Predsednik KZS upa, da bodo Rogličev uspeh prepoznali tudi drugi

• Predsednik KZS upa, da bodo Rogličev uspeh prepoznali tudi drugi

Tomaž Grm je predsednik Kolesarske zveze Slovenije od decembra 2012 in ena od njegovih velik želja je bila medalja na največjem tekmovanju v članski konkurenci. To se mu je uresničilo s srebrom Primoža Rogliča na svetovnem prvenstvu na Norveškem. Grm je bil nad dosežkom več kot navdušen, upa in želi pa si, da uspeh prepoznajo tudi drugi.
    “Dan kasneje še vedno ne vem … Biti drugi na svetu v športu, kjer nastopa več kot 100 držav, je nekaj izvenserijskega. Za Primoža, ki je šele nekaj let v kolesarstvu, je to še toliko bolj poudarjeno. Zdi se mi, da je zelo pomembno, ker ve, kaj ima v glavi in temu sledi, ter se temu podreja,” se je sinoči srebrnega dne za slovensko kolesarstvo spomnil Grm. “Odličen rezultat je bilo tudi 10. mesto Jana Tratnika,” je pripomnil.
    Predsednik KZS je pred celotno slovensko delegacijo v Bergnu še enkrat čestital Rogliču za medaljo, Zasavec pa je v krogu reprezentance in najbližjih navijačev, ki so ga prišli vzpodbujat na sever Evrope, zarezal v torto, nato pa misli spet preusmeril zgolj na kolo in cestno dirko, ki ga še čaka v nedeljo.
    Grm upa in si želi, da bodo uspehe slovenskega kolesarstva prepoznali tudi drugi, tako Olimpijski komite Slovenije, vodstvo države, pokrovitelji in javnost. Med drugim je KZS na OKS poslala prošnje za kolesarje, ki so v tej sezoni dosegli zmage na največjih tritedenskih dirkah, da jim priznajo olimpijski status.
    “Slej ali prej se bo to moralo zgoditi. Ena osnovnih zadev je, da to ni individualen šport. Če pričakujemo medaljo na cestni dirki, ki se bo zgodila, upam, da že zdaj v kratkem, ne bo zaslužen samo en kolesar, ampak cela ekipa. Ko smo bili priča zlati medalji na EP v košarki, ko so se od prvega do zadnjega okitili z zlato medaljo, se nam zdi prav, da je tako tudi v kolesarstvu. To bi morali razumeti, čeprav se kolesarstvo piše pod individualni šport,” o tem razmišlja Grm.
    Zaveda pa se tudi, da bo morala zveza, ki jo vodi, narediti še kaj več za prepoznavnost kolesarstva. “Prepričan sem, da bomo morali v prihodnosti to sami izkoristiti, prepoznavnost povečati in iztržiti nekaj od tega. V Sloveniji je vsak dan veliko prireditev, veliko športov, da smo Slovenci zelo dobri v vseh športih, in da je zelo, zelo težko najti sredstva,” pravi Grm.
    “KZS je nek holding, ki skrbi, da lahko ti tekmovalci pridejo na mednarodno raven, na prvenstva, kjer se lahko izkažejo. Osnovna dejavnost je še vedno klubska. Kljub skromnosti so slovenski klubi izredno kvalitetni, kar se tiče strokovnosti. To kažejo rezultati. Ne govorimo samo o članskih, ampak tudi mladinskih in pri mlajših članih. Znanja je zagotovo veliko. Sredstva namenjamo za tekmovalce, za priprave. Zagotovo si želimo še več sredstev. Pričakujem, da bo to razumela tudi država oziroma vodstvo države. Da stiskanja, kot je bilo v času krize, ki je že mimo, ne bo več in ne bo pozabila odpreti mošnjiček in dodati nekaj sredstev. Vidimo, kako lahko z malimi sredstvi veliko dosežemo,” je zaključil prvi mož slovenskega kolesarstva.
    (vir: STA)