Hrastnikova 13., Gomilšček 12.

• Hrastnikova 13., Gomilšček 12.

Svetovno prvenstvo v gorskem kolesarstvu se je končalo s finalnimi vožnjami v spustu. Monika Hrastnik je osvojila 13. mesto, Jure Žabjek 24., Žak Gomilšček pa je bil v mladinski kategoriji 12.

Ljubljana, 1. september

MonikaHrastnik2Zadnji dan prvenstva v Mont Saint Anne je imela Slovenija tri adute v rokavu. V petkovih kvalifikacijah je bila s sedmim mestom najuspešnejša Monika Hrastnik. Tega v finalu ni ponovila, z zaostankom skoraj 29 sekund je osvojila 13. mesto. Zmagala je Francozinja Myriam Nicole, ki je bila najhitrejša že v petek. Za dobro sekundo je prehitela srebrno Britanko Tahnee Seagrave, bron je osvojila še ena Francozinja, Marine Cabirou, ki je za rojakinjo zaostala za sekundo in 69 stotink. “Vesela sem, da je dirke konec. Vikend je bil res zelo težek, sploh zaradi vremena in razmer na progi, ki so se stalno spreminjale. Imeli smo vse od mokre proge do današnje skoraj posušene proge, na kateri je že skoraj drselo. V finalu sem kljub napakam odpeljala linije, ki sem jih želela, v srednjem delu pa sem padla in tam dejansko izgubila vse,” je po dirki povedala Monika.

Pri članih je solidno nastopil Jure Žabjek, ki je končal na 24. mestu in s tem izenačil najboljšo moško slovensko uvrstitev na svetovnih prvenstvih v tej disciplini. Za zmagovalcem in prvim favoritom Francozem Loicom Brunijem pa je zaostal za dobrih 11 sekund in pol. Srebrno kolajno je osvojil Avstralec Troy Brosnan, bronasto pa Francoz Amaury Pierron. Po dirki je Jure povedal: “Večjih rezultatskih pričakovanj nisem imel, proga je zelo tehnična in fizično zahtevna, meni pa še vedno manjka nekaj moči v roki. Na progi mi je šlo lepo in gladko, le na začetku sem se enkrat zataknil. Nato sem napredoval in dosegel soliden rezultat, moj najboljši na tej progi in hkrati tudi najboljši na svetovnih prvenstvih.”

Veliko je od finalnega nastopa pričakoval mladinec Žak Gomilšček, ki je odkrito napovedal, da je cilj kolajna. Tekmovalci so bili zelo skupaj, z dobro vožnjo pa je na koncu osvojil 12. mesto. Za zmagovalcem, Avstralcem Kyjem A’Hernom je zaostal za devet sekund in 35 stotink. “Začel sem agresivno, a hitrost je prinesla tudi napake. Nato sem se umiril in vozil bolj pametno, mi je pa nekje na polovici začela nagajati zadnja zavora. Malo sem mislil na to, a še vedno odpeljal solidno. Ciljal sem na najvišja mesta, 12. mesto zagotovo ni to kar sem želel, imam pa zdaj še več motivacije za dirko naslednji teden v Ameriki, kjer bom skušal ta rezultat popraviti,” je slovenski prvak povedal po tekmi.

Trideseto svetovno prvenstvo je tako končano. Za Slovenijo uspešno, saj je Tanja Žakelj v olimpijskem krosu osvojila osmo mesto in domovini bržčas že zagotovila vozovnico za poletne olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu. Prihodnje leto bo svetovno prvenstvo v Leogangu v Avstriji.

Spored slovenskih nastopov:

sreda, 28. avgust: