Roglič jo je kljub padcu odnesel brez hujših poškodb

Roglič jo je kljub padcu odnesel brez hujših poškodb

Ljubljana, 27. maja – Slovenski kolesarski as Primož Roglič si 15. etape kolesarske dirke po Italiji ne bo zapomnil po dobrem. V tretji zaporedni gorski etapi je imel obilo smole, lahko je celo zadovoljen, da jo je sploh končal, je pa v primerjavi z vodilnim Ekvadorcem Richardom Carapazom in najbližjim zasledovalcem Vincenzom Nibalijem izgubil dragocenih 40 sekund.

Carapaz ima zdaj pred njim v skupnem seštevku 47 sekund prednosti, Roglič, kolesar ekipe Jumbo-Visma, ki je imel pred zadnjim vzponom okvaro kolesa, nato v spustu pristal v ogradi, etapo pa končal na 13. mestu, pred prostim dnevom sicer ostaja drugi v skupnem seštevku, pred Nibalijem ima točno minuto prednosti.

O zmagovalcu etape, ki se je po 232 kilometrih končala v Comu, je odločal sprint dveh italijanskih ubežnikov, v njem je Dario Cataldo (Astana) premagal Mattio Cattanea, tretje mesto je zasedel najaktivnejši kolesar etape Britanec Simon Yates, kolesar ekipe Mitchelton-Scott je bil v sprintu hitrejši od rojaka Hugha Carthyja, Carapaza in Nibalija.

Zelo dobro je spet kolesaril tudi Jan Polanc, ki je na trasi klasične dirke po Lombardiji z zaostankom 54 sekund zasedel 15. mesto, v skupnem seštevku ostaja sedmi (+4:12).

Petnajsto etapo so strokovnjaki kljub dejstvu, da je bila dolga, ocenili kot najlažjo v nizu treh gorskih etap, a je vseeno postregla s pravo dramo. Predvsem z vidika Rogliča, ki spet ni imel prave pomoči moštvenih kolegov in je moral trpeti napade ekip, Mitcheltona Scotta, Astane in Bahrain Meride. Prve težave je imel že na predzadnjem vzponu, ko je po napadu Yatesa za trenutek izgubil stik z skupino, v kateri sta bila tudi Carapaz in Nibali, a jo je po zaostanku 20 sekund ujel.

Yates je še na istem vzponu napadel še enkrat, takrat se je odpeljal sam, a tudi takrat je bil njegov napad neuspešen. Drama pa se je začela pred vznožjem zadnjega vzpona. Roglič je imel težave s kolesom, po neuradnih podatkih z verigo, moral je zamenjati kolo, posodil mu ga je moštveni kolega Antwan Tolhoek. Kljub temu, da ga ni bil vajen, je glavno skupino ujel, na vzponu pa vendarle ni mogel odgovoriti na napad Nibalija (pred tem je skupini pobegnil Carthy). Italijanu je sledil le Carapaz, nekoliko pozneje pa se je pridružil še Yates, ki je najprej še poskušal z napadi, pred vrhom vzpona pa je malo zaostal.

Na spustu se je naprej odpeljal Nibali, Carapaza, Carthyja in Yatesa je lovil Roglič, a je pri tem preveč tvegal in končal v ogradi. Imel je še srečo, da ni padel prek nje, v tem primeru se ne bi mogel izogniti poškodbam. Seveda pa je izgubil dodatne sekunde, 47 sekund za Carapazom, ki je videti odlično, je v pogledu boja za zmago že kar zaskrbljujoče. Do cilja mu ni uspel pobegniti niti Nibali, oba pa je prehitel Yates, ki tako kot zadnji prejel odbitek bonifikacijskih sekund.

(Vir: STA)