Uporaba mobilnika med vožnjo s kolesom je pogost prekršek

• Uporaba mobilnika med vožnjo s kolesom je pogost prekršek

Ljubljanski mestni redarji so v okviru preventivne akcije med 16. in 30. junijem izvajali poostren nadzor nad kolesarji in drugimi udeleženci v cestnem prometu. Zaznali so velik porast kršitev vožnje v območju za pešce, pogost prekršek je tudi uporaba mobilnega telefona med vožnjo s kolesom. Od skupno 129 kršitev so izrekli 84 glob in 45 opozoril.
    Mestni redarji so v okviru preventivne akcije Kolesarji izvajali nadzor nad kolesarji (pravilna smer vožnje s kolesom in uporaba površin za kolesarje, vožnja v območjih za pešce in uporaba naprav med vožnjo) ter nadzor nad parkiranjem in ustavljanjem motornih vozil na prehodih za kolesarje, kolesarskih stezah, kolesarskih poteh ali na kolesarskih pasovih.
    V okviru akcije so dva tedna tudi ozaveščali kolesarje in voznike o pomenu varne udeležbe v cestnem prometu, zabeležili največ primerov, ko so se vozila nahajala v območju za pešce. Šlo je predvsem za voznike motornih vozil in mopedov, ki za vožnjo v območju za pešce niso imeli dovolilnic.
    Po ugotovitvah redarjev je kljub manjšemu upadu v primerjavi s predhodnim obdobjem še vedno pogost prekršek tudi uporaba mobilnega telefona med vožnjo s kolesom, ki močno prispeva k ogrožanju prometne varnosti.
    Tudi na občini opozarjajo, da ima telefoniranje med vožnjo negativen vpliv na voznika, saj predstavlja bistveno odvračanje njegove pozornosti na vožnjo in posledično vpliva na zmanjšano zaznavanje okolice in odzivanje. Kršitve vožnje v območju za pešce ter ustavljanje in parkiranje na kolesarski stezi pa pomenijo ogrožanje najranljivejših udeležencev v prometu, torej pešcev in kolesarjev.
    Kršitev ustavljanja in parkiranja na kolesarski stezi je bilo v preteklosti bistveno več. Skozi aktivnosti mestnega redarstva, tudi policije, in zaradi odzivanja organov tudi na pobude občanov se je ta delež pomembno zmanjšal.

Vir:STA

Di Caprio