Van Aertu Strade Bianche, Pogačar 13.

Van Aertu Strade Bianche, Pogačar 13.

Belgijec Wout Van Aert (Jumbo-Visma) je zmagovalec klasike Strade Bianche, prve preizkušnje v kolesarski svetovni seriji po daljšem premoru zaradi epidemije novega koronavirusa. Iz skupine šestih kolesarjev je 25-letnik odločilno napadel 12 km pred ciljem in si zagotovil zmago na prestižni dirki po toskanskih makadamskih cestah.

1. avgust

Najboljši Slovenec, Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), je bil 13., zaostal je deset minut in tri sekunde.

Drugo mesto je z zaostankom 29 sekund osvojil Italijan Davide Formolo (UAE Team Emirates), tretji je bil Nemec Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe), ki je zaostal še sekundo več.

V peklenski vročini pri 36 stopinjah Celzija ter na prašnih makadamskih odsekih je do prvega ključnega trenutka dirke prišlo, ko je 50 km pred ciljem napadel lani drugi Danec Jakob Fuglsang in pustil za seboj skupino kolesarjev, v kateri je bil od slovenskih kolesarjev Pogačar (UAE Team Emirates), ki ni več posegel v boj za visoka mesta.

Skupina se je razredčila na vsega šest kolesarjev, ki so sodelovali do zadnjih 22 kilometrov, ko so se začeli številni napadi na zadnjih makadamskih odsekih. Prvi je odpadel olimpijski prvak Greg Van Avermaet (CCC Team).

Lani tretji Van Aert je 12,5 km do konca uprizoril napad, na katerega ni mogel odgovoriti nihče, zasledovala pa sta ga Schachmann in Formolo, potem ko sta odpadla še na koncu četrti Alberto Bettiol (EF Pro Cycling) in peti Fuglsang.

Belgijec, sicer moštveni kolega Primoža Rogliča pri Jumbo-Vismi, je v mesto prišel z desetimi sekundami prednosti, jo do cilja povišal in zanesljivo osvojil 11. dirko v karieri.

“V to dirko sem se pred dvema letoma zaljubil. Po dveh zaporednih tretjih mestih sem bil prepričan, da jo lahko dobim, samozavest mi je pomagala. Nikoli sicer ni lahko zmagati, danes pa je bilo še težje kot ponavadi. Razmere so bile težje, kot bi bile, če bi bila dirka v običajnem terminu. A to zmago dela še lepšo. Dokazuje, da sem na najvišji ravni. Pri 25 letih imeti zmago na tej dirki je res lep dosežek,” je bil zadovoljen Belgijec, trikratni svetovni prvak v ciklokrosu, ki je izkušnje iz te kolesarske discipline znal uporabiti na toskanskih makadamskih cestah.

Od favoritov sta imela ogromno težav lanski zmagovalec Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) in Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ki sta bila udeležena v padcu v drugi polovici dirke.

Slovencev ni bilo na samem vrhu. Poleg Pogačarja so nastopili še Jan Polanc (UAE Team Emirates) in četvorica Bahrain-McLarna, Matej Mohorič, Jan Tratnik, Grega Bole in Domen Novak. Do uvrstitve je prišel le Mohorič (+ 10:30), ki je bil 19., drugi niso končali preizkušnje.

Bujakova 14.

Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott) je dobila žensko različico  Strade Bianche. Dirko je 37-letnica končala pred Španko Mavi Garcia, ki je članica italijansko-slovenske ekipe ALE BTC Ljubljana.

Šestintridesetletna Španka je dolgo časa bežala in imela že več minut prednosti pred zasledovalno skupino. Nizozemska zvezdnica, ki je po premoru zaradi pandemije novega koronavirusa dobila vse preizkušnje svetovne serije, se je v zadnji tretjini dirke otresla zasledovalk, napadla in ulovila Španko ter jo v zaključnih kilometrih ugnala za 22 sekund.

Tretje mesto je zasedla Američanka Leah Thomas (Équipe Paule Ka) z zaostankom minute in 53 sekund.

Sedemintridesetletna Nizozemka je v nadaljevanju sezone od prejšnjega tedna naprej osvojila vse tri španske klasike, Femenina Navarra, Emakumeen Nafarroako in Durango – Durango, zdaj pa je slavila še na makadamskih cestah v okolici Siene.

V moštvu Ale BTC je nastopila slovenska reprezentantka Eugenia Bujak in osvojila zelo solidno 14. mesto.

KZS/STA