V Bergnu prve cestne dirke, mlajši člani upajo na presenečenje

• V Bergnu prve cestne dirke, mlajši člani upajo na presenečenje

Danes bodo na kolesarskem svetovnem prvenstvu v Bergnu prve cestne dirke, slovenski tabor pa največ upov polaga v reprezentanco mlajših članov. Gašper Katrašnik, Tadej Pogačar in Žiga Jerman so aduti za visoko uvrstitev, osamljena slovenska mladinka Karin Penko upa na ponovitev lanskega uspeha, ko je bila v Dohi v prvi petnajsterici.

Prvi start dneva bo pripadel mladinkam, ki bodo ob 10.05 začele 76,4 kilometra dolgo dirko. Karin Penko bo edina na startu, zanjo bo to drugi nastop na Norveškem, prvi – 34. mesto v vožnji na čas – jo je razočaral. Tokrat upa na boljši dan, selektor Martin Krašek si želi, da bo ponovila vožnjo z lanskega SP v Dohi, ko je končala na 13. mestu.

Zatem dirka čaka še močno reprezentanco mlajših članov. Selektor Martin Hvastija ima na voljo močne adute v Katrašniku, Pogačarju in Jermanu, svoj delež bosta skušala dodati Matic Grošelj in oboleli Izidor Penko. Če bo po 191 kilometrih dirkanja – svojo vlogo bo odigralo tudi vreme, saj je napovedan dež in temperature do 14 stopinj Celzija – prišlo do sprinta skupine, bosta aduta Katrašnik in Jerman, če pa bo dirka težka in se bo že prej naredila selekcija, Hvastija računa na Pogačarja, ki velja za veliki up slovenskega kolesarstva.

Pogačar in Jerman sta navduševala že v mlajših kategorijah, prvi je letos med drugim opozoril nase s petim mestom v kraljevski etapi dirke po Sloveniji na Roglo, lani je med mladinci osvojil bron na evropskem prvenstvu. A omenjena kolesarja nista v vlogi kapetana, ta vloga pripada Gašperju Katrašniku. Poleg trojice je selektor Martin Hvastija na Norveško odpeljal še Izidorja Penka in Matica Grošlja.

“Imamo dobro reprezentanco. Temelji na mladih, kljub temu, da je Katrašnik zadnje leto v tej konkurenci. Vprašanje je, kako bo dirka potekala, kdo bo prišel čez klanec, kdo bo lahko sprintal. Verjamem, da bo na koncu treba sprintati, četudi bo skupina zelo, zelo razredčena,” meni Hvastija. “Če bo dirka zelo, zelo težka, bo v ospredju moral biti Tadej Pogačar, čeprav je mlad in prvo leto v konkurenci. Če bo nekoliko lažje, lahko pride do cilja 40, 50 kolesarjev, potem pričakujem, da bosta zraven Jerman in Katrašnik. Brez možnosti ni niti Izidor Penko,” je nadaljeval Hvastija.

Katrašnik verjame, da lahko reprezentanca poseže visoko, glede na razplet dirke imajo na voljo precej asov v rokavu. “S fanti se zelo dobro razumemo, poznamo se že od prej. Precej dirk vozimo skupaj v klubih. Imamo variante za težko dirko, to je Tadej. Če bo dirka lažja, sva aduta jaz in Žiga. Imamo kar pokrite scenarije,” je prepričan kapetan mlajših članov, ki je opozoril na start. Mlajši člani bodo namreč edini vozili zgolj kroge po Bergnu, brez uvodnih 40 kilometrov, in na ozkih mestnih ulicah se bo naredila gneča.

Na zahtevno progo je tako kot Katrašnik opozoril tudi Pogačar, ki se po prvem treningu v sredo ni mogel povsem odločiti, ali mu proga ustreza ali ne, prepričan pa je bil, da lahko reprezentanca iz dirke izvleče veliko.

“Vsi smo zelo dobri. Katrašnik in Jerman sta zelo hitra. Kakorkoli se bo dirka odvijala, če bo prišlo do sprinta, bosta onadva glavna. Če bo težka dirka, pa bo vse razpadlo,” je menil Pogačar, ki noče razmišljati o tem, da je nosilec reprezentance. “Še zmeraj je to Katrašnik. Njega imamo v mislih. Smo ekipa, vsi skupaj delamo dobro.”

Za razliko od Pogačarja in Katrašnika je Jerman ocenil, da mu proga ne bo povzročala veliko težav in kot sprinter lahko premaga klanec. “Treba bo biti do konca zraven, večji beg ne sme biti brez nas. Kdor bo imel boljše noge, za tistega bomo delali,” se nadeja Jerman, ki verjame, da lahko visoko poseže sam, sicer pa je pripravljen delati za Katrašnika ali Pogačarja.

(vir: STA)