Roglič spisal zgodovino

• Roglič spisal zgodovino

Z 21. etapo s ciljem v Madridu se je končala letošnja Dirka po Španiji. In to na kakšen način! Primož Roglič je z veliko zmago poskrbel, da je odslej tudi Slovenija na zemljevidu zmagovalcev največjih večetapnih dirk na svetu. Rogličev uspeh je s tretjim mestom dopolnil neverjetni Tadej Pogačar.

15. september

roglapogacarZadnja, nekaj več kot 100 km dolga etapa od Fuenlabrade do Madrida ni odločala več o ničemer. Roglič in kolegi iz moštva Jumbo-Visma so si privoščili sproščeno vožnjo, pozirali fotografom in poklepetali s tekmeci. V ciljnem šprintu je bil sicer najhitrejši Nizozemec Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quickstep), številne slovenske zastave pa so ponosno vihrale v čast Rogliču in Pogačarju. Rogla je tako poskrbel ne le za največji slovenski uspeh v klubskem kolesarstvu, ampak tudi za največji uspeh svojega moštva, saj Jumbo-Visma doslej še ni vpisal skupne zmage na eni od treh največjih večetapnih dirk na svetu. Po veliki zmagi je 29-letni Roglič skromen kot vedno povedal: “Nič se ne bo spremenilo. Razen, da bo ob mojem imenu vpisana zmaga na Vuelti. Najlepša hvala družini, hvala vsem za podporo, se vidimo na naslednjih dirkah.”

Izjemno se je na svoji sploh prvi veliki dirki v karieri (na Giru in Touru še ni vozil) izkazal 20-letni Pogačar (čez pet dni bo praznoval 21. rojstni dan). Dobil je tri gorske etape, oblekel belo majico za najboljšega mladega kolesarja in delal družbo Rogliču na zmagovalnem odru v španski prestolnici.  Med Slovencema je bil le svetovni prvak, Španec Alejandro Valverde. Hkrati je Pogačar poskrbel tudi za zgodovinske prve stopničke na eni od treh največjih dirk za svoje moštvo UAE Emirates. “Zadnji trije tedni so bili neverjetni! Celotno moštvo me je odlično podpiralo in kolegom dolgujem veliko zahvalo. Neverjetno je stati na stopničkah ob zmagovalcu Primožu in svetovnem prvaku,” je še dejal Pogačar.

Dirko sta končala še dva Slovenca, Luka Pibernik in Domen Novak, ki pa sta imela v moštvu Bahrain Merida vlogi pomočnikov. Že čez dober teden dni se v Yorkshiru v Veliki Britaniji prične svetovno prvenstvo. Slovenska ekipa bo razkrita v torek.

Preberi še: Sanjsko! Pogačarju etapa in stopničke