Roglič štiri sekunde prekratek, a ostaja v rumenem

Roglič štiri sekunde prekratek, a ostaja v rumenem

Villars, 27. aprila – Odlična pomlad slovenskih kolesarjev se nadaljuje, v glavni vlogi je bil vnovič Primož Roglič, ki blesti na dirki po Romandiji. Tokrat je gorski kronometer končal na drugem mestu, Egan Bernal ga je ugnal za pičle štiri sekunde, a je Zasavec vseeno obdržal rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku.

Skoraj deset kilometrov dolg kronometer s povprečno kar osemodstotnim naklonom je bil bolj kot kronometristom pisan na kožo hribolazcem. Roglič je še enkrat več pokazal, da je oboje, tokrat je vozil kar brez koze, z normalnim cestnim kolesom, začel pa ni najbolje.

The overall leader Primoz Roglic from Slovenia of team Lotto NL-Jumbo celebrates on the podium with the yellow jersey during the third stage, a 9,9 km race against the clock between Ollon and Villars during the 72th Tour de Romandie UCI ProTour cycling race in Villars, Switzerland, Friday, April 27, 2018. (Jean-Christophe Bott/Keystone via AP)

Na polovici tretji, nato pa »šprint«

Do merjenja vmesnega časa na polovici vzpona je na tretjem mestu za Richiejem Portom zaostajal za 22 sekund, za Bernalom pa deset manj. Porte je v drugem delu vzpona popustil, Roglič pa je postavil najboljši čas in lovil 21-letnega vzhajajočega zvezdnika Skya, a so mu na koncu zmanjkale slabe štiri sekunde.

»Zadovoljen sem z današnjo predstavo, čestitam tudi Bernalu za to vožnjo in zmago. Bilo je težko, tukaj ni lahkih dni, vsaka etapa je izziv. Vesel sem, da smo ohranili rumeno majico, cela ekipa je v dobri formi in vse bomo dali od sebe, da rumeno majico ohranimo do konca. Ne bo lahko, Sky bo gotovo napadel že jutri, a verjamem, da smo dovolj močni,« po drugem mestu ni bil razočaran Roglič.

Pet vzponov in spust v cilj

Sobotna kraljevska etapa bo prava paša za oči, karavano čakata dva vzpona druge in trije vzponi prve kategorije, za konec pa še dolg in hiter spust do cilja v Sionu. Rogliču bo v veliko pomoč tudi na kronometru četrti Steven Kruijswijk, številčna premoč v samem zaključku pa bi lahko Zasavcu prišla še kako prav.

Zelo dobro je dirkal tudi Simon Špilak, ki počasi prihaja v pravo spomladansko formo, s kakršno je na dirki po Romandiji že zmagal. Ko je prišel v cilj, je celo prevzel vodstvo, na koncu pa je kronometer končal na visokem desetem mestu. V skupnem seštevku je napredoval na 12. mesto, a so razlike zelo majhne in lahko se zgodi, da bosta tako Roglič kot Špilak v nedeljo dirko zaključila v deseterici.