Slovenki spodbudno, Slovenca brez uvrstitve

Slovenki spodbudno, Slovenca brez uvrstitve

Innsbruck, 28. septembra – Na mladinskih cestnih dirkah pravega rezultatskega presežka za Slovenijo ni bilo, pri mladinkah je Nika Jančič zelo solidno odpeljala svojo prvo pravo dirko v karieri, končala je tudi Vita Movrin, pri mladincih pa sta se Aljaž Omrzel in Anže Skok zapletla v padec in na koncu zaostala preveč, da bi bila še uvrščena. Svetovna prvaka sta postala Remco Evenepoel in Laura Stiegger.

Evenepoel je navkljub padcu slabih 100 kilometrih od cilja in zaostanku dveh minut ujel glavnino, jo prehitel in se daleč od ciljne črte veselil druge mavrične majice v Innsbrucku. Na koncu je imel pred prvim zasledovalcem Nemcem Mariusem Mayrhoferjem imel 1:25 minute prednosti, bronast je bil Italijan Alessandro Fancellu, ki je zaostal 1:38 minute.

Slovenca Aljaž Omerzel in Anže Skok, oba sta bila udeležena tudi ob enem od padcev, sta ostala brez uvrstitve. »Želeli smo si več, čeprav od nas nihče ni pričakoval prav veliko. Z Anžetom sva v prvem delu držala skupaj, dobro sva se vozila, potem pa je žal prišlo do tistega padca in ostala sva v ozadju. Lovili smo na vso moč, a je bilo v skupini premalo zasledovanja, da bi lahko še ujeli glavnino. Žal, takšno je kolesarstvo,« je bil razočaran Aljaž Omrzel.

Dober debi Jančičeve

Že dopoldan so se za mavrične majice pomerile mladinke. Prvega mesta se je po 70,8 kilometra na veselje Avstrijcev veselila domačinka iz Innsbrucka Laura Stigger, aktualna dvakratna zaporedna svetovna v gorsko kolesarskem olimpijskem krosu. V sprintu četverice je za seboj pustila Francozinjo Marie le Net, Kanadčanko Simone Boilard in Italijanko Barbaro Malcotti.

Prva od dveh Slovenk v cilju je bila na 46. mestu Nika Jančič, debitantka na SP, ki je prvič odpeljala tovrstno cestno dirko, je za zmagovalko zaostala 5:47 minute. Vita Movrin je osvojila 80. mesto z 11:52 minute zaostanka.

»Uživala sem, ‘fajn’ se mi je bilo voziti v skupini. Veliko bolj, kot sem pričakovala. Bila je gneča, na prvem klancu se je vse razredčilo. Ravnina mi je šla bolje kot klanci, to bom morala še trenirati,« je povedala Jančičeva, še nedolgo nazaj atletinja.