Sagan tretjič zaporedoma, od slovencev svetla točka Pibernik

Sagan tretjič zaporedoma, od slovencev svetla točka Pibernik

Slovak Peter Sagan je znova ubranil mavrično majico in postal prvi kolesar, ki je osvojil tri zlata odličja na SP zaporedoma. Srebro je osvojil Norvežan Alexander Kristoff, bron pa Avstralec Michael Matthews. Slovencev ni bilo v ospredju. Poleg Sagana imajo tri zmage na cestni dirki svetovnega prvenstva še Italijan Alfredo Binda, Belgijec Rik Van Steenbergen, Španec Oscar Freire in Belgijec Eddy Merckx, vendar nikomur ni uspelo slaviti trikrat zaporedoma.

Kolesarji selektorja članske kolesarske reprezentance Andreja Hauptmana so bili na cestni dirki na svetovnem prvenstvu v Bergnu daleč od želenega boja za najvišja mesta. Najboljšo uvrstitev je na koncu zabeležil prvi pomočnik kapetana Luke Mezgeca, Luka Pibernik. Prislužil si je pohvale celotne ekipe, Mezgec verjame, da bo njegov čas še prišel.

Peter Sagan tretjič po vrsti svetovni prvak

Slovaškega zvezdnika celotno dirko ni bilo videti nikjer, le na začetku dirke, ko so se kolesarji iz Ronga podali na 267,5 kilometrov dolgo pot. V zadnjem krogu so se napadi vrstili drug za drugim, že se je zdelo, da je na zadnjem vzponu čez Lososov hrib, ko so omagali še zadnji Slovenci, naprej skočil novi svetovni prvak Francoz Julian Alaphilippe. Priključil se mu je Italijan Gianni Moscon, vendar dvojica ni zmogla do cilja.

Iz ozadja ju je ujela manjša skupina, v njej pa je bil tudi Sagan. V silovitem sprintu sta bila razred zase Slovak in Norvežan, Sagan se je zgodovinskega mejnika veselil le za delček sekunde. Iz ozadja je odlično sprintal tudi Matthews in osvojil bron. “Ni enostavno. Zadnjih pet kilometrov sem si že rekel, da je konec. Fantje so se menjavali spredaj. Na koncu sem prišel do sprinta. Neverjetno je. Rekord je zagotovo nekaj posebnega. A to ne spremeni ničesar. Zame pa je to nekaj lepega,” so bile prve besede 27-letnega Sagana, ki je zmago posvetil letos tragično preminulemu Italijanu Michelejeu Scarponiju.

Najboljši Slovenec je bil na koncu Luka Pibernik na 43. mestu in z zaostankom dveh minut ter 43 sekund. Pibernik je sicer cel dan odlično delo opravljal za kapetana Luko Mezgeca, ki pa je na koncu povsem omagal. Jan Polanc je bil z enakim zaostankom kot Pibernik 62. Matej Mohorič je končal na 92. mestu, Mezgec 93., oba sta zaostala pet minut in 49 sekund. Primož Roglič je bil 122. z zaostankom 10:21 minute. Jan Tratnik je odstopil, potem ko mu je po stotem kilometru zmanjkalo moči.

Slovenci v Bergnu niso krojili vrha, svetla točka Pibernikov nastop

“Do zadnjega klanca smo dirkali perfektno, tudi Luka je govoril, da se dobro počuti. Žal ga je zmanjkalo v zadnjem krogu. Pred mano so nato padli in sem moral stopiti s kolesa. Izgubil sem 100 metrov. Na zadnjem klancu je bilo to nemogoče zakrpati. Ob pomoči Jana Polanca sem iztisnil, kolikor se je pač dalo,” je črto pod SP potegnil najboljši Slovenec v cilju Pibernik.

Mezgec je na koncu športno priznal, da ga je zadnji klanec izločil iz igre za višja mesta. “Kot ekipa nismo naredili nobene taktične napake, vedno smo se vozili na dobri poziciji, prvi del skušali prihraniti energijo. Na koncu je bil zame en klanec preveč,” je dejal. “Škoda, da nismo prej vedeli, kakšne noge ima Pibernik, mogoče bi ga lahko prihranili za zadnje kroge in bi kdo drug naredil njegove naloge. Po bitki je lahko biti general,” je dodal naš šprinter.

Pibernik in Mezgec sta tesno sodelovala tudi na SP leta 2015 v Richmondu. Takrat je Pibernik prav tako ves dan opravljal vlogo pomočnika kapetana. Mezgec je prepričan, da bo Pibernikov čas v slovenski reprezentanci še prišel: “Že večkrat je dokazal, da je dober na dolgih, težkih dirkah. Je varčen, ekonomičen, da zdrži ta napor in je v finalu zraven. Še je mlad in mislim, da bomo zanj še slišali. Slej kot prej bomo naloge obrnili in bo tudi on kapetan.”

Dobro delo je opravil Jan Polanc, ki je nase opozoril z eno akcijo v desetem krogu, ko se je pomaknil naprej na vzponu čez Lososov hrib, zatem je v zaključku pomagal še Piberniku. Sam z dirko ni bil najbolj zadovoljen. “Večji del dirke sem se v redu vozil. Malo večjo napako sem naredil v zadnjem krogu, bil sem precej v ozadju. Ko se je začelo trgati, sem popravljal pozicije. Potem pa še padec v zadnjem klancu, ki je naredil selekcijo,” je razložil Polanc in priznal, da je imel noge že precej načete.

Svoj del je prispeval tudi Matej Mohorič, ki mu kakšne akcije sicer ni uspelo izpeljati. Zaključek je bil za slovensko vrsto pretežak, je dejal. “Dirka je bila od začetka zelo hitra, ritem je bil zelo visok. Nismo vrgli puške v koruzo. Do zadnjega vzpona smo se vozili v ospredju. Upali smo na najboljše, da trpijo tudi ostali in da nam bo zneslo čez zadnji vzpon. Žal so ostali pokazali, da imajo boljše noge in lahko jim samo čestitamo.”

Primož Roglič, s srebrom v vožnji na čas slovenski junak SP v Bergnu, je bil danes najslabše uvrščeni Slovenec, tudi po zaslugi padca pred njim, ko se je moral ustaviti, priključka pa ni več ujel. Priznal je, da mu za uspeh na cestni preizkušnji SP manjkajo dolge dirke: “SP zahteva drugačno pripravo. Če odkrito povem, jaz te priprave, dolgih dirk, nisem imel, ker sem se osredotočil na kronometer. Eno uro sem šel kar hitro, za šest ur pa me je zmanjkalo.”

Hauptman: V zadnjem krogu smo bili malo prekratki

Za selektorjem slovenske članske kolesarske reprezentance Andrejem Hauptmanom je prvi nastop na svetovnem prvenstvu. Mavrično prvenstvo v Bergnu je opisal kot sanjsko, seveda zaradi srebra Primoža Rogliča v vožnji na čas, za cestno dirko pa je dejal, da so bili Slovenci v zadnjem krogu enostavno prekratki.

“Sanjsko SP. Če bi bilo vsako peto tako, da dosežemo medaljo, v disciplini, ki je res kraljevska, poleg tega smo imeli v elitni kategoriji še enega v deset … To je res nekaj neverjetnega,” je črto pod SP potegnil Hauptman, ki ostaja edini Slovenec z medaljo na SP v cestni dirki. Bron je osvojil v Lizboni leta 2001.

Ob debiju na največjih tekmovanjih je zdajšnji selektor v začetku avgusta zabeležil lep uspeh, ko je bil Luka Mezgec peti. Ko je drugič iz avtomobila vodil slovenske kolesarje, je lahko slavil zgodovinski uspeh, srebro Rogliča in deseto mesto Jana Tratnika v kronometru. Veliko je pričakoval tudi od današnje cestne dirke, ki pa se na koncu ni izšla po slovenskih željah.

“Odvijalo se je, kot smo pričakovali. Nismo imeli težav. Res pa je, da smo bili v zadnjem krogu malo prekratki. Enostavno nismo bili na nivoju. Malenkost je zmanjkalo, da bi najboljšega Luko Mezgeca spravili čez zadnji vzpon. Tako pač je. S tem se je treba sprijazniti,” je dejal Hauptman in posebej pohvalil Luko Pibernika, najboljšega Slovenca na bergenski cestni dirki. “Luka Pibernik je že večkrat dokazal, že v kategoriji do 23 let je v svoji prvi sezoni dosegel peto mesto na SP, da je človek velikih dirk. Zato je tudi bil na SP. On je sigurno upravičil svoj nastop.”

Prihodnje leto bo svetovno prvenstvo v Innsbrucku, sodeč po predstavitvah, ki so jih opravili avstrijski prireditelji v Bergnu, bodo na račun prišli kolesarji, ki so dobri v vožnji navkreber. Hauptman je še enkrat poudaril, da je povsem miren kar se tiče izbora tekmovalcev za letošnje SP, hkrati pa dodal, da bodo čez leto dni priložnost dobili tudi drugi kolesarji.

(vir: STA)