Žakljevi ciklokros v Novi Gorici

• Žakljevi ciklokros v Novi Gorici

Z dirko na severnem Primorskem se je pričela nova sezona slovenskega pokala v ciklokrosu. Med dekleti je slavila Tanja Žakelj, med moškimi pa je bil najboljši Italijan Marco Ponta.

28. oktober

zakeljCiklokros_PrijavimseSezona v slovenskem pokalu v ciklokrosu se je začela prej kot običajno, razlog je bila skupna dirka z italijansko regionalno serijo Trofero Triveneto. Na nedeljskem drugem ciklokrosu Nova Gorica je tako nastopilo okrog 250 kolesark in kolesarjev, nekako četrtina je bila slovenskih.

Dirko članov je dobil Marco Ponta (Fun Bike-Cussigh Bike), lani tretji na CX Nova Gorica. 30 sekund za njim je bil v cilju Leonardo Cover, še 5 sekund pozneje Simone Pederiva (oba Sportivi del Ponte). Odlično se je boril Mihael Štajnar (Calcit Bike Team), ki je končal na 7. mestu z zaostankom dveh minut in 46 sekund za zmagovalcem. Slednji je za 9 krogov potreboval 15 sekund več kot 50 minut. “Od štarta sem želel pridobiti čim več pozicij, prvi krog sem vodil, potem pa je počasi zmanjkalo moči,” je za prijavim.se povedal Štajnar. “Italijani so me prehiteli, zato sem dirko nadaljeval v svojem tempu. Ujel sem sicer skupino pred seboj, a sem naredil preveč napak in mi jih ni uspelo držati. Z rezultatom sem zadovoljen. Proga je bila precej zavita, z veliko šprinti iz ovinka, kar mi očitno ustreza.”

V konkurenci petih članic je zmagala Tanja Žakelj (na fotografiji, Unior Devinci Factory Racing), ki je prvič dirkala na kolesu za ciklokros. Del šest krogov oziroma 40 minut dolge dirke je kolesarila s Chiaro Zanettin in Elis Simeoni, na koncu pa je bila v cilju 9 sekund pred drugouvrščeno Zanettinovo in 50 pred tretjeuvrščeno Simeonijevo.

“Vozila sem sproščeno, prišla sem malo pred dirko, zato mi je uspelo pogledati traso le v enem krogu,” je za prijavim.se povedala Tanja. “Ta se mi je zdel zanimiv, moraš pa biti kar skoncentriran. Zato sem imela na začetku pod kontrolo sebe in tekmice, kar ni bilo lahko. Sem pa prihranila nekaj moči za naprej, saj sem videla, kje zavirajo, kje je ovinek. Ko je prva tekmovalka naredila nekaj razlike, sem vedela, da moram prehitet drugo, če želim ostati v igri za zmago. Kasneje sem prehitela še vodilno. Ko sem bila sama spredaj, sem naredila napako, saj moraš biti bolj skoncentriran na ovinke. Enega sem zgrešila, šla iz proge, tekmovalka za mano mi je bila že za petami, a sem uspela obdržat razliko. Prepletena proga mi je ustrezala, saj povprečna hitrost dirke ni bila zelo visoka, kar je tudi značilnost dirk na gorskem kolesu.”

Dirko mladincev je dobil Edoardo Tagliapietra (CS Libertas Scorze), od Slovencev se je najbolje odrezal Matic Kranjec Žagar (Calcit Bike Team) na 5. mestu. Fabian Kralj (KK Pantal) je bil 8. in Blaž Žle (Calcit) 9.

Mlajši mladinci so po italijanskih pravilih štartali ločeno po letnikih – med tistimi, ki so v tej kategoriji že drugo leto, je bil Jure Rus (MBK Črni Vrh) 7., med novinci pa je bil Marcel Skok (KD Sloga 1902 Idrija) 5. Hana Kranjec Žagar (Calcit Bike Team) pa je bila med mlajšimi mladinkami 7. Med dečki je bil najhitrejši Slovenec Erazem Valjavec (KK Kranj) na 16. mestu, Hana Jeromel je bila med deklicami 6.

Prireditelji iz KK Nova Gorica so se odlično odrezali pri trasiranju proge na novem prizorišču, ki so ga dobili le dva tedna pred dogodkom. Na travniku ob Kolodvorski cesti je nastal dobra 2 km dolg krog, za katerega so najhitrejši porabili 5 minut in pol. Požel je veliko pohval, zlasti na račun ritma – ni šlo za navijanje naravnost, ne za preveč pospeševanja na mrtvo iz neštetih ostrih zavojev, temveč za pravi ritem in ohranjanje hitrosti skozi zavoje ter kratke in strme vzpončke in spuste.

Naslednja (in zaenkrat predzadnja) dirka slovenskega pokala v ciklokrosu bo šele 7. decembra, Cycling United ciklokros v Šenčurju.

avtor: www.mtb.si
    foto: Prijavim.se