V Sloveniji kar osem ekip najvišjega ranga

V Sloveniji kar osem ekip najvišjega ranga

Ljubljana, 17. maja – Prireditelji jubilejne 25. dirke po Sloveniji so predstavili vse podrobnosti trase letošnje dirke, ki bo v marsičem nekaj posebnega. Dirka bo prvič obiskala Madžarsko in tako dopolnila komplet obiskov vseh sosednjih držav, direktorju dirke Bogdanu Finku pa je uspelo zagotoviti, da bo dirka letos trajala pet dni.

Dirka bodo neposredno prenašali tako na Eurosportu kot na Televiziji Slovenija, k čemur je s partnerstvom pri organizaciji dirke spet pripomogla Slovenska turistična organizacija. Zadnji dan dirke bo na sporedu kronometer, na slovenske ceste pa med 13. in 17. junijem prihaja kar osem ekip iz svetovne serije.

Med njimi ne bo manjkalo zvezdnikov, prvi pa bo zagotovo Primož Roglič, ki prihaja z nizozemskim Lottom na zadnji test pred dirko po Franciji. V šprintih se bosta pomerila dva izmed najbolj dominantnih šprinterjev zadnjega desetletja Mark Cavendish in Marcel Kittel, vrača se tudi lanski zmagovalec Rafal Majka …

Na sliki zmagovalec Rafal Majka. Kolesarska dirka po Sloveniji s ciljem na Rogli, 17. junij 2017 [Rafal Majka.,Kolesarska dirka po Sloveniji,Rogla,kolesarstvo]

Rafal Majka na Rogli. Foto: Leon Vidic

1. etapa: Lendava – Murska Sobota, 159 km

Jani Brajkovič: Prva etapa se bo zagotovo končala s šprintom, mi imamo v ekipi šprinterja in tukaj lahko računamo na dober rezultat. V zaključku bo potrebno biti pozoren, a se ne bi smelo zgoditi nič posebnega.

Tadej Pogačar: Prva etapa bo za hitre kolesarje, pri nas bo to Žiga Jerman. Krog v Murski Soboti je kar tehnično zahteven, treba bo paziti, da ne izgubimo časa in pridemo varno v cilj. Druga etapa bo malo težja, ampak bo verjetno še vedno prišlo do šprinta skupine, tukaj se dirka lahko izgubi, zato bomo morali biti pozorni.

2. etapa: Maribor – Rogaška Slatina 152,7 km
    3. etapa: Slovenske Konjice – Celje 175,7 km

Jani Brajkovič: Zadnji del etape je zelo težek, mogoče tudi profil ne pokaže vsega. Razlike se bodo naredile na Celjsko kočo, tudi v spustu se lahko veliko časa zgubi, pod zadnji klanec na Celjski Grad bo skupaj prišla skupinica, ki se bo udarila za zmago. Samo Roglič je sposoben, da tukaj v cilj pride sam in naredi večjo razliko.

Tadej Pogačar: Meni je tretja etapa zelo všeč, kdor bo med prvimi na Celjski koči se bo tudi na Celjskem Gradu boril za zmago, bo pa to majhna skupina kolesarjev.

4. etapa: Ljubljana – Kamnik 155,2 km

Jani Brajkovič: Lepi in težki vzponi, mogoče bodo tisti, ki so dobri v kronometru samo sledili napadom, drugi kolesarji, ki pa niso najboljši kronometristi, bodo poizkusili napadati.

Tadej Pogačar: Na koncu bo ostala majhna skupina samih najboljših, cilj v Kamniku mi je dobro poznan, to je skoraj moje domače mesto, se že veselim.

5. etapa: Trebnje – Novo mesto (kronometer) 21,5 km

Jani Brajkovič: Vzponi niso tako kratki, težek kronometer je, a zelo lep.

Tadej Pogačar: Bo zelo hiter kronometer, odločilen za zmago v skupnem seštevku.

Ekipe na dirki po Sloveniji:

WorldTour: Bora Hansgrohe, Bahrain Merida, EF Drapac, Mitchelton Scott, LottoNl-Jumbo, Sunweb, Dimension Data, Katjuša

Prokontinental: CCC Sprandi, Androni Sidermec, Nippo Vinni Fantini, Gazprom RusVelo, Israel Cycling Academy, Delko Marseille

Kontinental: Ljubljana Gusto Xaurum, Adria Mobil Cycling, Dukla Banska Bistrica, Elkov Author, Meridiana Kamen, Sangemini M.G., My-Bike Stevens

Reprezentanca: Slovenija