Sezono World Toura pričenjajo tudi slovenski kolesarji

• Sezono World Toura pričenjajo tudi slovenski kolesarji

Za profesionalne kolesarje se je sezona že pričela v Avstraliji, kjer pa naši fantje še niso bili prisotni. Letos bo na najvišji ravni dirkalo enajst Slovencev. Zanje se bo sezona začela v Španiji na kolesarski dirki Volta a la Comunitat Valenciana, prvi letošnji etapni dirki v Evropi. Na petdnevni preizkušnji bo prve tekmovalne kilometre letos nabiralo šest Slovencev, med njimi s svojo ekipo LottoNl-Jumbo tudi Primož Roglič, svetovni podprvak v vožnji na čas. Za Mitchelton-Scott bo dirkal Luka Mezgec, za Bahrain-Merido Domen Novak in Luka Pibernik, v dresu poljske ekipe CCC Sprandi Polkowice pa bo poleg rojaka Jana Tratnika debitiral Marko Kump.

Na dirki se bodo prvič v sezoni predstavili najboljši kolesar svetovne serije v lanski sezoni, Belgijec Greg van Avermaet, španski zvezdnik Alejandro Valverde, britanska dvojčka Simon in Adam Yates, Poljak Michal Kwiatkowski, … Petdnevna dirka se bo začela v Oropesi El Maru, po petih dneh pa se bo končala v Valencii. V tretji etapi kolesarje čaka ravninski moštveni kronometer, druga in četrta, ki sta precej razgibani, pa bosta bržčas dali končnega zmagovalca.

Slovence letos čaka težko delo, če želijo ponoviti izjemno lansko sezono, ki je bila najboljša v zgodovini slovenskega kolesarstva. Primož Roglič, Jan Polanc, Matej Mohorič in Simon Špilak so na dirkah svetovne serije prispevali veliko večino uspehov, svoj delček v mozaik zgodovinske sezone so dodali še Luka Mezgec, Kristijan Koren, Grega Bole, Borut Božič, Domen Novak, David Per, Luka Pibernik, Janez Brajkovič in Marko Kump.

Vsi ostajajo v svetovni seriji z izjemo Brajkoviča in Kumpa. Brajkovič se je pridružil domači Adrii Mobil, Kump pa se je preselil v prokontinentalno poljsko ekipo CCC Sprandi Polkowice, kjer dirka tudi Jan Tratnik.

Pred novo sezono sta klubske barve zamenjala Koren in Mohorič, ki sta se pridružila Boletu, Božiču, Novaku, Peru in Piberniku pri Bahrain-Meridi. Mezgec je ostal član avstralske ekipe, ki se zdaj imenuje Mitchelton-Scott (prej Orica-Scott), Polanc bo še naprej nosil dres UAE Emirates, Špilak Katjuše Alpecina, Roglič pa LottoNl-Jumba.

Roglič na Tour, med cilji tudi SP
    Eden izmed slovenskih športnih junakov preteklega leta Primož Roglič je ob koncu leta podpisal novo pogodbo z Nizozemci. V novi sezoni bo skušal nadaljevati niz številnih uspehov, za enega izmed ciljev si je spet zadal julijsko Dirko po Franciji, kjer je lani kot prvi Slovenec zmagal na eni od etap. V Innsbrucku bo branil naslov svetovnega podprvaka v vožnji na čas, kronometer bo zahteven in bi lahko bil pisan Rogliču na kožo.

Tako Roglič kot Mezgec, Novak, Per in Pibernik bodo sezono začeli konec januarja v Španiji na dirki Valenciana, v Dubaju bo začel Mohorič, ki si je za enega prvih ciljev v sezoni postavil Dirko po Italiji. Giro ima v programu tudi Polanc, ki je na prvi od treh tritedenskih dirk v sezoni slavil že na dveh etapah, nazadnje lani na Etni. Polanc bo sicer sezono začel sredi februarja na dirki po Algarveju, na dirki, na kateri je lani zmagal Roglič, pa naj bi se prvič v sezoni predstavil tudi Špilak. Septembrska dirka po Španiji je želja predvsem tistih, ki si želijo nastopiti na svetovnem prvenstvu v Avstriji, kjer kolesarje čaka zahtevna, gorska dirka. Nastopa na Vuelti si želita tako Mohorič kot Polanc.

Koren po letu premora spet na Tour
    Na Dirki po Franciji bo zagotovo nastopil Koren, ki se bo v drugi polovici sezone osredotočil na pomoč Italijanu Vincenzu Nibaliju, v prvem delu pa bo dirkal v vlaku Italijana Sonnyja Colbrellija. Na francoski pentlji bo tudi Roglič, najbrž pa tudi Mezgec, saj naj bi na Touru nastopil mladi sprinterski zvezdnik njegove ekipe Caleb Ewan. Mezgec je namreč v zadnjih dveh letih njegov mentor in zadnji mož v sprinterskem vlaku Avstralcev.

Slovenski kolesarji so v lanski sezoni letvico rezultatov postavili zelo visoko. Polanc je slavil na Giru, Roglič na Touru in Mohorič na Vuelti. Roglič je bil med vsemi daleč najuspešnejši, saj je slavil tudi dve etapni zmagi na Dirki po Baskiji, na Dirki po Algarveju je zmagal skupno, dobil je tudi etapo na Dirki po Romandiji, ob tem pa osvojil še srebro na svetovnem prvenstvu na Norveškem v vožnji na čas.

Priložnosti za poseganje po kolesarskih zvezdah bodo imeli precej, na koledarju Mednarodne kolesarske zveze UCI je letos 37 dirk za točke svetovne serije, ki se bo začela v torek v Avstraliji, končala pa 21. oktobra z dirko Guangšji na Kitajskem.

Sredi junija jubilejna Dirka po Sloveniji
    Prva dirka na slovenskih tleh bo 25. februarja za veliko nagrado Izole. Državno prvenstvo v vožnji na čas bo 8. junija v sklopu Maratona Franja, cestno prvenstvo bo 24. junija v Mirni Peči, še predtem bo od 13. do 17. junija že 25. Dirka po Sloveniji.

Roglic_Vuelta_Pais_Vasco_1

epa05953035 Slovenian rider Jan Polanc of UAE Team Emirates celebrates after winning the 4th stage of the 100th Giro d'Italia cycling race, over 181 km from Cefalu to Mount Etna near Catania, Sicily, Italy, 09 May 2017. EPA/ALESSANDRO DI MEO

Spilak_TourDeSuisse

Mezgec_Velendaal-Classic