Tanja v deseterici, zlata je Julie Bresset!

• Tanja v deseterici, zlata je Julie Bresset!

Zmagala je Francozinja Julie Bresset pred branilko naslova, Nemko Sabine Spitz, in Američanko Georgio Gould. Tanja Žakelj je zasedla 10., Blaža Klemenčič pa 23. mesto in tako za dve mesti zaostala za svojo uvrstitvijo iz Pekinga.

Boj za kolajne

Nova olimpijska prvakinja je novinka na igrah, 23-letna Julie Bresset. Zadnje sezone najboljša v kategoriji do 23 let in trenutno številka tri lestvice UCI je v svoji prvi sezoni med elito dobila eno dirko svetovnega pokala, dvakrat je bila druga. V vodilni skupini je bila od začetka dirke, potegnila je v četrtem od šestih krogov, odločilni trenutek pa je prišel v petem krogu: Bressetova je bila na čelu, ko je zasledovalka Spitzova padla v enem od tesnih skalnih odsekov in za seboj zaprla še Gouldovo. Prej morda še premostljiva prednost Francozinje je zrastla, na koncu je bila v cilju dobro minuto pred zasledovalkama.

Izkušeni Spitzova in Gouldova sta boj za srebro bili do ciljne črte. Naposled ga je osvojila 40-letna nemška veteranka, zmagovalka pred štirimi leti v Pekingu. Kar presenečenje dneva, saj je bila Spitzova letos najvišje na 6. mestu, pred dvema tednoma na precej drugačni progi v Val d’Iseru. V zbirki ima zdaj vse tri kovine, saj je bron osvojila že leta 2004 v Atenah.
    Z bronom se je tokrat zadovoljila Gouldova. Prislužila si ga je predvsem z izrednim prebojem v drugem in tretjem krogu, ko je s položaja izven deseterice zelo hitro prišla za hrbet vodilnim.

Ena ostala v deseterici, druga zaostala

Slovenki sta začeli odlično, kar je sicer bolj lastnost Blaže kot Tanje. Takoj sta bili v prvi deseterici, Blaža v prvem krogu za trenutek celo na tretjem mestu. A je že v drugem krogu začela popuščati in v prvi deseterici je ostala le Tanja. Vozila je konstantno dirko v svojem tempu in dve mesti izgubila le na račun prebojev iz ozadja – sredi dirke je to uspelo Gouldovi, proti koncu pa še Švedinji Alexandri Engen. Tanja je bila na cilju le 13 sekund za danes prvo favoritinjo, številko 1 lestvice UCI in zmagovalko letošnjega svetovnega pokala, Kanadčanko Catharine Pendrel.

Na čelu je dirko začela domačinka Annie Last, a do konca zdrsnila na 8. mesto.
    Favoritinja Gunn-Rita Dahle Flesjaa je padla že v prvem krogu in pozneje odstopila s počeno zračnico.
    Kanadčanka Emily Batty je nastopila z zlomljeno ključnico po padcu na treningu, je šele danes objavil kanadski tabor. Končala je na 24. mestu.

Izjave

Tanja Žakelj
    Zelo sem zadovoljna. Začela sem fenomenalno, hitro in zbrano, pazila na vsa težka mesta in kje se bo dalo priti mimo, če se pred mano kdo zaplete. Res se mi je vse poklopilo, že od štartnega kroga naprej brez težav. Dirka je bila zelo hitra, treba je bilo biti zbran. Glede tempa pa sem videla, da ne bo šlo tako hitro, kot sem si zastavila na začetku. Nadaljevala sem v svojem tempu in prehitevala tiste, ki so plačale za začetni tempo, kakšna pa me je od zadaj tudi prehitela, tako da sem bila ves čas na enaki poziciji.
    Nervoze je bilo na progi od štarta nekaj več, zlasti pri nekaterih, ki so veljale za favoritinje in so bile pod večjim bremenom. A treba je bilo ohranit mirne živce.
    Veliko mi pomeni, da sem imela za seboj dobro ekipo, ki sem ji zaupala, da je za vse poskrbljeno, kot je treba. Vse je delovalo kot ni vso sezono, ekipa s PIntaričem na čelu je posrbela za vsako podrobnost. Sama si nisem dajala nobenim pritiskov, le osredotočila sem si na dirko.
    Dosežek mi je tudi potrditev, da sem po slabših uvrstitvah v prvem delu sezone našla pravo pot, na kateri lahko vztrajam dalje.

Blaža Klemenčič
    Od začetka mi je šlo odlično, potem pa vedno slabše. Najbolj me je bilo strah prvega kroga, a ta je šel dobro skozi. V prvem krogu sem še imela noge za v klanec, potem pa ne več. Podobno se mi je dogajalo v ZDA in Kanadi. S tako uvrstitvijo seveda ne morem biti zadovoljna. Nimam sreče z olimpijskimi igrami, nekako se je ponovila zgodba iz Pekinga, le da sem imela tam več težav s tehniko. Tu mi je šla tehnika dobro, šele čisto na koncu, ko se mi je podrlo vse, tudi na tehničnih delih nisem šla več dobro.
    Do svetovnega prvenstva je mesec dni. Motivirana sem, da dosežem, kar sem tukaj izgubila.

Robert Pintarič, trener in vodja mtb ekipe
    Na štartu smo imeli dve kolesarki, ena je nastopila dobro, druga pa ne. Dirkali smo kot velike države. Tu na štartni listi ni prav nobenega slabega kolesarja.
    Želeli smo si ene v deseterici in še ene v petnajsterici. Strah nas je bilo štartnega kroga. Po prvem krogu sem si oddahnil, še po dveh krogih pa smo imeli dve v prvi deseterici. Tanja je tam obstala, Blaža pa je veliko izgubila. Tanja je odlično iztisnila in je pozitivno presenečenje. Na treningu je bila med njima velika razlika, Blaži je šlo zares odlično, močna je bila, ob boku s favoritinjami.
    Ko sem pred štirimi leti nastopil funkcijo, mi ni nihče verjel, da bomo imeli na štartu olimpijskih iger dve kolesarki, pa še dosegli en dober rezultat. Če za naslednje OI dodamo še enega moškega, bomo lahko rekli, da gorsko kolesarstvo pri nas napreduje.

Vrstni red
    1. Julie Bresset (Fra) 1;30:52
    2. Sabine Spitz (Nem) +1:02
    3. Georgia Gould (ZDA) +1:08