SloEnduro 2016 s šestimi postajami v treh državah

• SloEnduro 2016 s šestimi postajami v treh državah

11. januar 2016 – SloEnduro, slovenska mednarodna serija v gorskokolesarski disciplini enduro, bo v sezoni 2016, svoji četrti, med aprilom in oktobrom obiskala šest prizorišč v treh državah.

Že po tradiciji se serija začenja čez mejo nad Trstom in Dolino s preizkušnjo Enduro 3 Camini (trije dimniki), tokrat v okviru prvega festivala No borders bike festival. Konec maja bo na vrsti Enduro Cerkno, najboljša dirka sezone 2015 po izboru tekmovalcev. V enakem tempu z eno dirko v mesecu čez poletje: junij zaseda bovški Soča Enduro v okviru festivala Soča Outdoor, ki je v serijo vstopil lani; julij klasični Black Hole enduro na Koroškem v okviru festivala Black Hole Bike Fest; avgust pa novost v letošnji seriji, Enduro Kamnik, ki je lani v zimskih razmerah odprl serijo 4Fun. V Kamniku bodo letos v igri tudi naslovi državnih prvakov. Za konec pa sredi oktobra še tradicionalni zaključek z vedno spektakularnim Endurom Grozni v Grožnjanu v hrvaški Istri.

Koledar SloEndura 2016

9./10. april – Enduro 3 Camini, Trst (Italija)
    28./29. maj – Enduro Cerkno
    25./26. junij – Soča Enduro, Bovec
    29./30. julij – Black Hole enduro, Ravne-Prevalje
    20./21. avgust – Enduro Kamnik (državno prvenstvo)
    15./16. oktober – Enduro Grozni, Grožnjan (Hrvaška)

V sezoni 2015 je na šestih preizkušnjah SloEndura in petih preizkušnjah serije 4Fun nastopilo 450 kolesark in kolesarjev iz desetih držav. Skupna zmagovalca sta postala Nina Rupnik (MBK SportR.si) in Vid Peršak (Orbea Enduro Crew).

SloEnduro 4Fun

Serija lažjih enodnevnih preizkušenj 4Fun, lanska novost, bo letos še obsežnejša in mednarodno obarvana tudi po prizoriščih. Koledar sledi kmalu!

O seriji SloEnduro

Slovenska serija v gorskokolesarskem enduru je pod imenom SloEnduro prvič potekala v sezoni 2013. Tekmovanja potekajo pod okriljem Odbora za gorsko kolesarstvo in BMX Kolesarske zveze Slovenije, SloEnduro pa vodi odbor, v katerem so predstavniki prirediteljev in klubov.

O enduru

Gorskokolesarski enduro je še vedno mlada disciplina po zgledu motociklističnih enduro tekmovanj in avtomobilskih relijev. Tekmovanja združujejo več etap oziroma hitrostnih preizkušenj. Čas za pot od ene do druge preizkušnje je omejen, tekmovalec pa ima ponavadi določen čas štarta v posameznih preizkušnjah. Hitrostne preizkušnje večinoma vodijo navzdol, ravninski odseki in tudi krajši vzponi niso redkost. V dnevu je tako na sporedu do šest preizkušenj, tekmovanja pa so lahko enodnevna ali večdnevna. Zmagovalec je tekmovalec z najnižjim seštevkom časov posameznih preizkušenj.

Na enduro tekmovanjih se največ uporabljajo vsegorska kolesa s hodom od 14 do 16 cm, ponavadi je predpisana tudi druga zaščitna oprema poleg čelade.

Fotografije za spletno uporabo so na voljo tukaj: http://www.sloenduro.com/sloenduro-2016/
    Več fotografij iz sezone 2015 najdete tukaj: http://www.sloenduro.com/tag/foto/

Povezave: