Tratnik in BTC City Ljubljana za uvod v deseterici

Tratnik in BTC City Ljubljana za uvod v deseterici

Innsbruck, 23. septembra – Svetovno prvenstvo na Tirolskem je za začetek postreglo z moškim in ženskim ekipnim kronometrom, ki sta bila za Slovenijo uspešna. Kolesarke BTC City Ljubljana so presegle napovedi in končale na sedmem mestu, Jan Tratnik je s poljskim CCC Sprandi Polkowice sicer ciljal še višje od devetega mesta, a prav tako ni bil razočaran.

»Z ekipo so celo leto potekale priprave na ekipno vožnjo. Lani smo bili osmi brez večjih priprav. Letos smo se bolj podredili kronometru. Po dirki po Slovaški smo pripotovali v Avstrijo, da smo si dobro ogledali progo. Dali smo vse od sebe. En nam je zmanjkal čez klanec, mislili smo, da bo prišel čez. Imel je slab dan,« je povedal Jan Tratnik in priznal, da je celotno moštvo prišlo v cilj izmučeno, kar pomeni, da so dali od sebe prav vsak atom moči.

Quick Step-Floors je na koncu na trasi med Ötztalom in Innsbruckom v dolžini 62,8 kilometra za 18,46 sekunde prehitel branilce naslova, nemško ekipo Sunweb na čelu z aktualnim svetovnim prvakom v posamičnem kronometru Nizozemcem Tomom Dumoulinom. Na tretjem mestu je končal ameriški BMC, ki je bil počasnejši 19,55 sekunde.

Pričakovali osmo mesto, na koncu so bili zelo zadovoljni

V ljubljanski ekipi BTC City so imeli v letošnji sezoni veliko smole s poškodbami, nazadnje si je na evropskem prvenstvu kolk zlomila še Olena Pavljukina, ki bi morala biti pomemben člen na ekipni vožnji. Gorazd Penko je moral na koncu računati na lažje kolesarke, ki jim hitra proga v Innsbrucku ni ustrezala, pričakoval je uvrstitev med osmim in desetim mestom, zato je bil na koncu z doseženim zelo zadovoljen.

»Kronometer se je odvijal res hitro, ekipa je napravila tisto, kar sem od njih pričakoval, vse spoštovanje dekletom, da dajejo vse od sebe, čeprav ne tekmujejo za svojo državo. Takšna dirka je enormen organizacijski zalogaj in nekaj posebnega je, da se tudi naše ime pojavlja na takem tekmovanju.«

»Vesel sem, da nam uspevajo takšni rezultati, smo pa imeli letos ogromno smole in nikoli nismo nastopili v polni postavi na dirki World Toura. Če bi bila z nami še Olena Pavljukina, bi bilo precej drugače, ona se primerja z Eugenio Bujak, to pomeni kar konkretno razliko, v avtu se vidi, da je razlika tudi do deset kilometrov na uro, ko Eugenia pride na čelo. Kvaliteta naše ekipe je v tem, da nobena tekmovalka ni res vrhunska kronometristka, a hkrati nobena ni res slaba v vožnji na čas, tako da je ta srednji nivo pri nas naš adut, ker so kolesarke dokaj izenačene. Zato nam na ekipnih vožnjah tudi uspeva doseči več, kot dosegamo na nekaterih hitrih dirkah, kjer ne uspemo priti v petnajsterico, ker nimamo prave šprinterke, smo pa toliko boljši na težjih dirkah. Ta proga nam ni bila pisana na kožo, ker imamo lahke tekmovalke, druge ekipe imajo precejšnjo prednost v tem pogledu. Če zaključim – pričakoval sem, da nas bodo prehitele še Rusinje (Cogeas), a glede na to, kako skupaj so bile vse ekipe v tem rangu za zvezdniškimi ekipami, v drugi polovici pa smo odstopili od teh ekip našega ranga in s tem smo zelo zadovoljni,« je svoj komentar prikazanega na prvem tekmovalnem dnevu v Innsbrucku sklenil Penko.

Jutri bosta na sporedu kronometer za mladinke, kjer nastopata Nika Jančič in Vita Movrin, popoldne pa še kronometer mlajših članov, kjer Izidor Penko meri na uvrstitev v prvo deseterico.