Roglič najvišje dvignil roki v 3. etapi Tirrena

• Roglič najvišje dvignil roki v 3. etapi Tirrena

Primož Roglič je dobil tretjo etapo na dirki med Tirenskim in Jadranskim morjem, ki se je po 239 kilometrih končala z vzponom na Trevi.

28-letni Roglič, član moštva LottoNL-Jumbo, je napadel kilometer pred ciljem in za tri sekunde prehitel najbližjega zasledovalca Britanca Adama Yatesa. Tretji je bil Belgijec Tiesj Benoot. Zasavec, svetovni podprvak v kronometru iz Bergna, se je tako veselil 15. profesionalne zmage. Novi skupno vodilni je Britanec Geraint Thomas (Sky).

Roglič je napad na etapno zmago nekako prerokoval v petek zjutraj na družbenem omrežju. Zapisal je: “Malce smole zame v prvih dveh etapah dirke, defekt in okvara menjalnika, tako da je borbe za generalno uvrstitev konec, ampak tak je šport. Želja in borba za najboljši dnevni rezultat pa seveda ostaja, se še ne dam.”

Tretja etapa se je kljub petim ubežnikom, ki so imeli že več kot pet minut prednosti, odločila na zadnjem vzponu na Trevi. Ko so kolesarji prvič prečkali ciljno črto, jih je čakal še spust, zatem pa še enkrat vožnja navkreber po isti cesti.

Roglič je bil vseskozi spredaj, napadel pa je v najbolj zahtevnem delu klanca. Hitro je pridobil nekaj deset metrov prednosti, kljub poskusu nekaterih kolesarjev iz glavnine v zadnjih metrih pa je najboljši slovenski kolesar lanskega leta zdržal. “Vedel sem, da sem v svoji karieri izgubil nekaj sprintov, in vedel sem, da ne smem čakati do konca. Da moram napasti prej. Šel sem na vso moč in bilo je dovolj. Želel sem dirkati na generalno razvrstitev, toda v moštvenem kronometru sem izgubil nekaj časa, potem še včeraj ob padcu. Ustavil sem se, zadeli so me od zadaj in poškodovali kolo. Vsega je bilo konec, vedel sem, da je možnosti za skupno razvrstitev s tem konec, zato smo se osredotočili na druge stvari,” je povedal Roglič.

Nove priložnosti bo iskal že na sobotni četrti etapi (219 km) med Folignem in Sarnano Sassotettom, saj se bo končala s ciljnim vzponom, ter v zadnji, 7. etapi, ko bo na vrsti posamična vožnja na čas v San Benedettu del Trontu. “Zelo sem vesel zmage. Jutri je nova izjemna priložnost in seveda posamični kronometer,” je še pripomnil Roglič, ki je postal prvi Slovenec z etapno zmago na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Na dirkah svetovne serije je Sloveniji v letu 2018 prikolesaril prvo zmago, sebi pa šesto na najvišji ravni.

Naslednji Slovenec čez ciljno črto je bil Simon Špilak (Katjuša) na 35. mestu in s 55 sekundami zaostanka za rojakom. Jan Polanc (UAE Emirates) na 38. mestu je zaostal eno minuto in eno sekundo. Kristijan Koren (Bahrain-Merida) je na 77. mestu zaostal 6:47 minute, Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) na 96. mestu pa 7:55 minute.

Skupno je najboljši Slovenec Polanc na 29. mestu, za Thomasom zaostaja eno minuto in 30 sekund. Roglič je 34., Špilak 35. oba z dvema minutama in sedmimi sekundami zaostanka. Koren je 67., Mezgec 102.

Roglic Tirreno 2018

(vir: STA, foto: FB)