Žakljeva z optimizmom na zaključek sezone

• Žakljeva z optimizmom na zaključek sezone

Slovenska gorska kolesarka Tanja Žakelj je sinoči na predzadnji dirki svetovnega pokala v sezoni v kanadskem Mont-Sainte-Annu zasedla sedmo mesto, kar je njena najboljša uvrstitev v tej sezoni pokala. Zmage na dirki in v skupnem seštevku pokala se je veselila Ukrajinka Jana Belomojna, ki je pred tednom dni osvojila naslov evropske prvakinje.

Žakljeva iz slovenske profesionalne ekipe Unior Tools Team je na zadnjih štirih dirkah iz tekme v tekmo dosegla boljše rezultate. Najprej je bila na svetovnih pokalih v Andori in Švici 11., vmes osma na evropskem prvenstvu, zdaj pa je na tradicionalnem prizorišču Kanadi končala na sedmem mestu. Za zmagovalko Belomojno je na koncu zaostala 2:46 minute. Slovenka je s sekundo prednosti prišla skozi cilj pred zmagovalko tekme v Lenzerheideju, Britanko Annie Last.

Za Belomojno je 44 sekund zaostala sicer odlična cestna kolesarka Francozinja Pauline Ferrand-Prevot, ki se redno in uspešno preizkuša tudi na gorskem kolesu. Tretja je bila domačinka Catharine Pendrel z zaostankom 1:44 minute. Belomojna ima pred zadnjo tekmo svetovnega pokala sezone v italijanskem Val di Soleju neulovljivo prednost. Ukrajinka je s tremi zmagami, enim tretjim in enim petim mestom zbrala 1050 točk. Druga skupno je Švicarka Linda Indergand s 655 točkami, ki jo v Italiji konec meseca čaka težko delo, da ubrani prednost pred številnimi zasledovalkami, ki jo še lahko ogrozijo. Žakljeva je pridobila tri mesta in je 13., na petih dirkah je zbrala 457 točk.

Start dirke za Žakljevo ni bil preveč vzpodbuden. Le nekaj deset metrov od začetka startnega kroga so se tekmovalke tik pred Slovenko zapletle in padle po tleh. Žakljeva se je padcu izognila, takoj zatem pa je sledil še en padec in tokrat se je morala ustaviti tudi slovenska državna prvakinja. Sledil je prvi celi krog, v katerem je tekmovalka iz Ledin lovila priključek z deseterico, njeni časi pa niso bili najboljši. A je kmalu našla pravi ritem, ter iz kroga v krog vozila bolje, v zadnjem (petem) krogu je dosegla celo drugi čas kroga.

“Z rezultatom sem zadovoljna, še bolj pomembno je, da sem imela predvsem v drugem delu prave dirkaške občutke in sem lahko napadala. Noge so se dobro vrtele, res je bila super dirka,” je po dirki povedala Žakljeva, ki bi morda lahko napadala tudi višjo uvrstitev, a so se organizatorji in sodniki odločili za krog manj od predvidenega, saj je deževje upočasnilo progo. “Dirka je bila kratka in lahko bi preračunavali, kaj bi bilo, če bi bil še en krog, ampak z doseženim sem zadovoljna,” dodaja Žakljeva.

“Mont-Sainte-Anne mi je zelo všeč, ne spomnim se, da bi šla kdaj razočarana od tukaj. Letos sem bila še bolj suverena, pred progo nisem imela nobenega strahu. Vem, katere linije želim voziti, tehničnih odsekov sem se lotila agresivno in samozavestno,” je o progi z najdaljšo tradicijo v svetovnem pokalu dejala Žakljeva.

“Vsak najboljši rezultat v sezoni je mejnik za naprej. Tudi Val di Sole mi je všeč, ampak si ne bom ustvarjala pritiska. Upam, da bodo priprave v redu in da bom imela na dan dirke dobre noge in bom lahko zopet naredila dober rezultat,” si pred finalom pokala želi Žakljeva, ki je v Italiji leta 2013 zabeležila eno od dveh zmag v svetovnem pokalu.

(vir: STA)