Sanjsko! Pogačarju etapa in stopničke, Roglič hladi šampanjec

• Sanjsko! Pogačarju etapa in stopničke, Roglič hladi šampanjec

Kakšno zgodbo na Dirki po Španiji pišeta Primož Roglič in Tadej Pogačar! V 20. etapi, zadnji, ki bi še lahko premešala vrstni red pri vrhu, je Pogačar z izjemno vožnjo ugnal vso konkurenco, Roglič pa brez težav ohranil rdečo majico vodilnega.

14. september

pogacar4Nov nepozaben dan za slovensko kolesarstvo. V predzadnji, gorski etapi letošnje Vuelte (Arenas S.Pedro-Plataforma de Gredos,190 km), je komaj 20-letni Pogačar (UAE Team Emirates) napadel 39 km pred ciljem in nihče mu ni mogel slediti. Prednost je ohranil vse do zadnjega, šestega vzpona in na vrhu v cilju zmagoslavno dvignil roke. S prednostjo minute in 32 sekund pred najbližjimi zasledovalci je spet oblekel belo majico za najboljšega mladega kolesarja, prav tako pa s tretje stopničke skupnega seštevka izrinil Kolumbijca Naira Quintano (Movistar). To je bila že tretja etapna zmaga Komendčana na letošnji Vuelti. Dvajsetletnik, ki vozi svojo prvo poklicno sezono, se je s tem dosežkom pridružil Francozu Reneju Viettu (Tour de France, 1934) in Italijanu Giuseppeju Saronniju (Giro d’Italia, 1978) kot edini kolesar mlajši od 21 let, ki je osvojil vsaj tri etape na eni od največjih treh dirk na svetu v istem letu.

Pogačar se v cilju še ni povsem zavedal, kaj mu je uspelo. “Verjetno bom potreboval še nekaj dni. Neverjetno … Imel sem veliko moči, a sem bil na začetku še nekoliko negotov. A drugi so bili zaradi mraza in dežja še bolj. Na predzadnjem klancu se mi je ponudila priložnost in odločil sem se za napad na vse ali nič. Izbral sem pravi trenutek.”

Rogla pred zgodovinskim uspehom

Rdeča majica vodilnega je v varnih rokah Primoža Rogliča (Jumbo Visma). Ta je po petkovem padcu uspel zbrati moči. Suvereno je držal priključek z največjim tekmecem, domačinom Alejandrom Valverdejem (Movistar) in ima pred zadnjo etapo (v teh velja pravilo, da se nosilca majice vodilnega v skupnem seštevku ne napada več) več kot dve minuti in pol prednosti. Roglič je tako pred zgodovinskim uspehom, saj bo sredi Madrida nazdravil s penino za prvo zmago na eni od treh največjih tritedenskih dirk na svetu. Tudi tokrat je bilo ob progi veliko slovenskih navijačev, ki bodo glasni tudi v Madridu. Tam se bo z ravninsko, 106 km dolgo etapo (start bo v Fuenlabradi), kjer bodo imeli glavno besedo sprinterji, letošnja Vuelta v nedeljo tudi končala.

Dirka po Španiji, 20. etapa (Arenas S.Pedro-Plataforma de Gredos,190 km):
    1. Pogačar (Slo) 5;16:40
    2. Valverde (Špa) +1:32