Sanje o kolajni je razblinil padec

Sanje o kolajni je razblinil padec

Zlin, 15. julija – Slovenska reprezentanca do 23 let ima v Tadeju Pogačarju enega najboljših mladih kolesarjev na svetu in vodja odprave na evropsko prvenstvo v Zlinu je bil tudi tokrat zelo blizu, da konča na odru za zmagovalce, potem pa mu je dobro uvrstitev preprečil padec dva kroga pred ciljem.

Proga v Zlinu je bila zelo zahtevna, del kroga je bil tudi dolg in strm vzpon, ki je pošteno utrudil kolesarje v 140 kilometrih. Slovenska reprezetanca je bila v prvem delu aktivna na čelu glavnine, kjer so Slovenci lovili ubežnike, potem pa je dva kroga pred ciljem napadel tudi Tadej Pogačar in se želel preseliti v ospredje. Prvi favorit Marc Hirschi je dobro vedel, od kod preži glavna nevarnost.

»Taktično smo dirkali dobro, nekaj kolesarjev v ospredju nam je ušlo, potem smo morali loviti, nato pa se je Tadej z napadom želel preseliti do njih. Hirschi je cel dan pazil le nanj, potem pa sploh ne vem, kako je prišlo do padca, a Tadej se je znašel na tleh, Hirschi pa se je odpeljal naprej in zmagal. Res škoda za to zgrešeno priložnost, Žiga Jerman mu je potem še dal svoje kolo, a možnosti za oder ni bilo več,« je potek dirke opisal selektor Martin Hvastija.

Priložnost je bila velika, a jih bo še dovolj

u23

Priložnost je splavala po vodi in na koncu se je moral Tadej zadovoljiti z 12. mestom. Reprezentanca se s Češke vrača s srebrno kolajno Penka iz vožnje na čas, ostalo pa bo nekaj grenkega priokusa, saj se tako Tadej kot cela reprezentanca zavedajo, da je bila priložnost velika. »Hvala staršem, ki so se samo zato pripeljali na Češko, da bi me podprli na dirki. Res škoda za padec, bil sem zelo dobro na poti, imel sem priložnost za odličen rezultat. A bodo tudi druge še prišle, najprej pa je čas za počitek,« je zapisal Pogačar.

Zagotovo bo še v tej sezoni priložnosti dovolj, najprej Pogačarja po počitku čakajo priprave, potem pa dirka po Franciji za kolesarje do 23 let Tour de’l Avenir, kjer bo Pogačar spet med favoriti vsaj za prvo deseterico, septembra pa bo Hirschiju lahko vrnil udarec, ko bo še bolj pomembno – na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku.