Žakljeva sezono začela z 18. mestom v Južni Afriki

• Žakljeva sezono začela z 18. mestom v Južni Afriki

Tanja Žakelj je sezono svetovnega pokala gorskih kolesark začela z 18. mestom v Stellenboschu v Južnoafriški republiki. Bolj kot s končno uvrstitvijo je Žakljeva, nekoč dvakrat evropska prvakinja in tudi že zmagovalka svetovnega pokala, prepričala s posamičnimi dobrimi krogi. Za razliko od prejšnjih sezon se je sezona v svetovnem pokalu začela nekoliko prej in v Južni Afriki, do naslednje dirke v nemškem Albstadtu pa krosiste čaka skoraj dva meseca premora.

Glavna sprememba pred začetkom sezone za Žakljevo je, da zdaj dirka pod imenom ekipe Unior Devinci Factory Racing, saj je čez zimo Unior Tools Team združil moči s kanadskim Devincijem.

“Spremembo sem sprejela že v prvem koraku. Druge izbire nisem imela, je nisem videla. Nisem pa si je niti želela. Ekipa se je odločila za tak korak, mislim, da je odločitev pravilna. Gre za našo skupno dobro. Iz tega bom poskušala potegniti maksimum. Devincijevo kolo imam od novembra, mislim, da sem se dobro ujela z njim. Geometrija mi odgovarja, ostala oprema ostaja ista. Drastičnih sprememb ni. Opremo je bilo treba testirati, kakšno stvar prilagoditi. Za te stvari sem odprta. Kakšna stvar je boljša kot je bila,” na spremembe gleda Žakljeva.

Čeprav je v prejšnjih sezonah pred prvim svetovnim pokalom imela kar nekaj tekmovalnih kilometrov s pripravljalnih dirk, temu letos ni tako. Kljub temu na preizkušnjo v Južni Afriki gleda s pozitivne strani. “Tja sem šla neobremenjeno, brez podatkov, ki bi se jih lahko oprijela, z mislijo, da tam čim bolje oddirkam. Čim bolje v skladu s pripravljenostjo seveda,” pravi 29-letnica.

Slovenka je tokrat predvsem slabo začela, izgubljala tudi na posameznih ozkih grlih proge ter bila po prvem krogu šele 33. Tudi borbenost in trma ji kasneje nista mogli pomagati do mesta med deseterico. Sezona se bo nadaljevala šele maja v Nemčiji in tudi zato dirka ni pravi pokazatelj pripravljenosti za leto 2018.

“Dirka se sklada s procesom treninga. Nekih posebnih priprav na to dirko nisem imela, manjka mi hitrosti. Vesela sem, da sem dokazala, da imam zelo dobro vzdržljivost, kar mi daje motivacijo za naprej, da se lahko kosam z najboljšimi. Še marsikaj moram narediti, ampak vem, kje sem in kaj moram narediti, na nadaljevanje sezone gledam optimistično,” je po tekmi na jugu Afrike povedala slovenska reprezentantka.

Sama ocenjuje, da je s potjo v JAR lahko zadovoljna: ” Tukaj sem naredila dobre treninge, nato pa sem se maksimalno spočila in pripravila na dirko. Pogoji so bili zelo zahtevni, ampak sem se dobro pripravila na njih. Vse sem vzela v svoje roke in naredila največ, kar sem lahko. Cilji so seveda višji, če mi uspe sestaviti popolno dirko brez napak, sem zagotovo med najboljšimi.” Zmagala je Danka Annika Langvad.

Poleg sedmih dirk svetovnega pokala Žakljevo od pomembnejših preizkušenj v tej sezoni čaka še avgustovsko evropsko prvenstvo v Glasgowu in septembrsko svetovno prvenstvo v Lenzerheideju. “Zanimivo bo evropsko prvenstvo v Glasgowu. Bo nekaj novega, malo drugačnega. Bo tudi drugo prizorišče. Lenzerheide poznam, mi odgovarja. Pričakovanj za ti dirki pa nimam, nisem niti razmišljala,” je zaključila Žakljeva.

Tanja Zakelj JAR 2018

(vir: STA, foto: Unior Devinci Factory Racing)