Že po prvi gorski etapi je Pogačar oblekel rumeno majico

Že po prvi gorski etapi je Pogačar oblekel rumeno majico

Meribel, 23. avgusta – Če v prvi polovici dirke slovenska ekipa ni imela sreče, se je dogajanje v Alpah začelo povsem po notah Slovencev. Tadej Pogačar je zdržal silovit napad Ivana Sose, končal na tretjem mestu in postal novi vodilni na dirki Tour de’l Avenir!

Karavana se je preselila v Alpah, kjer je bila najprej na vrsti zgolj 35 kilometrov dolga etapa z dvema zahtevnima vzponoma. Že na prvem so se na čelo postavili Kolumbijci, ki so na ekipnem kronometru izgubili skoraj dve minuti, zato morajo nujno nadoknaditi izgubljeni čas, če želi Sosa upravičiti vlogo prvega favorita za zmago.

Na dnu zadnjega vzpona do smučarskega središča v Meribelu je bila skupina že pošteno razredčena, odločilni napad je sledil štiri kilometre pred ciljem. »Sosa je bil močan, ko je pospešil, sva ob njem ostala le jaz in Američan McNulty, nekaj časa je bil z nami še Marc Hirschi, a je nato popustil. Dobre pol minute je Sosa res narekoval peklenski tempo, potem pa smo sodelovali do cilja, v šprintu sta bila boljša, a imamo rumeno majico, kar je res super,« je bil v cilju zadovoljen Tadej Pogačar.

IMG_3773

Rumeno majico je oblekel, ker je McNulty v eni od ravninskih etap po padcu v zaključku izgubil 14 sekund, s čimer je izničil prednost Američanov z ekipne vožnje. McNulty je že mislil, da je dobil sedmo etapo, a je fotofiniš kasneje pokazal, da je bil Sosa za nekaj milimetrov pred njim na ciljni črti.

Pred Slovenci je zdaj zahtevna naloga, saj bodo morali rumeno majico ubraniti tudi v naslednjih treh gorskih etapah. Petkova in sobotna bosta sicer zahtevni, a vzponi niso dovolj strmi, da bi prišlo do večjih razlik, odločala bo bržkone nedeljska s kar tremi zahtevnimi vzponi. Pogačar ima za zadnja tri dejanja dirke lepo prednost pred Soso, ki zaostaja za dobro minuto, a tudi rus Vlasov, Italijan Battistella in predvsem McNulty še niso odpisani. Do konca dirke bo zanimivo, še toliko bolj zato, ker bo imela Slovenija kolesarja v rumeni majici, kar je na dirki, kjer so v tem desetletju zmagali Nairo Quintana, Esteban Chaves, Ruben Fernandez, Miguel Angel Lopez, Marc Soler, David Gaudu in lani Egan Bernal res izjemen dosežek.