Zaradi padca Jančičeva ob petnajsterico


 • Zaradi padca Jančičeva ob petnajsterico

  Dirka mladink na svetovnem prvenstvu je bila zelo razburljiva. Padci so se kar vrstili, žal tudi s slovensko udeležbo.

  27. september

  IMG_7204Mladinke so se pomerile na 86 km dolgi progi od Doncastra do Harrogatea. Na ne preveč zahtevni trasi, ki pa je terjala kar nekaj padcev, je bila v ciljnem šprintu najhitrejša Američanka Megan Jastrab, ki je z zlato kolajno le še postavila piko na i že tako uspešni sezoni. Na štartu so bile tudi štiri Slovenke. Najbolj se je izkazala Nika Jančič, ki je bila vse do zadnjega v igri za visoko uvrstitev, a ji je nato načrte preprečil padec, ki se mu ni mogla izogniti. Vrhunska uvrstitev med najboljših 15 je splavala po vodi, Nika pa je zadnjih 300 metrov do cilja prehodila s kolesom ob sebi. V padce so bile udeležene tudi Ana Ahačič, Metka Mikuž in Tjaša Sušnik. Jančičeva, ki se s kolesarstvom ukvarja komaj leto dni, je bila po dirki razumljivo razočarana: “Za prvih 60 kilometrov lahko rečem, da je bila to ena od lažjih dirk, kar sem jih vozila. Pulz sem imela zelo nizek. Problem so bili padci, a sem imela v prvem delu srečo, da sem se jim izognila. Zadnjih 25 kilometrov smo pospešile, ritem se je stopnjeval. Imela sem navodila, da se prvi del dirke držim bolj zadaj, v drugem pa pridem čim bolj naprej. To sem tudi naredila. V zaključek sem prišla s prvo skupino, ampak nisem imela sreče in sem bila udeležena v skupinskem padcu. Neposredno pred mano so padle štiri tekmovalke, nisem se jim mogla izogniti. Poskusila sem iti nazaj na kolo, a zaradi krčev v nogah nisem mogla več zavrteti pedal. Tako sem hodila do cilja.” Z nastopom v celoti je bila sicer zelo zadovoljna. “Vozila sem spredaj, vem, da sem sposobna biti zraven, a nisem imela sreče. Če bi jo, bi bil tudi rezultat dober. Pa drugič.”

  IMG_7214Jančičeva, ki končuje mladinski staž, je dirko končala na 52. mestu. Pet mest za njo je v cilj pripeljala Ahačičeva. “Dirka se je zelo hitro začela, a ni bilo tako težko držati ritma, če si bil v skupini. Kolesarke so bile zelo nervozne in bilo je zelo veliko padcev. Vse smo se zapletle. Sama sem padla približno na 30. kilometru, enako kot Tjaša. Ni nam bilo ravno usojeno. Sicer pa zelo dobra izkušnja, ogromno ljudi ob cesti. Čisto drug občutek dirkanja kot na navadnih dirkah. Glede na padec sem vesela, da sem ujela spet skupino. Na koncu bi lahko bilo boljše, če bi držala stik s skupino, ampak nisem mogla. Zdaj vemo, kje smo, na nas je, da delamo še naprej, ” je nastop ocenila mlada Gorenjka.

  In kako je dirko videl selektor mladink Martin Krašek? “Pretirano veliko kaosa je bilo za tako progo. Ves čas padci … v prvem resnem tudi naša Metka Mikuž. Nekako smo jo spravili nazaj v skupino. Potem pa še enkrat šok, še en padec z dvema našima, tretja se je ustavila. V bistvu smo imeli že v prvi tretjini dirke tri od štiri tekmovalk zadaj. Po nekem srečnem naključju smo jih spravili nazaj v skupino …Potem znova padec, tokrat Tjaša Sušnik, treba je bilo menjati zadnji obroč … Vse skupaj je trajalo predolgo in ni več ujela skupine. V zadnjih 15 km se je proga razgibala, skupina je ujela ubežnici, Francozinjo in tekmovalko iz Čila. Tri kilometre pred ciljem sta potegnili Američanka in Rusinja, pričakovano. Nika Jančič je bila še vedno v ospredju, v prvi skupini. Potem pa 300 metrov pred ciljem padec in po vodi je splaval zelo dober rezultat, če ne celo izboljšanje 13. mesta iz Dohe. Tako pač je. Nika je sicer peljala dobro,ostala v prvi skupini. Dovolj je močna, verjetno manjka še malo sreče pa bo tudi rezultat tu. Zagotovo velja na njo računati tudi v prihodnje, če bo seveda vztrajala in nadaljevala z delom. Mislim, da so se punce tu zelo veliko naučile. To je bila zanje zelo velika šola in prepotrebna izkušnja za naprej.”

  SP, mladinke, Doncaster – Harrogate (86 km):
  1. Megan Jastrab (ZDA) 2;08:00
  2. Julie De Wilde (Bel) isti čas
  3. Lieke Nooijen (Niz) isti čas
  4. Aigul Gareeva (Rus) isti čas
  5. Elynor Backstedt (Vbr) isti čas

  52. Nika Jančič (Slo) + 1:35
  57. Ana Ahačič (Slo) + 2:00
  89. Metka Mikuž (Slo) + 14:06
  91. Tjaša Sušnik (Slo) + 25:13

  preberi še: Zmaga Američanu, Murn 63.

  Comments are closed.