Tratnik z rekordom proge državni prvak!

Tratnik z rekordom proge državni prvak!

Ljubljana, 8. junij – Državno prvenstvo v vožnji na čas se je končalo s pričakovanima zmagovalcema v kategoriji elite, majico za državnega prvaka bosta nosila Jan Tratnik in Eugenia Bujak. Tratnik je v težkih razmerah, cesta med BTC-jem in Domžalami je bila zelo spolzka, postavil celo rekord proge, Bujakova pa je ugnala ekipni kolegici Uršo Pintar in Polono Batagelj.

Tratnik je v Ljubljano prišel na krilih drugega mesta v Luksemburgu in v odlični formi, bil je prvi favorit za naslov državnega prvaka, vlogo pa je upravičil z izvrstno predstavo. »Daleč od tega, da je bilo enostavno, proga je bila zelo težka, sploh zaradi vremenskih razmer. Vse ovinke sem tako odvozil zelo počasi, rekel bi, da bi bil na suhi cesti lahko še pol minute hitrejši. Nisem gledal na čas, želel sem si le osvojiti majico državnega prvaka, kar mi je tudi uspelo, rekord je le še pika na i,« je takoj po cilju povedal Tratnik, ki je s hitro vožnjo, progo je prevozil v 49 minutah in 59 sekundah, le za nekaj minut prehitel nov naliv v Ljubljani, ki je kolesarje spremljal tudi med podelitvijo.

Pogačar je bil resen tekmec

Čeprav na štartni črti ni bilo nekaterih najboljših Slovencev, ki vozijo za tuje klube, je imel Tratnik močnega izzivalca v Tadeju Pogačarju. Veliki up slovenskega kolesarstva je prepričljivo osvojil naslov prvaka v kategoriji do 23 let, tudi v skupni razvrstitvi je zaostal le za Tratnikom. Na polovici proge je bil le 10 sekund počasnejši od Idrijca, v drugem delu je imel tako kot tretjeuvrščeni Izidor Penko nekaj težav na progi, a vseeno postavil izvrsten čas – 51:01.

Za vožnjo mu je čestital tudi državni prvak: »Zelo me veseli, da imamo tako dobro generacijo, ki prihaja za nami, za to zmago sem se moral zelo potruditi. S svojo predstavo sem zadovoljen, počutil sem se dobro in vseh 44 kilometrov sem prevozil v približno enakem ritmu, nisem imel nobene večje krize, kar je na tako dolgem kronometru zelo pozitivno.«

Bujakova prvič slovenska prvakinja

Tratnika zdaj čaka dirka po Sloveniji, kjer bo na kronometru pod drobnogledom javnosti, a od pritiska ne beži. »Zelo lepo bo nastopiti zadnji dan v majici državnega prvaka, zagotovo ciljam na dober rezultat na kronometru, tudi najtežja etapa pa se ne bo končala s ciljem na klanec, zato morda lahko kaj postorim tudi tam. Bomo videli, forma je dobra, a ne želim nič napovedovati.«

Zelo zadovoljna je bila tudi Eugenia Bujak, ki je letos dobila slovensko državljanstvo in takoj postala državna prvakinja v vožnji na čas. Prehitela je ekipni kolegici iz BTC City Ljubljana Uršo Pintar, ki je branila naslov prvakinje, in Polono Batagelj, ki je osvojila tretje mesto.

Čas Bujakove je bil dovolj tudi za tretje mesto na dirki UCI, ki je hkrati potekala v Ljubljani, najboljša pa je bila Rusinja Olga Zabelinska.