Večer zvezd Kolesarske zveze Slovenije


 • Večer zvezd Kolesarske zveze Slovenije

  Večer zvezd Kolesarske zveze Slovenije

   

               Vecer zvezd-prezentacija 2017

  Vzpon Primoža Rogliča med največje globalne zvezde kolesarskega športa ta trenutek je videti neustavljiv. V izjemnem slogu, ki na trenutke deluje tako lahkotno, sproščeno in spontano, v ozadju pa se skriva močan karakter, trdo delo in sistematičen pristop, je navduševal skozi celotno sezono 2017, svojo drugo na najvišjem nivoju cestnega kolesarstva. Kronal jo je s srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu v kronometru. Na izjemno zahtevni »uri resnice« v Norveškem Bergnu je mojstrsko stopnjeval ritem in preizkušnjo končal na zmagovalnem odru ob boku obema zmagovalcema vseh treh največjih etapnih dirk sezone. Tudi prva slovenska zmaga v etapi na dirki po Franciji, ki si jo je privozil z neverjetnim napadom na prelazu Galibier in dih jemajočo solo vožnjo do cilja v Serre-Chevalieru bo za vedno zapisana v zgodovinskem spominu, ne le ljubiteljev kolesarstva, ampak nacionalnega ponosa slovenskega naroda. Poleg tega je letos dosegel še pet zmag in se izkazal na krajših etapnih dirkah WorldTour koledarja. Bil je tretji na dirki po Romandiji, četrti na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja in peti na dirki po Baskiji. Sezono 2017 je končal na visokem 21. mestu svetovne kolesarske lestvice.
  Primož je prejel priznanje, ki ga je izdelala znana slovenska oblikovalka steklenih priznanj Maja Zaplotnik.


  Vecer zvezd-prezentacija 2017

  Na pogled majhna in nežna vendar na progi neizprosna Monika Hrastnik je v pretekli sezoni presegla vsa pričakovanja. Po lanski uspešni sezoni je že na uvodnih dirkah kmalu namignila, da se tudi letos na kolesu dobro počuti in temu so sledili tudi rezultati. Po razmeroma previdnem začetku je Monika stopnjevala formo in začela dosegati zmage v slovenskem, stopničke v evropskem in uvrstitve med deseterico v svetovnem pokalu. Letos je dosegla najvišjo slovensko uvrstitev svetovnega pokala ter sezono zaključila na skupnem 9. mestu UCI lestvice kljub izpuščenim nekaterim dirkam. To ji je dalo dodatno motivacijo za odličen zaključek sezone s 7. mestom na svetovnem prvenstvu in skupno zmago v razvrstitvi evropskega pokala ter naslovom državne prvakinje. Glede na njeno mladost in ambicioznost se lahko nadejamo še veliko dobrih rezultatov.
  Tako kot Primož je tudi Monika prejela priznanje, ki ga je izdelala znana slovenska oblikovalka steklenih priznanj Maja Zaplotnik.


  Vecer zvezd-prezentacija 2017

  Slovenska ženska profesionalna ekipa BTC City Ljubljana je v letošnji sezoni, z uvrstitvijo na 9. mesto na svetovni lestvici Mednarodne kolesarske zveze med ženskimi ekipami, postavila nov mejnik v razvoju slovenskega kolesarskega športa. Kolesarke ekipe BTC City Ljubljana so ponovile lanski uspeh na svetovnem prvenstvu v ekipnem kronometru in v Bergnu na Norveškem spet dosegle odlično 7. mesto, ki potrjuje njihov status med najboljšimi ekipami ženskega kolesarstva na svetu.
  Ekipa je v sezoni 2017 opravila preko 100 startov in bila prisotna na vseh največjih svetovnih dogodkih, posledično pa s tem dosega visok nivo prepoznavnosti po različnih marketinških merilih.


  Vecer zvezd-prezentacija 2017

  Kolesarsko društvo Rajd v prvi vrsti poznamo po zaslugi vzgoje otrok in mladine v kakovostni in vrhunski šport, hkrati pa nudi tudi številne rekreativne programe za vse kolesarje in kolesarke – od izletov do delavnic in kampov – ter organizira različne prireditve. Iz programa izstopa vsako leto bolj obiskana gorsko kolesarska in BMX šola za mlade, ki si želijo športnega udejstvovanja, druženja in tekmovanj. Društvo upravlja s tremi tekmovalnimi ekipami Rajd Funsports, Sinter Brakes Team in Unior Tools Team, ki vsaka na svojem nivoju niza vrhunske rezultate, že več let zapored je ekipa tudi prva v klubskem točkovanju v spustu. Kolesarsko društvo Rajd je velik korak naprej naredilo tudi pri kolesarski infrastrukturi v Ljubljani, saj je z izgradnjo Bike Parka Ljubljana, obnovo BMX proge in sodelovanja z Mestno občino Ljubljana pri različnih projektih, naj izpostavimo samo Koloparke in prizadevanja za legalizacijo poti po Golovcu, pripomoglo k temu, da imamo kolesarji urejene terene in poligone.


  Vecer zvezd-prezentacija 2017

  Pisalo se je leto 1947, ko so v Beltincih pripravili prvo tekmovanje v ciklokrosu. Pobudnik je bil Andrej Mlinarič iz Bratonec, velik ljubitelj kolesarstva. Na njegovo pobudo so 17. decembra 1947 pri Fizkulturnem društvu Beltinci ustanovili kolesarsko sekcijo, naslednje leto pa je bil v Beltincih ustanovljen samostojen Kolesarski klub Beltinci, ki se je leta 1950  preimenoval v Kolesarski klub – Prekmurje. Ponovno se je preimenoval leta 1973, v »Kolesarski klub – Pomurje« Beltinci. Začetno obdobje obstoja kluba so zaznamovala številna množična klubska tekmovanja, prva kolesarska dirka »Po Pomurju« pa je bila prirejena leta 1955. Beltinski kolesarski klub je bil znan po zelo uspešnih kolesarjih, ki so svoje znanje in delo prenašali tudi na mlajše generacije. Beltinski kolesarji so sodelovali na številnih tekmovanjih, kot npr. na dirkah za prvenstvo Jugoslavije, kasneje na dirkah za prvenstvo R. Slovenije, dirkah po Pomurju, dirkah »Priložnost za mlade«, mednarodnih dirkah, medklubskih dirkah, na »Kolesarskem maratonu treh src« in številnih drugih. Sedaj vsako leto med drugim organizirajo tradicionalni Beltinski maraton, letos pa so prizadevni kolesarski delavci Kolesarskega kluba Pomurje Beltinci na čelu z sedanjim predsednikom Jožefom Kavašem izvedli zaključno prireditev akcije Slovenija kolesari.


  Vecer zvezd-prezentacija 2017

  Klub je bil ustanovljen leta 1957 v okviru Športnega društva Mladost in bil dolgo vrsto let znan pod imenom Sava Kranj.  V letu 2017 pa se je preimenoval v KK Kranj. Ime Sava Kranj je bilo sicer sinonim in blagovna znamka slovenskega kolesarskega športa, saj je bil klub skozi celotno zgodovino eden najpomembnejših na celotnem področju bivše države. Tradicija kolesarstva je v Kranju zelo izrazita, k čemur so pripomogli tako rezultati, kot organizacija številnih pomembnih dogodkov, še posebej pa je opazno delo številnih prostovoljcev, ki so v pomoč tudi Kolesarski zvezi Slovenije pri organizaciji njenih dogodkov.

  Tekmovalci kluba so osvajali številne naslove državnih prvakov, naslov balkanskega, sredozemskega in evropskega prvaka, dvakratni naslov svetovnega prvaka Mateja Mohoriča in številne druge uspehe v vseh starostnih kategorijah. Rezultati pričajo o kakovostnem in uspešnem delu klubskih strokovnjakov, ki so svojemu delu predani, ga opravljajo zavzeto in odgovorno. Strokovnjaki kluba so bili stalno vpeti tudi v delo v reprezentančnih selekcijah, kolesarji pa so bili nosilci reprezentance v skoraj vseh generacijah.

  Tudi po številu registriranih članov je bil KK Kranj skozi celotno obdobje vedno med tremi najštevilčnejšimi klubi v Sloveniji. Zelo pomemben je prispevek kluba tudi pri razvoju velodromskega kolesarstva, saj je bil KK Kranj prvi s tovrstnim objektom v celi regiji. V organih zveze, so bili predstavniki KK Kranj zelo vidni in aktivni člani, z jasno izdelanimi načeli.


  Vecer zvezd-prezentacija 2017

  Ciril Grkman je dolgoletni predsednik kamniškega kluba KD Calcit Kamnik. Pred tem je osem let kot predsednik in kasneje kot član upravnega odbora deloval v klubu KD Kamnik in ko se je le-ta leta 2001 združil s klubom Calcit Rock Shox, je prevzel vodenje sedaj enega najuspešnejših gorsko-kolesarskih klubov v Sloveniji. V športu je aktiven že vrsto let, deluje tudi v lokalni športni zvezi, leta 1984 pa se je zapisal kolesarstvu. Z ekipo kolesarskih navdušencev je organiziral maratone, že 20 let pa je tudi direktor in glavni organizator uveljavljene in priljubljene dirke v olimpijskem krosu. Pod njegovim vodstvom je leta 2011 klub z organizacijo dirke v ciklokrosu poskrbel za oživitev te, pri nas nekoliko pozabljene discipline, organizirane pa so bile tudi dirke v eliminatorju, vzponu z MTB kolesi in enduru. Ciril Grkman je vesel in pozitiven človek z velikim posluhom za šport in soljudi. Zelo pomembna mu je vzgoja mladih športnikov. Temu v klubu poleg zagotavljanja čim boljših pogojev za člane kluba namenja veliko pozornosti. Je človek poln idej, odlikuje pa ga, da večino idej tudi izpelje.


  Vecer zvezd-prezentacija 2017

  Jan Polanc je blestel na dirki po Italiji. V njemu lastnem slogu je po dveh letih osvojil drugo etapno zmago na tej dirki, težko četrto etapo z epskim ciljem na Etni. Poleg tega pa je Giro končal na 11. mestu v skupni razvrstitvi, kar je ena najboljših skupnih uvrstitev Slovencev na tritedenskih dirkah. Na dirki po Španiji se mu je etapna zmaga izmuznila za las, saj je osvojil vrhunsko drugo mesto.


  Vecer zvezd-prezentacija 2017

  Simon Špilak je po lanski nekoliko slabši sezoni letos spet dokazal svoje mojstrstvo in potrdil sloves enega najboljših kolesarjev na svetu za enotedenske etapne dirke. Drugič v karieri je zmagal na dirki po Švici, ki je po mnogih merilih četrta najpomembnejša etapna dirka sezone v kolesarstvu v svetovnem merilu.


  Vecer zvezd-prezentacija 2017

  Matej Mohorič je v svoji četrti sezoni med profesionalci dokončno potrdil svoj izjemen talent in z etapno zmago na dirki po Španiji dokazal, da dva naslova svetovnega prvaka v nižjih kategorijah nista bila zgolj naključje. Poleg že večkrat dokazanih kvalitet dobrega kolesarskega pomočnika je tako uspel dokazati tudi, da hoče in zna zmagati tudi na največjih dirkah. Sezono je končal z odličnimi predstavami oktobra na Kitajskem, kjer je zmagal na dirki prve kategorije in končal šesti etapno dirko WorldToura-a.


  Vecer zvezd-prezentacija 2017

  Jure je v sezoni 2017 resnično zablestel. Že po prvih dirkah svetovnega pokala se je nehal spogledovati samo z uvrstitvami v najhitrejšo trideseterico in se podal proti samemu vrhu. Krona vseh odličnih rezultatov je bilo 10. mesto na svetovnem pokalu v Švici, s stalnimi uvrstitvami med najboljših 15 pa je bil večji del sezone »zaščiten« tekmovalec, kar je v svetu spusta velika stvar. Ob tem je zmagal še na dirkah evropskega pokala iXS v Kranjski Gori in Willingenu ter slavil skupno zmago v tej prestižni seriji. Nov naslov državnega prvaka in nepremagljivost na domačih dirkah sta bila ob tem kar samoumevni.

  Jure je sezono kronal s končnim 14. mestom v svetovnim pokalom in 8. mestom na lestvici UCI.


  Rudi se lahko pohvali z zmago v točkovanju serije iXS, in sicer v kategoriji moških do 19 let. Naslov pokalnega prvaka je povsem zaslužen, saj je bil na odru za zmagovalce na dirkah v Kranjski Gori, Schladmingu in Leogangu. Osvojil je naslov državnega prvaka med mlajšimi člani in nasploh krojil vrh domačih dirk, prvič pa se je preizkusil tudi v svetovnem pokalu.


  Vecer zvezd-prezentacija 2017

  Marko je eden najhitrejših tekmovalcev mlade generacije, kar dokazuje z nenehnimi zmagami med mlajšimi mladinci in je seveda tudi skupni zmagovalec domačega pokala Unior Downhill Cup. Z ekipo Sinter Brakes Team pa je šel tudi na evropsko prizorišče in dosegel štiri uvrstitve med najboljših deset v evropskem pokalu iXS. Krona sezone je zmaga na neuradnem svetovnem prvenstvu International Rookies Championships v spustu za mladince, ki tradicionalno poteka v avstrijskem Serfaus-Fiss-Ladis.


  Vecer zvezd-prezentacija 2017

  Matej Lovše, član kolesarske ekipe Tuš Team, že več let sodi v sam vrh amaterskih kolesarjev. V letošnji sezoni je na vsaki tekmi, katere se je udeležil, pokazal vrhunsko pripravljenost. Prvi del sezone je kronal z naslovom državnega prvaka v vožnji na čas in z absolutno zmago na maratonu okoli Alp.

  Drugi del sezone je posvetil zgolj svetovnemu prvenstvu. Trud se mu je poplačal z naslovom svetovnega prvaka v vožnji na čas in z drugim mestom v cestni preizkušnji.


  Vecer zvezd-prezentacija 2017

  Po dve letni odsotnosti, se je Laura ponovno udeležila amaterski tekmovanj. Kot članica KD Alpe SiS je v letošnjem leto osvojila naslov državne prvakinje v cestni vožnji, vožnji na čas in še v vzponu.

  Vrhunec sezone je bilo svetovno prvenstvo v Franciji, kjer je v vožnji na čas, osvojila drugo mesto. Za konec sezone pa je dodala še piko na i, saj je v kvalifikacijah za naslednje svetovno prvenstvo, zmagala v absolutni kategoriji med ženskami, prav tako pa tudi v vožnji na čas.

  Comments are closed.