaren v skupnem seštevku, zato so bili v glavnini s kombinacijo zadovoljni, prednost ubežnikov se je gibala okrog petih minut.

Nato se je v ozadju začel boj za položaje na čelu skupine in prednost je do začetka 17 kilometrov dolgega ciljnega vzpona skopnela na slabe tri minute. Vzpon na Montevergine je bil druge kategorije, ni bil strm in dolgo je kazalo, da se bodo ubežniki med sabo pomerili za zmago. Na najbolj strmem delu je Jan Polanc zašel v manjšo krizo, a je zdržal, sedmerica je postala četverica, Polanc in Mohorič pa sta še vedno vztrajal v ospredju.

Avstralci jim niso pustili možnosti

»Danes smo se pred etapo dogovorili, da bomo poizkusili ujeti beg, mislili smo, da bodo danes ubežnike pustili do cilja in se bomo lahko borili za zmago. Na žalost so se v Mitchelton Scottu odločili, da bodo kontrolirali dirko, zato nismo imeli možnosti. Zdaj se moramo odpočiti, jutri je še en težek dan, zagotovo bomo še poizkušali,« je po etapi povedal Mohorič.

Nekaj smole je imel Domen Novak, ki je pristal na tleh. »V redu sem, nisem utrpel nobenih poškodb, mislim, da smo dobro opravili z današnjo etapo, tako Matej kot tudi Pozzovivo, ki je bil na koncu šesti. Zadovoljen sem tudi s tem, kako sem se jaz odrezal na zadnjem vzponu,« je v dežju na Monteverginu povedal Novak.

Carapaz mojstrsko do zmage

Prednost je tri kilometre pred ciljem skopnela le na pol minute in Koen Bouwman je napadel preostale ubežnike. Matej Mohorič je hitro zdrsnil v glavnino, Polanc malo za njim, na koncu so ujeli tudi Bouwmana, saj se je v glavnini vnel boj za odbitne sekunde na vrhu vzpona. Etapa je pripadla 24-letnemu Ekvadorcu Richardu Carapazu, ki je napadel 1,4 kilometra pred ciljem in s sedmimi sekundami prednosti dosegel ciljno črto. Šprint za tretje mesto je pripadel Thibautu Pinotu, drugih razlik v boju za rožnato majico pa ni bilo.