Reprezentanca mlajših mladincev uspešna na Dirki miru

Reprezentanca mlajših mladincev uspešna na Dirki miru

Reprezentanti Slovenije v kategoriji mlajših mladincev so se od petka 2.5. pa do nedelje 5.5. merili na mednarodni etapni dirki 43. ZMN touru v okolici Jevička na Češkem. Na štartu je bilo 180 kolesarjev iz petnajstih različnih držav. Slovensko reprezentanco pa so zastopali naslednji kolesarji: Fabijan Kralj, Vid Jeromel, Andrej Majnik, Jaka Špoljar, Natan Gregorčič, Aljaž Petek, Adam Jordan in Luka Jablanovec.

Poročilo selektorja Mihe Koncilije:

Prolog:
    Prvi dan so imeli dopoldne na sporedu prolog v dolžini 1,6 kilometra in popoldan še etapo v dolžini 80 kilometrov.
    Že na prologu so naši fantje dokazali, da so dobro pripravljeni, vendar pa je vreme krojilo vrstni red, saj je prva polovica nastopajočih tekmovala še na mokri cesti, kasneje pa se je osušilo. Najbolje se je odrezal Jaka Špoljar, ki je s četrtim mestom oblekel tudi majico za najboljšega tujca. Ostale uvrstitve naših pa so naslednje: 38.mesto Natan Gregorčič, 75. Luka Jablanovec, 103. Adam Jordan, 114. Fabijan Kralj, 129.Andrej Majnik, 161. Vid Jeromel, 162. Aljaž Petek.

1. etapa:
    Popoldne je kolesarje čakala 80 kilometrov dolga etapa. Nastopajoči so morali premagati kar tri kategorizirane vzpone, med drugim tudi 3 kilometski vzpon na Hartinkov, s povprečno naklonino 10%. Že na polovi dirke se je v ospredju izoblikoval beg 6 kolesarjev med katerimi smo imeli tudi našega Jordana. Prav na zadnji vzpon je Jordan žal popustil, peterica pa je uspela nadaljevati, v zaključku so nato kolesarji Danske poskrbeli za njihovo trojno zmago. Sorensen je slavil pred Pedersnom in Egholmom. V ozadju so je iz večje skupine na klanec izoblikovala skupina 14 kolesarjev kjer smo imeli zraven Fabijana Kralja, kateri je v ciljnem šprintu zasedel končno 9.mesto, a z zaostankom že 2:38 min, v grupi pa so bili 35.Luka Jablanovec, 36. Vid Jeromel in 54. Jaka Špoljar + 3:35 minostali pa so zaostali še nekoliko več.

2.  etapa:
    Tudi drugi dan etapne dirke, za mlajše mladince ZMN Toura so naši fantje nadaljevali z dobrimi uvrstitvami uvrstitvami. Dopoldne je bila najprej na sporedu 23 kilometrov dolga krožna preizkušnja, s startom in ciljem v Opatovicah, vmes pa so naredili 5 krogov na 3,2 kilometra dolgem krogu, ki je bil zelo razgiban. Etapa je bila zelo hitra že od samega štarta pa je napadel Slovak Svrček, kateremu sta v prvih dveh krogih uspela slediti še Danec in Čeh, vendar se ju je otresel in si do cilja uspel privoziti 3 sekund prednosti pred petimi zasledovalci, kateri so dva kroga pred ciljem tudi ušli glavnini. Med njimi smo imeli zelo razpoloženega Jaka Špoljarja, ki je nato v ciljnem šprintu osvojil odlično 3.mesto. Ostali naši pa so končali v večji grupi z zaostankom 53 sekund. V skupnem seštevku je bil še naprej v vodstvu Danec Sorensen od naših pa sta bila med 20, 17. Fabijan Kralj in 18. Jaka Špoljar.

3. etapa:
    Popoldan je fante čakala še kraljevska etapa s kar štirimi gorskimi cilji. Kmalu po štartu je šel v beg kolesar Danske, ki pa si ni uspel privoziti več kot minuto prednosti. Največja selekcija se je naredila na zadnjem vzponu, kjer se je v ospredju izoblikovala skupina 11 kolesarjev, ki so nato složno narekovali tekmo vse do zadnjih 3 kilometrov, kjer je ponovno z napadom uspel Slovak Svrček in uspel slaviti še drugo etapno zmago v enem dnevu. Drugi je bil Avstrijec Schrettl, tretji pa Čeh Vall. Zopet se je izkazal Fabijan Kralj, mi je uspel držati ritem 11 kolesarjev in bil v cilju na 11.mestu 22. sekund za zmagovalcem. V večji skupini pa je etapo na 22.mestu končaj še Jaka Špoljar z zaostankom 1:34min.

4. etapa:
    V nedeljo je kolesarje čakala še zadnja etapa in sicer 15,5 kilometrov dolg kronometer, kjer je vodilni Sorensen branil 14 sekund prednosti pred Pedersnom, ter 1:22 sekund pred tretjim Svrčkom iz Slovaške. Četrta etapa: 15,5 kilometrov dolga posamična vožnja na čas. Zmago je v kronometru slavil Danec Svarre 21:06, le za 0.6 sekunde pa je do zmage zmanjkalo izjemnemu Slovaku Svrčku. Vodilni Sorensen je dokaj slabo odpeljal kronometer, tako da je nato skupno zmago uspel slaviti Danec Pedersen + 17 sek, tretje mesto pa je obdržal Slovak Svrček, ki je zaostanek na kronometru zmanjšal za minuto in bil na koncu le 25 sekund za vodilnim in le 8.sek za drugim.  Od naših sta se izkazala s 12.mestom Jaka Špoljar 21:57 in 14.mestom Natan Gregorčič 22:03, 32.Fabijan Kralj 22:36, 48.Aljaž Petek 23:02

Skupne zmage se je po zaslugi slabe vožnje Sorensena v kronometru, ter predvsem prednosti, ki sta si jo Danca uspela privoziti v prvi etapi, slavil Pedersen. Naš najboljši je bil na 13.mestu Fabijan Kralj + 3:36, 16.Jaka Špoljar + 4:36, 32. Vid Jeromel + 7:17, 51.Luka Jablanovec +11:36, 58.Aljaž Petek +12:48, 63. Adam Jordan +13:56, 79.Natan Gregorčič + 18:36 in 91.Andrej Majnik +27:54.

Dirko je uspelo zaključiti 151 kolesarjem.

V ekipni uvrstitvi so zmagali kolesarji ekipe Roskilde iz Danske, naši fantje pa so zasedli 4.mesto.

FOTO: Miha Koncilija

IMG-20190506-WA0020