Žakljeva na Švedskem pokurila vse naboje za končno sedmo mesto


 • Žakljeva na Švedskem pokurila vse naboje za končno sedmo mesto

  Žakljeva na Švedskem pokurila vse naboje za končno sedmo mesto

  Tanja Žakelj je na evropskem prvenstvu v gorskem kolesarstvu na Švedskem še enkrat več dokazala, da sodi med najboljše Evropejke. V Huskvarni je v olimpijskem krosu osvojila sedmo mesto, za tokratno zmagovalko Švicarko Jolando Neff je zaostala 8:23 minute, do bronaste Nemke Sabine Spitz pa ji je zmanjkalo 2:27 minute.

  Že razlika med prvakinjo in podprvakinjo Anniko Langvad z Danske je bila precejšnja, znašala je 3:40 minute.

  “Od začetka sem imela smolo, prišla sem v položaj, ki se zgodi, ko se vse borimo za najboljšo pozicijo. Dobro sem startala, ampak tekmovalka, ne vem katera, me je malo zapela, odneslo naju je v levo stran. Po svoje sem se dobro rešila padca, ampak izgubila sem nekaj položajev in energije, ko sem skušala pridobiti nazaj pozicije in čas. Ostala sem osredotočena in mirna, vozila brez napak, brez razsipavanja energije po nepotrebnem. Skušala sem pridobiti mesta, kolikor se je dalo. S končnim izkupičkom sem kar zadovoljna. Dobro sem dirkala, lepo sem razporedila moči, všeč mi je bila proga, izkoristila sem pogoje, ki so mi všeč. Še eno lepo EP je za mano,” je ocenila 27-letnica.

  V drugem delu dirke je Žakljeva, na letošnjem EP edina članica slovenske reprezentance, vztrajno pridobivala v primerjavi s tekmicami pred njo, v zadnji krog vstopila z nekaj sekund zaostanka za Švicarko Corino Gantenbein, a se položaj ni spremenil zaradi padca Slovenke.

  “V predzadnjem krogu sem pokurila ‘ekstra metek’, ki sem ga še imela v nogah, da sem naredila razliko do ostalih zasledovalk oziroma tistih, s katerimi smo se borile čez celo dirko. Pred mano je bila Švicarka na dosegu. Skušala sem narediti vse, kar sem lahko. Res sem bila v zagonu, zaletu in na prvi klanček naredila manjšo napako, ko sem skušala pospešiti iz ovinka. Podlaga je bila neutrjena, spodneslo mi je sprednje kolo. Padla sem navzgor, izgubila nekaj sekund. Pobrala sem se in šla naprej, je pa bil moteč dejavnik. Nisem se predala, šla sem do konca, ona je bežala, ni bilo dosti do cilja. Morala sem se zadovoljiti s sedmim mestom,” je o tem povedala Ledinka.

  Žakljeva je na zadnjih treh EP dvakrat osvojila prvo mesto, lani četrtega, po ne najboljšem začetku sezone svetovnega pokala v Avstraliji, ko je s številnimi težavami osvojila 29. mesto, pa je zdaj še enkrat več dokazala, da sodi v širši krog favoritinj, sedmo mesto ji bo zagotovo dalo elana za nadaljevanje sezone.

  “Na prvem svetovnem pokalu sem imela preveč tehničnih težav. Ostale mednarodne dirke so bile boljše in slabše. Vedno sem se v določenem trenutku počutila, da spadam zraven, da sem v stiku z najboljšimi. Današnji rezultat je pokazatelj, kje sem. Je lepo izhodišče. Vem, pa da moram še veliko vložiti in sem pripravljena na to,” pravi dobitnica šestih medalj z EP v vseh kategorijah.

  Na Švedskem je Žakljevo prvič ob progi vodil Urban Ferenčak, od konca lanskega leta novi selektor Slovenije. Skupaj sicer sodelujeta tudi v Unior Tools Teamu, tokratno dirko pa je najboljša slovenska tekmovalka ocenila za odlično.

  “Zelo je bilo sproščeno, kar je zelo v redu. Z Urbanom in ostalo ekipo se poznamo, smo iz iste ekipe in usklajeni. Ni bilo nobenih dodatnih dogovarjanj. ‘Fajn’ smo delovali. Stanje v Sloveniji je tako, da sem danes tukaj edina tekmovalka. Optimistično razmišljam. Že letos na SP in v prihodnjih letih, če bodo dobro delali, bo bolj pestro. Tako bo tudi meni lažje,” je sklenila Žakljeva.

  © STA 2016

  IMG_20160508_131615

  IMG_20160508_125833

  IMG_20160508_113654

  Comments are closed.