Septembra 2017 prva večdnevna rekreativna kolesarska dirka SeAlps

• Septembra 2017 prva večdnevna rekreativna kolesarska dirka SeAlps

Septembra 2017 bo od slovenskega morja do Alp potekala rekreativna kolesarska dirka SeAlps, prva večdnevna rekreativna kolesarska etapna dirka v regiji. Gre za dirko parov, ki je namenjena izkušenim kolesarjem kot tudi začetnikom. SeAlps kot ambasadorji podpirajo slovenski profesionalci Luka Mezgec, Primož Roglič, Kristijan Koren in Borut Božič.

Zgled za organizacijo dirke SeAlps sta organizatorja Jan Starman in Mohor Vrhovnik črpala v tujini, predvsem s cestnih dirk Transalp, Haute Route in gorsko kolesarske preizkušnje Bike Transalp. Prvoomenjeni dirki letno privabita okrog 1300 do 1600 udeležencev.

Po prvih ocenah se bo prve dirke SeAlps udeležilo 400 tekmovalcev in 500 spremljevalcev, le približno polovica bo domačinov. Ciljne države so predvsem Nemčija, Velika Britanija, Italija, Avstrija, Češka in Hrvaška.

Raziskave kažejo, da v povprečju kolesarski turist dnevno porabi 62 evrov, kar je skoraj dvojni znesek od tistega, kar porabi povprečen turist. Na podlagi raziskav in števila udeležencev s spremljevalci je organizacijska ekipa prišla do izračuna, da bi lahko dirka v štirih dneh z nočitvami in dnevno porabo udeležencev prinesla 215.000 evrov, posamezen kraj pa bi lahko samo z nočitvami prišel do približno 27.000 evrov.

Organizatorja sta dirko predstavila v namestitvi Stara šola Korte, v enem redkih kolesarjem prijaznih obalnih hotelov. Jasmin Kogoj, manager namestitve Stara Šola Korte, je ob predstavitvi dirke povedal: “Veseli nas, da se turistično kolesarstvo v Sloveniji prebuja, saj gre za zdravo dejavnost turistov, hkrati pa prinaša slovenskemu turizmu kot celoti novo poslovno priložnost. Nedavno smo tudi uradno postali specializirana namestitev za kolesarje z oznako treh simbolov koles, na kar smo še posebej ponosni.”

“Kolesarstvo se odvija v naravi in Slovenija ima čudovito naravo. SeaAlps je fantastičen projekt za povezavo teh dveh stvari. Začeti na obali in končati v Alpah bo vsekakor čudovito doživetje za slehernega udeleženca maratona, medtem pa bodo obiskani kraji izkusili, kako pomemben je kolesarski turizem v svetu,” je povedal Mezgec na predstavitvi dirke.

Celotna dirka bo dolga 400 km s skupaj 5000 metri višinske razlike. Začela se bo z vožnjo na čas od Portoroža do Kort, druga etapa je speljana od Portoroža do Postojne. Tretji dan bodo kolesarji zavili v znano vinorodno pokrajino hribovitih Goriških Brd, dan pa končali v Novi Gorici. Za konec jih čaka še najzahtevnejši izziv, saj jih bo pot vodila po prelepi dolini reke Soče preko prelaza Vršič, cilj pa bo v osrčju slovenskih Alp, Kranjski Gori.

“V Sloveniji imamo morje in Alpe, torej možnost atraktivne trase, ki bi pritegnila veliko tujih kolesarjev, ki imajo radi izziv in radi ob tem izkusijo nekaj novega,” pa menita organizatorja.

Preizkušnja od morja do Alp je namenjena dirkanju dvojic, moških, ženskih in mešanih parov. Prijave se bodo odprle 1. januarja 2017.