Za uvod SP kronometer mladnik in mladincev

• Za uvod SP kronometer mladnik in mladincev

Karin Penko je na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu kot prva oblekla slovenski dres in v Bergnu v 16,1-kilometrski vožnji na čas med mladinkami osvojila 34. mesto. Njen brat, slovenski prvak v vožnji na čas med mlajšimi člani, Izidor je osvojil zelo dobro 15. mesto med mladinci. Drugi Slovenec Matic Grošelj je bil 42. Prepričljiv prvak je postal Danec Mikkel Bjerg.

Mavrično majico je osvojila Italijanka Elene Pirrone, ki je na koncu za šest sekund prehitela rojakinjo Alessio Vigilio, z bronom se je morala zadovoljiti Avstralka Madeleine Fasnacht, ki pa je zaostala že 42 sekund. Karin Penko je na 34. mestu zaostala 2:58 minute. Pričakovanja so bila v slovenski ekipi višja, a ko so se glave ohladile, je bilo tudi razmišljanje drugačno.

“Ko sem prišla čez cilj sem bila res razočarana, ampak to je del športa. Moram se osredotočiti na petek, se pobrati. Petkova cestna dirka je moj glavni cilj. Treninga nisem posvečala kronometru, zato je verjetno tudi rezultat tak kot je,” je nekaj minut po prihodu skozi cilj, ko je uredila misli, razložila Penkova.

“Od začetka ni zgledalo, da gre hitro, ni pa zgledalo, da bo imela tako velik zaostanek. Videlo se je, da je precej nervozna. Osnovne tehnične zadeve ni speljala kot jih zna. Mislim, da ni bila čisto z glavo na preizkušnji,” pa je menil selektor Martin Krašek, ki s 34. mestom pretirano ni bil razočaran, saj je glavni cilj letošnjega SP petkova cestna dirka.

Bolj kritičen je bil Gorazd Penko, vodja ekipe BTC City Ljubljana in selektor ženske članske reprezentance ter oče Karin Penko: “Dejstvo je, da je Karin odpeljala zelo slabo v vseh pogledih. Mogoče je malo kriv dež, kocke so bile res spolzke. Ni naredila protokola ogrevanja, kot bi ga morala zaradi njenih astmatičnih problemov. Ne vem, zakaj ni hotela, pravi, da zaradi slabega počutja. To je glavni vzrok. Ona rabi doživeti astmatični šok. Po njem normalno funkcionira. To dobro ve. Ampak očeta je včasih najtežje poslušati,” je z nasmeškom zaključil Penko.

Kolesarji so na posamičnem kronometru morali premagati 37,2 kilometra oziroma en dolg ter en kratek krog, najzahtevnejši vzpon trase na Birkelundsbakken – zadnjih 800 metrov je dosegel tudi 16-odstotni naklon – pa je dal končni odgovor, kdo se je na koncu boril za najvišja mesta.

Celotno progo je prepričljivo najhitreje premagal Bjerg, ki je za 1:06 minute premagal Američana Brandona Mcnultyja in za 1:16 minute Francoza Corentina Ermenaulta. Penko se je odlično spopadel z zahtevno progo, dobro porazdelil moči in nato do konca, v družbi selektorjev vseh kategorij, mehanikov in staršev, na trnih čakal na končni razplet. Ljubljančan je bil od novega prvaka počasnejši za 2:21 minute ter osvojil 15. mesto. Grošelj je na 42. mestu zaostal 4:38 minute.

“Dal sem vse od sebe. Sicer bi pričakoval kakšno mesto bolje. Letos sem konstantno okrog tega 20. mesta, plus minus pet mest. To je trenutno, kar zmorem. Po podatkih trenerjev v avtomobilu sem tehnično odpeljal zelo dobro. Ne bom razmišljal, kje sem izgubil kakšno sekundo, verjetno je vse v fizičnih zadevah,” je po koncu dirke razložil Penko.

Enaindvajsetletnik je že večkrat dokazal, da se zna pripraviti na določeno dirko in na njej pusti pečat, tako je bilo tudi leta 2014, ko je še kot mladinec osvojil šesto mesto na cestni dirki.

“Nastop je bil od začetka leta v mojih mislih, posebej, ko sem si zagotovil mesto v ekipi za kronometer. Osemdeset odstotkov časa sem delal na tem. Nisem želel zanemariti ostalih dirk. Vseeno sem dajal nekaj na kronometer,” je o tem dodal Penko, ki je za desetouvrščenim zaostal 38 sekund.

“Zelo, zelo soliden nastop. Po dolgih letih je bilo pravo veselje gledati Slovenca na kronometru. Izidor je odlično opravil s tem tehničnim, relativno zahtevnim in dolgim kronometrom. Smo zadovoljni,” je pod nastopom Penka črto potegnil selektor mlajših članov Martin Hvastija.

Daleč od najboljših je bil slovenski podprvak v kronometru Grošelj, ki pa nad vožnjo ni bil pretirano razočaran: “Želel sem si več. Proga je bila zame preveč zahtevna, takšne še nisem vozil. To je bil moj maksimum. Največ sem izgubil na ravnini, na klance sem šel dobro. Proti koncu me je začelo zmanjkovati,” je dejal Grošelj in opozoril na to, da se v Sloveniji premalo posveča kronometrom, zato so slovenski kolesarji težko konkurenčni. Izjema sta le Primož Roglič in Jan Tratnik.

(vir: STA)