Slovenska pentlja bo letos peklenska, Lampre s tremi Slovenci


 • Slovenska pentlja bo letos peklenska, Lampre s tremi Slovenci

  Slovenska pentlja bo letos peklenska, Lampre s tremi Slovenci

  Čez 14 dni bodo kolesarji na dirki Po Sloveniji v Ljubljani začeli 590,9 km dolgo pot, ki jih bo vodila do Kopra, na Golte in Celjsko kočo ter v Novo mesto, kjer bo tradicionalno cilj. Letošnja že 23. slovenska pentlja bo verjetno najtežja do zdaj, tudi zasedba pa bo odlična. Lampre je potrdil Mateja Mohoriča, Marka Kumpa in Luko Pibernika.

  Za razliko od prejšnjih let, ko je bila prva etapa kronometer, tretja pa kraljevska etapa, ki je ponavadi odločala o skupnem zmagovalcu, se bodo sprinterji prvič udarili že uvodni dan. Takrat bo namreč etapa od Ljubljane do Kopra, prve odgovore o končnem vrstnem redu pa bomo dobili v drugi etapi, dolgi 217 km in s 3460 metri višinske razlike. Ta se bo končala s 14-kilometrskim vzponom na Golte, zadnja kilometra bosta imela 23-odstotni naklon.

  Pravega počitka po naporni etapi ne bo, saj kolesarje že naslednji dan čaka še težji preizkus – gorski kronometer iz Celja na Celjsko kočo. Dolg bo 16,8 km, po uvodnih in ravninskih desetih kilometrih jih takoj čaka 16-odstotni klanec, v povprečju pa 6,4-odstoten. Do zdaj je slovenska pentlja gostila le eno tovrstno vožnjo na čas, leta 2001 iz Zreč na Roglo, dolga je bila 16,5 km.

  Na seznamu prijavljenih je 19 ekip, od tega šest z najvišje ravni, svetovne serije. Na slovenskih cestah bo tako mogoče videti Sky, Tinkoff, Dimension Dato, Katjušo, Lampre-Merido in Orico GreenEdge. Katjuša v Slovenijo ne bo poslala Simona Špilaka, ki bo v istem obdobju dirkal po Švici, Lampre bo računal na slovenski trio Matej Mohorič, Luka Pibernik in Marko Kump, Orica pa upa, da bo pravočasno po poškodbi nared Luka Mezgec.

  Med prokontinentalnimi moštvi ima Slovenija enega predstavnika, za Nippo-Vini Fantini bo pedala verjetno vrtel Grega Bole. Adria Mobil na domačo dirko pošilja Jureta Golčerja, Mateja Drinovca, Radoslava Rogino, Domna Novaka, Davida Pera, Gašperja Katrašnika, Jona Božiča in Gorazda Pera, medtem ko Radenska še ni razkrila svojih adutov. Tudi avstrijski Amplatz ima slovenski pridih, in sicer Jana Tratnika in Andija Bajca.

  Na današnji novinarski konferenci v Celju so razkrili še nekaj zadnjih podrobnosti. “Priprave so v zaključni fazi. O trasi ni kaj veliko povedati. Start bo na Krekovem trgu, prvi del je povsem ravninski. Drugi del kronometra je vzpon, ki bo mogoče katerega kolesarja dal pred dejstvo, ali naj uporabi kronometrsko ali navadno kolo ali naj menjava. Najboljši, favoriti za končno zmago in zmago v etapi, bodo vozili proti koncu, ker je dan prej etapa na Golte, ki bo že izluščila najboljše,” je dejal direktor dirke Bogdan Fink.

  Tudi kolesarji so si enotni, da bo odločitev o zmagovalcu padla na Celjski koči. S tem se strinja tudi lanski zmagovalec Primož Roglič, ki letos zmage ne bo branil. “Zdi se mi, da bo to dodalo dirki dodano vrednost. Tudi če bi sam nastopil, bi želel, da se pokaže tu, kdo je najboljši in najmočnejši,” pravi slovenski junak letošnje dirke po Italiji.

  Roglič se še vedno z veseljem spominja lanske dirke, ko je v Novem mestu proslavljal skupno zmago, tudi zaradi tega je dobil letos priložnost v svetovni seriji. “Najlepša zmaga. Še kar jo imam v zelo lepem spominu. Posebno, ker je na domačih tleh, pred domačimi je vedno lepo tekmovati. Letos žal ne bom tekmoval. V čast si štejem, da prisostvujem dogodku,” pravi nekdanji smučarski skakalec.

  Glavni adut novomeške Adrie Mobil bo Jure Golčer, že zmagovalec slovenskega kroga. “Pričakovanja ekipe so, da se pomerimo za najvišja mesta. Zmago je težko napovedati, ker bo zelo dobra konkurenca. Diego Ulissi je zmagal dve etapi na Giru, dobro gre na kronometru. Težko ga bo premagati. Tretja etapa je sestavljena iz dveh delov, verjetno bomo menjavali kolesa na začetku vzpona na Celjsko kočo,” je povzel 38-letnik.

  © STA 2016

   

  Foto: Kristijan Erjavec

  Comments are closed.