Van der Poel spet prvak, Slovenci okusili čar nastopa na EP

• Van der Poel spet prvak, Slovenci okusili čar nastopa na EP

V mestecu Silvelle v Italiji se je končalo evropsko prvenstvo v ciklokrosu. Med člani je bil najboljši Nizozemec Mathieu van der Poel, ki je ubranil lanski naslov.

10. november

MihaelStajnar_PrijavimseSlovenija je prvič nastopila na tem tekmovanju. V elitni kategoriji ni imela predstavnika, zato pa je bilo drugače v kategoriji mladincev in članov do 23 let. V preizkušnji slednjih sta nastopila Mihael Štajnar (na fotografiji) in Blaž Avbelj, ki sta se pogumno spopadla z zelo zahtevno progo, ki ni ponujala veliko možnosti za prehitevanje. “Na samem startu se nisem dobro znašel, nisem se mogel prebit naprej v tretjem ovinku sem tudi padel in takoj izgubil stik z ostalimi. Potem sem nadaljeval v svojem tempu in ujel še nekaj tekmovalcev,” je dejal Štajnar, ki je zasedel 44. mesto, za zmagovalcem Francozem Mickaelom Crispinom je zaostal za dva kroga. Avbelj je končal na 46. mestu.

Dirko mladincev je dobil Belgijec Thibau Nys. Od slovenske trojice se je najbolje odrezal Matic Kranjec Žagar, ki je dirko končal na 58. mestu: “Štartal sem iz zadnje vrste. Zelo težko je bilo prehitevati, saj je bila proga zelo ozka in zelo blatna. S svojim dirkanjem nisem zadovoljen, četudi to ni moja disciplina kolesarstva. Dirko sem končal z enim krogom zaostanka za prvim tekmovalcem.” Fabijan Kralj je bil 61., Blaž Žle pa 66.

Slovensko odpravo je v severni Italiji vodil selektor Miha Ukmar, ki je po tekmovanju dejal: “Kot prvo bi se zahvalil Kolesarski zvezi, ki je omogočila ekipi udeležbo na edinstvenem dogodku. Resnično bi pohvalil vse fante, ki dejansko niso imeli dosti časa za pripravo forme za tak dogodek. Glede na štart iz ozadja in stanje proge, na kateri so vozili, sem po tiho pričakoval maksimalno dva kroga vožnje in odstop, vendar so se fantje na koncu s pravim pristopom borili do kraja. Borili so se proti najboljšim tekmovalcev v svojih kategorijah, ki se na ciklokros bolj osredotočeno pripravljajo kot naši fantje, ki so pred kratkim končali cestno in mtb sezono. Tako da pričakovat kaj več, kar so fantje dosegli, bi bilo pretiravanje. Zahvale grejo tudi ekipi, ki je pomagala v boksih.”

V mestecu pri Padovi je sicer največ pozornosti požel nizozemski zvezdnik Mathieu van der Poel, ki je ubranil lanski naslov v dirki članov in se veselil že tretjega naslova evropskega prvaka v ciklokrosu. Srebro in bron gre z Elijem Iserbytom in Laurensom Sweeckom v Belgijo. Pri članicah se je zlate kolajne veselila Nizozemka Yara Kastelijn.

Že dan prej, v soboto, so se za kolajne pomerile še master kategorije. Slovenija je imela tri predstavnike. Najbolje se je znašel Bojan Ločnikar, ki je bil v kategoriji od 45 do 49 let zelo dober petnajsti. V isti kategoriji je bil Matjaž Kovač 28. V kategoriji od 50 do 54 let je Lucijan Premrn zasedel 35. mesto.

Prihodnje leto bo evropsko prvenstvo na Nizozemskem.

KZS/Prijavim.se
    Foto: Prijavim.se